Fontosabb részletek

Percről percre Hétfőn tizenhárom határsértő migránst ítéltek el

Szombaton is több ezer menekült érkezett Horvátországból a magyar határra.
Az érkező menekülteket gépfegyveres magyar katonák figyelték Letenyénél, a rendőrök mindenki arcát levideózták.
Németország azt tervezi, hogy három évre tartózkodási engedélyt ad a szír menekülteknek, viszont megtagadja tőlük a családegyesítést.
Enyhül a horvát-szerb feszültség: péntek délután Horvátország megnyitotta a két legfontosabb közúti átkelőjét, mire Belgrád feloldotta a horvát kamionokra és árukra vonatkozó blokádot. Milanovic viszont újra lezárással fenyegetőzik.
Orbán Viktor pénteken Bécsben találkozott Werner Faymann osztrák kancellárral, aki egyértelművé tette, hogy nem akar a menekülteknek szabad utat engedő korridort.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
A magyar-szerb határzártól szeptember 20-ig tartó közvetítésünket itt találja meg.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedden 13, főleg afgán migránst talált bűnösnek a Szegedi Járásbíróság határzár tiltott átlépésében, a büntetés most is minden esetben 1 vagy 2 évi kiutasítás Magyarország területéről. Az ítélet 11 esetben jogerőre emelkedett, de megint akadt 2 vádlott, aki védőjével együtt fellebbezést jelentett be. Az ítéletük írásos fordítását ők sem kérték. Volt még egy 14. tárgyalás is, de azt elhalasztották.

    Számításaink szerint most összesen szegedi 256 kerítésmászós ítéletnél tartunk. Mindenkit bűnösnek találtak. Fellebbezés - a mai 2-vel együtt - csak 12 volt összesen.

  • Javult a turizmus helyzete, már kevesebb lemondás érkezik az utazási irodákhoz a menekülthelyzet miatt, mint szeptember elején – mondta Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnöke az MTI-nek.

    A vasúti és autóbuszos közlekedés kiszámíthatatlansága miatt továbbra is van némi bizonytalanság, ezt a z utazási irodák igyekeznek alternatív útvonalakkal áthidalni.

  • Jöhet a határzár a horvát határon, elhárultak a jogi akadályok

    Tovább bíróságok kapcsolódnak be a menekültek eljárásaiba. Rogán kiment a tárcájáról szóló vitáról.

  • Csaknem 512 ezer migráns és menekült érkezett az idén Európába a Földközi-tengeren át, 2980-an odavesztek vagy eltűntek ezen az úton az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) kedden bemutatott jelentése szerint.  

    A több mint félmillióból 383 ezren Görögországban értek partot, 129 ezren pedig Olaszországban. A Görögországba érkezettek 71 százaléka szíriai. Az Olaszországba érkezettek 54 százalékuk szíriai, 13 százaléka pedig afgán. Tavaly egész évben mintegy 3500-an haltak meg vagy tűntek el a viszontagságos tengeri úton, miközben Európába tartottak.

  • Magyar kamionban halt meg egy menekült Calais környékén

    Életét vesztette egy húszéves iraki migráns egy magyar kamionban a franciaországi Calais kikötője közelében - közölték kedden a helyi hatóságok.

  • Több száz fős tüntetés szerveződik Facebookon a Svédországból érkező menekültek ellen Finnországban. Válaszul a szabad határátkelés pártolói is szervezkednek.

    Az utóbbi hetekben nem a most szerveződő az első menekültellenes megmozdulás az országban. Szeptember közepén a tüntetők élőlánccal és "ISIS, menj haza" feliratú táblákkal próbálták az érkezők útját állni. De fáklyákkal is támadtak már menekültekre, ahol a Ku-Klux-Klant idéző fehér csuklyás ruha is feltűnt. Juha Sipila finn miniszterelnök elítélte az erőszakot. 

    A Lappföldön át húzódó svéd-finn határon idén eddig több mint 13 ezer menekült kelt át, főleg Irakból. A teljes tavalyi évben 3600-an érkeztek.  Finnország részt vesz a 120 ezer menedékkérő újraosztásában, de a kvótarendszert nem támogatja.

