A Fidesz most ki sem áll az MSZP ellen

DEGER20110514065
2015.09.20. 07:24 Módosítva: 2015.09.20. 07:31
A Dagály strand környékén tartanak ma időközi önkormányzati választást Angyalföldön. Az MSZP a toronymagas esélyes, hiába indul külön a baloldal. A Fidesz nem szerepel a szavazólapon, egy KDNP-st támogatnak.

Reggel 6 órától este 7 óráig tartják az időközi választást a XIII. kerület 10. önkormányzati választókerületében. Ezt az eddigi képviselő, az MSZP-s Bodorné Farkas Zsuzsánna halála miatt kellett kiírni. 

Az önkormányzati mandátumért hét képviselő indul, és a legesélyesebb egyértelműen az MSZP jelöltje, Varga Zsanett, akit a helyi Lokálpatrióták Egyesülete is támogat. Az MSZP és Tóth József szocialista polgármester évtizedek óta simán nyeri itt a választásokat, a tavaly októberi önkormányzatin minden szavazókört és körzetet simán nyertek az MSZP-sek, pedig a baloldali összefogás többi tagja (DK-Együtt-PM) külön indult.

A 10. választókerületben is sima MSZP-s győzelem született tavaly októberben:

  1. Bodorné Farkas Zsuzsánna (MSZP-LPE13) - 1 377, 53,39 százalék
  2. Dulin Zsolt Endre (FIDESZ-KDNP) -  727,  28,19 százalék
  3. Faragó Éva (EGYÜTT-PM-DK-MOMA) -  219,  8,49 százalék
  4. Tamás Róbert (Jobbik) -  138,  5,35 százalék
  5. Holakovszki Genovéva (LMP) -  118,  4,58 százalék.

A mostani választáson is külön indul a baloldal, a PM-nek, a Munkáspártnak, a Liberálisoknak és az LMP-nek is van külön jelöltje.

Jelöltek (ilyen sorrendben szerepelnek a szavazólapon)

  1. Pochanics Szilvia - Lehet Más A Politika (LMP)
  2. Tősér Sándor - Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP)
  3. Barabás György László - Magyar Munkáspárt (Munkáspárt)
  4. Varga Zsanett - Magyar Szocialista Párt-XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete (MSZP-LPE13)
  5. Sermer Ádám Magyar - Liberális Párt (MLP)
  6. Magvasi Adrián - Jobbik Magyarországért Mozgalom (JOBBIK)
  7. Faragó Éva - Párbeszéd Magyarországért Párt (PM)

A legszembetűnőbb azonban, hogy a legnagyobb kormánypárt, a Fidesz ezúttal nem szerepel most a szavazólapon. A Fidesz a KDNP jelöltjét támogatja, de a logóját nem találhatják a szavazók most a KDNP-s jelölt mellett. 

A helyi Fidesz elnöke korábban erről azt mondta az Indexnek, hogy szó sincs arról, hogy feladták a versenyt, de a kormánypártok megállapodása alapján ez egy KDNP-s körzet. Tavaly októberben azért indult közös Fidesz-KDNP-s színekben az akkori jelölt, mert akkor a listaállításnál szükséges volt a közös jelölés.

A Dagállyal kampányoltak

A helyi kampányt jórészt elnyomta az országos politika és a menekültügy, de a jelöltek leginkább a Dagály strand jövőjével foglalkoztak. A körzet ugyanis éppen a Dagály területére esik, ahol 2017--ben vizes világbajnokságot rendeznek. A Fidesz és az MSZP támogatta a beruházást, míg a Jobbik, az LMP és a PM a Dagály megvédésével igyekezett megnyerni a helyiek szimpátiáját. 

A képviselő-testületben egyértelmű többségben van az MSZP (15 MSZP-s, 3 fideszes, 1-1 jobbikos, LMP-s, PM-es), vagyis a mostani választás nem módosítana az erőviszonyokon. Ezzel együtt bombameglepetés lenne, ha a közel hatezer választó többsége nem a szocialista jelöltet választaná meg.