Fontosabb részletek

Percről percre Hétfőn tizenhárom határsértő migránst ítéltek el

Szombaton is több ezer menekült érkezett Horvátországból a magyar határra.
Az érkező menekülteket gépfegyveres magyar katonák figyelték Letenyénél, a rendőrök mindenki arcát levideózták.
Németország azt tervezi, hogy három évre tartózkodási engedélyt ad a szír menekülteknek, viszont megtagadja tőlük a családegyesítést.
Enyhül a horvát-szerb feszültség: péntek délután Horvátország megnyitotta a két legfontosabb közúti átkelőjét, mire Belgrád feloldotta a horvát kamionokra és árukra vonatkozó blokádot. Milanovic viszont újra lezárással fenyegetőzik.
Orbán Viktor pénteken Bécsben találkozott Werner Faymann osztrák kancellárral, aki egyértelművé tette, hogy nem akar a menekülteknek szabad utat engedő korridort.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
A magyar-szerb határzártól szeptember 20-ig tartó közvetítésünket itt találja meg.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Túl sok újdonságot nem írt, csak ismételgette azt a kormányzati állaspontot azzal kapcsolatban, hogy Magyarország próbálja betartani a schengeni szabályokat és ezt hatékonyan egy kerítéssel lehet, illetve megemlítette, hogy egyre több, a magyar menekültpolitikát támogató hangulatú levelet kap brit állampolgároktól. A teljes cikket itt olvashatja el.

  • Az Európai Tanács legutóbbi ülésén kimondta, hogy a schengeni szabályokat be kell tartani, meg kell védeni az EU külső határait - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve, Magyarország azon kevés ország közé tartozik, amely megfelel ennek az elvárásnak. Ezzel Matteo Renzi olasz kormányfő keményen kritikus szavaira reagált. A tárca kitért Christiane Taubira francia igazságügyi miniszter szavaira is, aki azt mondta: "amit Orbán Viktor Magyarországa tesz, az tűrhetetlen. Ez nem Európa." Minderre Szijjártó Péter tárcavezető úgy reagált, hogy Magyarországra idén eddig 275 389 bevándorló érkezett. Magyarország, vállalva a komoly terheket, a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően ellátta az illegális bevándorlókat és többségüket regisztrálta. 

    Szijjártó szerint "minél kevesebb időt töltenek egy ország vezetői mások kritizálásával, annál hatékonyabban tudnak eleget tenni az európai előírásoknak". Méltatlan, hogy az olasz miniszterelnök és a francia igazságügyi miniszter pontosan az európai uniós jogszabályok betartása miatt bírálja Magyarországot - jelentette ki.

  • A 300 ezer konténerváros Észak-Szíriában, egy védelmi övezetben lenne a török javaslat szerint. Ankara azt javasolta hétfőn Brüsszelnek, hogy a migránsválság kezeléséhez Szíriában létesítsen egy óriási menekülttábort, és ott regisztrálja a menedékkérőket, ellentétben azzal az európai uniós felvetéssel, hogy Törökország területén történjék mindez.

    "Megmondtuk az európaiaknak, hogy semmiféle befogadóközpont nem lesz Törökországban" - jelentette ki Ahmet Davutoglu török kormányfő a Hürriyet című napilapnak adott interjúban. (MTI)

  • Ötszáz embert végeztek ki közvetlen közelükben az Iszlám Állam terroristái. Két hete indultak neki az útnak azok a szíriai kurd családok hat gyerekkel, akik már nem bírták tovább, és Európában keresnek menedéket. Nekik megfelelne akár Magyarország is, ám menedékjog helyett büntetőítélet, kiutasítás és fogvatartás lett osztályrészük, írja a Helsinkifigyelő blog.

  • Továbbra is közlekednek a menekülteket szállító különvonatok Ausztria és Németország között, ma délelőtt négyszáz embert szállítottak. A tervek szerint ismét kiürítik, kitisztítják, és fertőtlenítik a parkolóházat, és csak este 10 óra után nyitják meg a menekültek előtt. Az épület befogadóképességét higiéniai és biztonsági okokból napokkal ezelőtt ezer helyett 800 főben határozták meg. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Hidat építene a Földközi-tengerre egy német viccpárt

    Alig 230 milliárd euróba kerülne, a finanszírozásba már most beszállhat az Indiegogón.