  • Aris Messinis görög fotós, a francia AFP-nek dolgozik, és az elmúlt hetekben végig a görög szigetekre érkező menekültek útját követte.

    A most készült képei nem azért különlegesek, mert egyedi vagy meg nem ismétlődő pillanatokat mutatnak be, hanem azért, mert testközelből végignézhetjük, mi történik akkor, amikor egy menekülteket szállító gumicsónak kiköt a viharos tengeri út végén.

    Messinis tegnap pont egy olyan szakaszon dolgozott Leszbosz szigetén, ahol több csónak is partot ért egymás után - így készültek ezek a drámai pillanatképek a érkezésükről.

    Csak a hétvégén 17 menekült (köztük öt nő és öt gyermek) fulladt az Égei-tengerbe, miután egy hasonló út során a csónakjuk felborult, és nem érték el a görög partot.

    Nemrég arról is bemutattunk egy válogatást, mit csinálnak a menekültek rögtön azután, hogy partot érnek.

  • A Szegedi Járásbíróság hétfői napja a bejáratott kerékvágásban, szokatlan ítélet nélkül telt. A bíróság közleménye szerint hétfőn összesen 14 kerítésmászós ügyben tartottak gyorsított tárgyalást, 13-ban ítélet is született (a tizennegyedikben visszaküldték az ügyésznek az iratokat). Mind a 13 ügyben bűnösnek találták a vádlottat határzár tiltott átlépésében, az ítélet 6 esetben egy évi, 7 esetben két évi kiutasítás Magyarországról. Fellebbezés nem volt, az ítélete írásos fordítását sem kérte senki. A vádlottak többségében irakiak voltak, de volt köztük szír és koszovói is.

  • Ezt a Bild című lap írta. A határellenőrzés ideiglenes visszaállítása nem lassította érdemben a menekülthullámot, továbbra is naponta átlagosan 10 ezer menedékkérő lép be az országba. A hivatalos adatokból nem lehet megállapítani, hogy pontosan mennyi menedékkérő érkezik Németországba.

    A határellenőrzésért felelős szövetségi rendőrség ugyan közöl számokat, de csak arról, hogy hány határsértőt regisztrálnak és helyeznek el menedékkérőket befogadó állomásokon Bajorország tartományban, ahol eléri Németországot a balkáni migrációs útvonal és a Földközi-tenger felől észak felé igyekvő menekültek áramlása.     

  • Az EP is a horvát határon forgatott

    Pélmonostorban készített rövid riportot az EuroparlTV. A Magyarországra induló vonaton szólaltatnak meg bevándorlókat, akik mind Nyugat-Európába igyekeznek. A kerítésről Schöpflin Györgyöt, a Fidesz EP-képviselőjét is megkérdezték.

    Videó itt.

  • Idén eddig 280 ezren lépték át illegálisan a határt, ezt az ORFK szóvivője mondta a köztévében ma reggel. Összehasonlításképpen: a Sziget fesztiválra idén 441 ezren látogattak ki.

    A határzárral kapcsolatos bűncselekmények miatt pedig eddig 256 esetben indult eljárás. 

  • Újabb sátorral, megnövelt készletekkel és nagyobb csapattal készül a menekültek ellátására Barcson az Ökumenikus Segélyszervezet – olvasható a közleményükben. A szervezet szeptember 20-án települt ki a horvát határhoz, azóta megnövekedett az érkezők száma, ezért erősítenek ők is.

  • Újabb tizennyolc migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépésnek bűntette miatt kedd reggelig. A vádirat szerint a migránsok többségében Kelebia és Ásotthalom térségében érkeztek Magyarország területére. Nyolcan a már mások által megrongált határzáron keresztül, tízen a kerítés alatt vagy azon átmászva lépték át illegálisan a határt. A vádlottak közül 12 afgán, három albán, kettő iraki, egy pedig szír állampolgárnak vallotta magát.  

  • A magyar igazságügyi miniszter szerint Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács (ET) főtitkára és jogászcsapata "alapvetően pozitív érzésekkel" távozott a vele folytatott hétfői strasbourgi megbeszélésről. Trócsányi László az M1-en a találkozót értékelve azt mondta, szerinte "jó irányba indultak el a dolgok".

    A miniszter a migrációs válsággal kapcsolatban szeptember 15-én hatályba lépett magyar törvények tartalmát és azok gyakorlati alkalmazását ismertette az ET norvég főtitkárával, miután Jagland levélben fordult Orbán Viktorhoz, hogy az ET megvizsgálhassa a jogszabályokat.

    Természetesen az újságírók megkérdezték a pozitív érzésű Thorbjorn Jaglandot is, elégedett-e azzal, amit Trócsányi mondott. Az ET főtitkára erre azt mondta, hogy ez bonyolult kérdés, alaposabban meg kellene vizsgálni az új magyar szabályozást. 

  • Hétfőn 5335 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség. 110 ember a magyar-szerb határszakaszon, 5224-en a magyar-horvát határszakaszon. Közokirat-hamisítás miatt hat embert fogtak el a rendőrök, két emberrel szemben pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

  • A szíriai konfliktus megoldása nélkül az európai migrációs válság nem megoldható, mert a bevándorlók egy jelentős része Szíriából érkezett, egy másik jelentős része pedig arra hivatkozik, hogy onnan érkezett - jelentette ki Szijjártó Péter az Európai Unió külügyminisztereinek az ENSZ-közgyűlés általános vitája alkalmából rendezett hétfői New York-i tanácskozásán.  

    Szijjártó az MTI-nek azt mondta: az eszmecserén jól látható volt, hogy Szíriával kapcsolatban az unión belül még mindig eltérőek a megközelítések. Szerinte új, innovatív módszerekre van szükség, mert a régiek nem jártak sikerrel. Elmondta, a magyar kormány egyetért a német kancellárral abban, hogy a szíriai konfliktust csak az összes szereplő bevonásával lehet megoldani. 

  • Másfélszáz migránst mentett ki a mexikói rendőrség egy kamion pótkocsijából az ország északi részén - közölte hétfőn a mexikói bevándorlási hatóság.  Az emberek már 14 órája utaztak a kocsiszekrénybe bezárva, és teljesen ki voltak száradva. Egyesek közülük az eszméletvesztéshez közel álltak. Az akcióban négy feltételezett embercsempészt őrizetbe vettek. (MTI)


  • Vasárnap lejárt az a megállapodás, amelynek alapján naponta 4-5 különvonat menekülteket vihetett Ausztriából Németországba, de az osztrák Die Presse a német belügyminisztériumtól úgy értesült: néhány nappal hosszabbítottak. A lap szerint szombaton és vasárnap is egyeztetett Angela Merkel német kancellár és Werner Faymann osztrák kancellár. Úgy tudják: Faymann a hosszabbításért cserébe megígérte, hogy busszal nem visznek többé menedékkérőket a német határhoz. A Spiegel Online hírportál értesülése alapján a berlini vezetésnek már van egy új terve, miszerint naponta nyolc szerelvénnyel összesen 4000 menedékkérőt szállítanak át. (MTI)

  • Október 7-én kezdődik az Észak-Afrikából Európába irányuló embercsempészet elleni földközi-tengeri uniós katonai művelet második szakasza. Erről hétfőn döntöttek Brüsszelben az EU-tagországok politikai és biztonsági kérdésekben illetékes nagykövetei. 

    Az eddig csak felderítésre szorítkozó első fázis után az uniós tengeri erő felhatalmazást kap az embercsempészettel gyanúsítható vízi járművek feltartóztatására, arra, hogy annak fedélzetre lépjenek, átvizsgálják, lefoglalják, illetve tervezett útirányától eltérítsék a járművet. A műveletet arról a Sophiáról nevezték el, aki a műveletben részt vevő hadihajók egyikén született ez év augusztus 22-én, miután az édesanyját kimentették egy Olaszország felé tartó, de bajba került lélekvesztőről, nem messze a líbiai partoktól.

  • 98 igen és 1 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadta a román szenátus az Európai Unió menekültpolitikáját bíráló határozatot, amely szerint a kvótarendszer nem kezeli az okokat, hanem bátorítja a tömeges bevándorlást. A román szenátus ezzel elutasítja a "tagországok sajátosságait figyelmen kívül hagyó kötelező menekült-elosztási mechanizmusokat". A határozat szerint fontos, hogy a tagországok önállóan dönthessenek a migrációval kapcsolatos politikájukról. A dokumentumot megjelentetik a hivatalos közlönyben és megküldik az európai partnereknek. (MTI)

  • A horvát kormányfő, Zoran Milanovic határozottan elutasította, hogy a Nyugat-Európába tartó migránsoknak Horvátország délkeleti részén át vezető útvonalat nyissanak, írja az MTI. A miniszterelnök kijelentette: Dubrovnikban nincs és nem is lesz befogadóállomás, ezt garantálja. Szerinte pánikot akarnak kelteni az országban, akik azt terjesztik, hogy a migránsok Dubrovnik mellett áramolhatnának be az országba.

    Milanovic azt állította, hogy az ENSZ "irányítja ezeket a menekülteket", és azt üzente az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, hogy "ne küldjön embereket a déli útvonalon keresztül". "Horvátországnak joga van eldönteni, hol nyitja meg határait: az ajtó nyitva áll, de csak ott, ahol mi mondjuk, az pedig északon van" - mondta.

    Közben a horvát sajtó arról számolt be, hogy a Prevlaka-félszigeten - amely egy keskeny földnyelv Horvátország déli csücskében, az Adriai-tengeren, a Kotori-öböl bejáratánál -, előkészületek kezdődtek egy befogadóállomás létrehozására. Goran Cvjetinovic, Dubrovnik-Neretva megye katasztrófavédelemi igazgatóságának szóvivője hétfőn azt mondta, nem érti Zoran Milanovicot, mert a közművesítésre és építkezésre a Horvátországi Állami Mentési és Védelmi Hivataltól (DUZS) kaptak utasítást és már múlt pénteken elkezdték a munkálatokat.

    Ranko Otojic belügyminiszter a horvát RTL televíziónak hétfő este azt mondta, hogy nem építenek befogadóállomást Dubrovnik-Neretva megyében. Szerinte a Prevlaka-félszigeten folyó munkának csak az a célja, hogy szükség esetén rendőröket tudjanak elhelyezni volt katonai objektumokban. (MTI)

  • Ahogy azt reggel megírtuk, vasárnap tömegverekedés tört ki Németországban a kassel-caldeni menekülttáborban. A pakisztáni és a koszovói menekültek egy ételosztás után verekedtek össze először, majd délután ismét kiújult a konfliktus, akkor már legalább 400 ember esett egymásnak. Sokan botokkal felszerelkezve vettek részt a verekedésben, és volt, aki gázsprayvel fújta le a töbieket. Az MTI szerint hétfőn szétköltöztették a verekedőket, mintegy száz pakisztánit vittek másik táborba. A kassel-caldeni befogadóállomásra nagyjából 20 országból érkeztek menedékkérők, 1500-an vannak és sátrakban laknak.

  • - véli a DoRzeczy című lengyel konzervatív hetilap szerzője. A cikk szerint Orbán Viktor számára Magyarország biztonsága a legfontosabb, ugyanakkor a migrációs válságban tett lépései a menekültekkel és az Európai Unióval való szolidaritásról is tanúskodnak.

    Egy másik konzervatív hetilap, a WSieci publicistája szerint a vezető uniós politikusok közül egyedül a magyar miniszterelnök beszél "saját hangján", képes "az árral szembemenni", és az őt egyébként bíráló uniós vezetők - elfogadva a csomagban szereplő javaslatok nagy részét - gyakorlatilag magukévá tették a migránsválsággal kapcsolatban elfoglalt magyar álláspontot is, miszerint Európa nem a politikai menekültek áradatával, hanem "bevándorlási invázióval" kénytelen szembesülni.

  • Európát, illetve a kereszténységen és a görög-római kultúrán alapuló európai hagyományokat védik ma a magyarok azzal, hogy megpróbálják megállítani az Európába irányuló menekülthullámot - hangzott el azon a szimpátiatüntetésen, amelyet több szélsőjobboldali, Brüsszel- és bevándorlásellenes csoport tartott  hétfőn délután Prágában a magyar kormány migrációs ügyben tanúsított politikájának támogatására. A szimpátiatüntetés résztvevői - a rendőrség szerint mintegy 500-600 ember - magyarul és csehül a "Köszönjük, köszönjük" jelszavakat, illetve "Orbán, Orbán" és a "Ria, ria Hungária" szlogent skandálták. (MTI)

  • Obama: Készek vagyunk együttműködni Oroszországgal és Iránnal

    De nem térhetnek vissza a háború előtti helyzethez Bassár el-Aszad uralma alatt, átmenetre, és nem megosztó vezetőre van szükség, mondta Barack Obama amerikai elnök az ENSZ Közgyűlése előtt tartott beszédében.  Sorra szólalnak fel az ENSZ Közgyűlése előtt a világ országainak vezetői. A legnagyobb várakozás azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédét övezi, aki magyar idő szerint hatkor beszél.

    Az oroszok az elmúlt időszakban vadászgépeket és katonákat is telepítettek Szíriába, egyelőre a saját érdekeltségeik védelmére, de mindenki azt találgatja, meddig mennének el. Felkelő csoportok attól tartanak, hogy Aszad védelmében elsősorban őket, nem pedig az Iszlám Államot bombáznák. Putyin a felszólalása után kétoldalú találkozón tárgyal majd Obamával többek között a szíriai helyzetről.

  • Megrovás, 3 és 5 éves kiutasítás

    A hétvégén három olyan ítélet is született a Szegedi Járásbíróságon, amilyet eddig nem láttunk a kerítésmászó migránsok ügyeiben. Kettő a szokásosnál súlyosabb, mert 1 vagy 2 helyett 3 és 5 évre szóló kiutasításról rendelkezett, egy pedig enyhébb: egy fiatalkorú csak megrovást kapott.

  • A beremendi határátkelőnél nyugalom van, továbbra is várakozik néhány busz a Horvátországból esetleg érkező menekültekre. A szomszédos Magyarbóly vasútállomásán három busznyi menekültet szállítottak épp át vonatra. Megtudtuk, ma összesen hat busznyi menekültet vettünk át itt a horvátoktól, ez körülbelül 5-600 embert jelent.

  • Az M1 tudósítója szerint hosszú távra rendezik be a horvát menekülttáborokat, fűtőtesteket és ágyakat vittek az opatovaci és a tovarniki befogadótáborba, írja at MTI.

  • A 2009-ben bezárt menekülttábort augusztusban nyitották újra a többségében magyarok lakta, csallóközi Bősön, hogy ideiglenesen elhelyezzenek itt 500 olyan migránst, akik Ausztriában már beadták a menedékkérelmüket. Az első csoport szeptember 17-én érkezett meg. Azóta kisebb csoportokban folyamatosan érkeznek, hétfőn összesen 227-en voltak, ami a tábor kapacitásának közel fele, írja az MTI a TASR szlovák hírügynökség híre, a szlovák belügyminisztérium közleménye alapján.

    Itt várhatóan senki nem marad három hónapnál tovább, nagyjából ennyi ideig tart a kérelmek elbírálása. A szlovák-osztrák megállapodás két éven át egyszerre legfeljebb 500 menedékkérő elhelyezését teszi lehetővé itt. A bősiek tiltakoztak a tábor újranyitása ellen. A szlovák belügyminisztérium szerint eddig nem robbant ki konfliktus a helyiek és a tábor lakói közt.

  • Újra a menekültekről beszélt Ferenc pápa hazaúton az Egyesült Államokból. Az MTI szerint azt mondta: "Köztudott, mi lesz a falak végső sorsa. (...) Minden fal leomlik: ma, holnap vagy száz év után". A pápa szerint

    az akadályok emelése több vagy kevesebb ideig működik, de nem jelent megoldást. A probléma attól még fennmarad, csak a gyűlölet lesz miatta nagyobb.

    Ferenc pápa szerint Európa nehéz helyzetben van, de a bevándorlók befogadásának nincs alternatívája, és a migráció részleges feltartóztatásának egyetlen módja, ha a kivándorlásra kényszerülők országai hatékony segítséget kapnak.

    Arra a felvetésre, hogy Amerikában igazi sztár volt, a pápa azt válaszolta, ő nem érzi magát sztárnak, mivel a csillagok kialszanak és elbuknak.