Most román kollégájának szólt be Szijjártó

2015.09.20. 08:04 Módosítva: 2015.09.20. 10:44

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bírálta román kollégája arról szóló szombat esti szavait, hogy a határok lezárása "autista és elfogadhatatlan cselekedet", amely sérti az Európai Unió szellemiségét.

A külgazdasági és külügyminiszter – a tárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint – erre úgy reagált: „több szerénységet várnánk el a bűnvádi eljárás alatt álló román miniszterelnök külügyminiszterétől”. Szijjártó Péter szerint Bogdan Aurescunak semmi alapja sincsen arra, hogy sértegesse Magyarországot, a magyar embereket.

Szijjártó Péter és Bogdan Aurescu román külügyminiszter beszélget a visegrádi négyek találkozója után Pozsonyban.
Szijjártó Péter és Bogdan Aurescu román külügyminiszter beszélget a visegrádi négyek találkozója után Pozsonyban.
Fotó: MTI

„Mi egy több mint 1000 éves állam vagyunk, amely történelme során többször kellett, hogy megvédje nemcsak magát, hanem Európát is. Ez most is így lesz, ha tetszik a román külügyminiszternek, ha nem”.

A közlemény szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium hétfőre bekérette Románia budapesti nagykövetét.

Szijjártó Péter kedden jelentette be, hogy a magyar-román határon, a magyar-szerb-román hármas határtól „ésszerű távolságig” húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről döntött a kormány.

A magyar diplomácia vezetője az elmúlt napokban szakmányban ment neki az európai kormányoknak, mintha a külügyminiszterkedés egyenlő lenne Magyar Idők-vezércikkek írásával. Egy közleményen belül a görög belügyminiszterről azt állította, hogy a csillagokat is lehazudta az égről, valamint szólt be az olasz külügyminiszternek: jobban tenné, ha arra figyelne, hogy az országa minden uniós előírást betartson.

Két napja tartó szájkaratét vív a menekültválságban egyébként szintén pocsékul teljesítő horvátokkal, az Indexnek adott interjúban saját kollégáját, Pintér Sándor belügyminisztert nevezte meg annak felelőseként, amiért folyamatosan érkeznek át a horvát határon a menekültek. 

Emellett az elmúlt egy héten

  • szánalmasnak nevezte a horvát miniszterelnököt,
  • bizarrnak és elfogadhatatlannak mondta az ENSZ-főtitkár nyilatkozatát
  • a német alkancellárnak beszólt
  • az osztrák kancellárt és hazugságkampánnyal vádolta
  • bekérette a svéd, a francia, az osztrák és a román nagyköveteket,
  • de a románokkal se ez az első afférja: a kormányfőt már pár napja lehazugozta.

Hogy a hivatalos külkapcsolatokban mi lesz az eredmény Szijjártó lendületes egész pályás letámadásának, azt még nem tudni. De azt sejtem, hogy ha így folytatja, a jövő évi Eurovízióra simán összelobbizik a magyar indulónak egy kövér 0 pontot.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla