Menekültügy: egymást utánozzuk a horvátokkal

000 DV2131281
2015.09.20. 00:24

Csak szombaton estig több mint ötezer menekült érkezhetett Magyarországra Horvátországból, és ez a szám várhatóan tovább nő, mert Zákányban úgy tudják, hogy az éjszaka további 2-3 ezren érkeznek a határ túloldalához.

A határon átérkező menekültekkel a hét közepén a szerb határnál látottakhoz képest kesztyűs kézzel bánunk, és a buszokkal, vonatokkal történő továbbutaztatásuk, valamint a vízzel, élelemmel ellátásuk is flottul megy. Kovács Zoltán szóvivő szerint azonban az, hogy akadálytalanul bárki bejöhet, még nem jelenti a határ megnyitását.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a szerbiai és horvátországi határátkelők közt tapasztalható különbség oka az, hogy a horvát határon nincs műszaki határzár, ezért nem lehet (nincs értelme) visszaküldeni a menekülteket.

A drótakadály telepítését a teljes szárazföldi határszakaszra egyébként tegnap éjfélre ígérték, de mivel ma délután még mindig nem volt kész, Bakondi György, Orbán Viktor biztonságpolitikai főtanácsadója inkább már nem nevezett meg új határidőt:

a honvédség erői dolgoznak a kerítés építésén, mindent megtesznek, hogy a legfontosabb részeken mielőbb megszervezhessék a zöldhatár biztonságos őrzését.

Zoran Milanovic elismerte, hogy amikor nem bírták az áradatot, amolyan B-tervként, megállapodás nélkül küldték kényszeríteték rá Magyarországra a menekülteket. Bár a magyar kormány szemen szedett hazugságnak nevezte az egyeztetések hírét, valamilyen párbeszédnek, információáramlásnak mégiscsak kellett lennie, ha egyszer a határ magyar oldalán sok tucat busz és vonatok várták a Horvátországból érkezők migránsok ezreit.

Az világosan látszik, hogy Magyarország lényegében ugyanazt teszi, amiért az elmúlt napokban Horvátországot az EU cserbenhagyásával vádoltuk: az ide érkező migránsokat származási ország szerint egy hevenyészett lajstromba vesszük, aztán busszal és vonattal az osztrák határ közelébe visszük az ottani regisztrációs pontokhoz, ahol persze a menekültek a regisztráció helyett fogják magukat, és inkább átgyalogolnak Ausztriába. Vagyis a schengeni előírásokat ugyanúgy nem tartjuk be,ahogy Horvátország sem.

Azon dolgozunk, hogy ne juthasson nagyobb tömeg ellenőrizetlenül, regisztrálatlanul be az országba

– fogalmazott ma eufemisztikusan Bakondi, és nem mondott valótlant: már nem kóborolnak regisztrálatlan tömegek, mert rendőri ellenőrzés mellett jutnak el az osztrák határhoz, ahonnan persze eszük ágába sincs visszajönni.

Bécs napok óta lebegteti az osztrák határ lezárását, erre azonban egyelőre nem került sor, és (hivatalosan legalábbis) a magyar helyett inkább a szlovén határ miatt aggódnak. Be is jelentették, hogy visszaküldenék a migránsokat a délszláv országokba, mivel Horvátország és Szlovénia is biztonságos, és Szerbiával szemben ott nincs akadálya a menedékkérelmek beadásának.

Közben a magyar-szlovén kapcsolatok virágoznak, legalábbis a külügyminiszterek együtt szörnyülködnek Horvátország miatt, a szerbiai határátkelőket pedig hamarosan újranyithatjuk, ha Belgrád jótáll a határbiztonságért.

Itthon a nap a tartalékosok részleges behívásának hírével kezdődött: a honvédelmi miniszter rendelete főként olyanokat érint, akik korábban katonaként szolgáltak. A déli határvidék teendői és a párhuzamosan zajló hadgyakorlat miatt egyszerűen nincs elég katona, ezért van szükség az intézkedésre. Napvilágot látott az első szám is: a menekültügyi intézkedések eddig 60 milliárdra rúgnak.

Borítókép: Menekültek várnak az ausztriába induló vonatra a győri vasútállomáson (szeptember 19.) AFP / Vladimir Simicek