  • Szerdára elkészül Letenyén az a tranzitzóna, ahol a Horvátország felől Magyarországra itt belépő migránsokat fogják regisztrálni. A kormánydöntés alapján letenyei helyszínre kijelölt tranzitzóna építése folyamatosan zajlik, hétfő délig tizenhárom konténert állítottak fel és további tizenöt érkezik még ma. A helyszín a senkiföldje, vagyis a régi, magyar-horvát közúti átkelőhelyen a Mura híd közelében lévő terület. (MTI)

  • Keményen kiosztotta a menekülteket egy német képviselőnő

    Nem a liberális és a nők egyenjogúságát valló Németországnak kell megváltoznia, hanem a menekülteknek.

  • cikkünk a témában:

    Nem valószínű, hogy hétfőn lezárjuk a horvát határt

    Úgy látszik, nem lesz hétfőn határzár Horvátország és Magyarország között. A múlt héten kormányzati források még ezt tartották valószínűnek, mostanra azonban úgy tűnik, erre a hét első napján nem kerül sor. A hétfőnél későbbi határidő lehetőségét már Orbán Viktor nyilatkozata is sejtette: a kormányfő Ausztriában járva közölte, hogy a szerb kerítéstől eltérően a horvát szakasz műszaki határzárának ügyében Budapest egyeztet a V4-ek másik három tagjával, és a horvát miniszterelnökkel is.

  • Szíriai és iraki menekülteket támogatnak a körülbelül 227 milliárd forintnyi összegből. Ezt várhatóan az ENSZ közgyűlésén fogja bejelenteni Abe Sindzó japán miniszterelnök. (MTI)

  • Összesen 61 külföldi vendégtiszt segíti a Frontex kötelékében a magyar határőrök munkáját a magyar-ukrán illetve a magyar-szerb határon. A Frontex egy Európai Uniós szervezet, amely az EU külső határait őrző szervek munkáját koordinálja és segíti például emberi erőforrásokkal főként azokon a területeken, ahol sok migráns érkezik. A Magyarországon szolgáló vendégtisztek közül 57-en Eu-s országokból, négyen pedig Albániából illetve Szerbiából jöttek. 

    A rendőrség tájékoztatása szerint az elmúlt 5 évben folyamatosan voltak nálunk Frontexes rendőrök, akik akár kényszerítő eszközöket és a fegyverüket is használhatják illegális határátlépőkkel szemben.

  • A magyar és a szlovén belügyminiszter megegyezett abban, hogy a két ország rendőrei együtt járőröznek majd a teljes határszakaszon. Pintér Sándor szerint a megbeszélés „rendkívül konstruktív volt”, semmilyen probléma nem merült fel. Egy kérdésre elmondta, hogy a horvát zöldhatár lezárásának nincs pontos időpontja. (MTI)

  • Egy 58 éves karintiai férfi ellen indított eljárást az osztrák rendőrség. A csalással gyanúsított férfi menekülteknek gyűjtött pénzadományt emailen. 180 önkormányzat jótékonykodott pontosan meg nem határozott összeggel. A férfi saját maga kereste fel a hivatalokat, hogy begyűjtse a pénzt. Hogy mi lett a pénzzel, azt a férfi nem árulta el. (thelocal.at)

  • Hétfő délre Horvátországban kiürült az opatovaci és a tovarniki befogadótábor, számolt be az M1 tudósítója.

    Opatovacból 25, migránsokkal teli autóbusz indult útnak Magyarország, vagyis Barcs és Beremend felé. A tábor kiürítése arra utalhat, hogy Horvátország készül a magyar-horvát zöldhatár lezárására, hiszen hasonló történt Szerbiában is, mielőtt Magyarország lezárta volna a közös zöldhatárt - hangzott el.

    A tovarniki sátortábor is teljesen üres. Tovarnikban 100 ember számára elkezdtek építeni egy ideiglenes befogadóállomást, amely a héten el is készülhet. Az építkezést a menekültügyi kvótarendszer elfogadása folyományaként kapott uniós pénzből finanszírozza az ország.

  • A horvát-magyar határon Beremendnél már elkészült a kerítés, aminek a tetejére még szögesdrótot húznak. A kerítés várhatóan a héten teljesen elkészül. 

  • A menekültválság lesz a fő téma az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének hétfőn Strasbourgban megkezdődött, péntekig tartó őszi ülésszakán. A magyar delegáció részéről Németh Zsolt, Mesterházy Attila, Bartos Mónika, illetve Gyöngyösi Márton hozzászólása várható ebben a témakörben.

  • "Ahol  18 különböző nemzetből  több mint ezer ember együtt él, ott megvan a veszélye az összetűzéseknek. Számoltam ezzel" - mondta a németországi Calden polgármestere. A város korábbi repülőterén kialakított sátortáborban vasárnap több száz menekült között tört ki tömegverekedés. A táborban 300 pakisztáni és koszovói csapott össze botokkal és könnygázspray-vel támadva egymásra. Már két héttel ezelőtt is volt egy összecsapás itt, amikor menekültek könnygázspray-vel fújták le egymást. Akkor 60 ember sérült meg, köztük gyerekek is. (Spiegel)

  • A Last Week With John Oliver c. közéleti műsorban az európai menekültválság volt a téma, és hogy hogy nem szóba került Magyarország is, mint a legrosszabb példa, ahogy a menekültekkel bánnak. John Oliver nem kímélte László Petrát és Toroczkai Lászlót sem. Bővebben cikkünkben a Comment:Com-on.

  • Idén a becslések szerint eddig már 200 ezer migráns haladt át Szerbián - jelentette ki Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ vezetője a szerbiai közszolgálati televízióban hétfőn.

    Négy-öt nappal ezelőtt még körülbelül négyezren voltak a szerb-macedón határ mellett fekvő Presevóban, most viszont ennél kevesebben vannak, naponta körülbelül ezren, írja az MTI.

    Djurovic szerint a neheze még hátravan, egyre többen érkeznek majd Szerbiába, és az ország a jelenlegi kapacitások mellett nem tudja majd megfelelő módon ellátni őket. Hozzáfűzte, hogy a bevándorlók közül már most sokan fáznak és betegek, és nagyon sok gyerek is érkezik.

    Rados Djurovic elmondta azt is, hogy a Közel-Keletről érkezők villámgyorsan hagyják el Szerbiát, Presevóból Belgrádba, onnan pedig a horvát határhoz közeli Sidre utaznak, a szerb fővárosban nem töltenek már egyetlen órát sem, nemhogy napokat, mint ami korábban jellemző volt.

  • A világhírű író, Neil Gaiman posztolta nemrég Facebookra azt a videót, amiben ismert emberek és színészek hívják fel a közvélemény figyelmét arra, hogy a

    menekült nem egyenlő a bevándorlóval.

    A #WordsMatter kampányhoz Gaiman mellett csatlakozott még Patrick Stewart, Peter Capaldi, Colin Firth, Cate Blanchett és Craig Ferguson műsorvezető is.

    These #WordsMatter to me & Peter Capaldi, Cate Blanchett, Colin Firth, Kristin Davis, Patrick Stewart, Craig Ferguson,...

    Posted by Neil Gaiman on Sunday, September 27, 2015
  • cikkünk a témában:

    Ha lettek volna még kérdései azzal kapcsolatban, miért is kell elmenekülni Szíriából

    A radikális terrorszervezet szerint a játszóterek erkölcstelen helyek, mert ott férfiak és nők találkoznak egymással.

  • Úgy tűnik, nem számítanak nagy menekültáradatra Barcsnál. A Horvátország felé vezető határátkelőnél csak tucatnyi rendőrt és katonát látni. A Dráván átvezető hídon viszont készen áll már a gyodával lefedett betonfalelemekből álló mobil határzár.

    Azt azonban továbbra sem lehet tudni, hogy mikor is lép életbe a magyar határzár a horvátországi határszakaszon. A határátkelőn sem tudtak mondani semmit arról, hogy meddig működik az átkelő. Induláskor mindenesetre érdemes tájékozódniuk a Horvátországba igyekvőknek, hogy mire számíthatnak a megcélzott határátkelőn.

  • Plusz takarítással, rendészeti erőkkel, mobilvécék telepítésével sikerült megoldani a problémát, a II. János Pál pápa tér (volt Köztársaság tér) mostanra ugyanolyan szép, mint korábban, mondta a  Szeged.ma  szerint Kocsis Máté józsefvárosi polgármester a pénteki Menekülthullám vagy népvándorlás című konferencián Szegeden. Augusztus végén a menekültek egy része itt táborozott le, ami a polgármester szerint zavarta az ott élőket. Kocsis azt is mondta: egyes újságírók szerint nem is volt ott probléma, csak aranyos kislányok játszottak a téren, de a valóság ezzel szemben az volt, hogy ott élőket igenis zavarták az áldatlan állapotok. Kocsis Máté most is megnézhetné a valóságot a téren. Egy olvasónk küldte ezt a fotót egy ottani játszótérről. Igen, az ott az, aminek gondolja. A másik képen pedig egy döglött szárnyas látható. 

    Valóság, gyerekek, valóság "Sziasztok! ma voltunk a testveremmel (9 eves) a Koztarsasag teren, azon belul a jatszoteren, es ez a latvany fogadott minket. :) szerintem lenyugozo! :( "

    Posted by 8ker on 2015. szeptember 27.
  • Erről Kazahsztán külügyminisztere, Jerlan Idriszov beszélt. Hazája a közelmúltig száz százalékig védve volt a fundamentalizmussal szemben, mostanra azonban kulturális sokként érte az ország vezetését a hír, miszerint 200 kazah állampolgár is harcol az ISIS soraiban. A külügyminiszter felszólította a nagyhatalmakat, hogy egyesítsék erőiket az ISIS elleni harcban. Idriszov felfoghatatlannak nevezte, hogy a világ nem képes úrrá lenni egy olyan viszonylag kis szervezeten, mint az ISIS.

    Kazahsztán lakóinak 70 százaléka muszlim vallású.

  • A kétgyermekes Joumanát mutatja be az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának videója. A felvétel a napokban az egyik horvátországi befogadóállomáson készült.

    Joumana két gyermekével hagyta ott a Szíria területén fekvő yarmouki menekülttábort, ahol palesztinként élt. A tábort 1957-ben alapították, és százezernél jóval több lakója van. Yarmoukról Romana azt mondja, hogy nagyon szép volt, de bombatámadás érte, meghalt a testvérének a családja. Joumana Németországban akar új életet kezdeni.

     

  • Akár eurómilliárdokba is kerülhet Magyarországnak, ha visszaállnak a határellenőrzések a schengeni térségen belül, mondta a Világgazdaságnak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az interjúban Szijjártó azt mondta: a migrációs válságnak komoly gazdasági hatása van, és a kétoldalú gazdasági kapcsolatokra nagyon vigyázni kell. A termelő nagyvállalatok kiszámíthatóságra építik működésüket, ezért nagy veszteséget jelenthet számukra, ha a schengeni zónán belüli határellenőrzés miatt később érkezik be az alapanyag és az alkatrész. Az arab országokkal folytatott kereskedelem is veszélybe kerülhet, ezért

    sok energiát kell fordítani arra, hogy egyértelművé váljon az arab térségnek: Magyarország ugyanolyan nyitott és toleráns ország mint eddig volt. 

    (MTI) 

  • Ennyi menekült érkezett Horvátországba szombaton és vasárnap Szerbia felől. A magyar-szerb határ tíz nappal ezelőtti lezárása óta 77 ezer menekült jött Horvátországba. Magyarországon január óta haladt át 270 ezer menekült. (index.hr)

  • A horvát jutarnji.hr-nek ez most a vezető anyaga. Tíz nap után minden bizonnyal most először került le a menekültügy a volt miniszterelnökkel történtek kedvéért.

  • A Délmagyarország számol erről riportjában. A konténervárosba naponta 20-30 menekült jelentkezik belépésre a nyitvatartási időben, reggel 6 és este 10 között. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai itt vizsgálják meg, hogy a menedéket kérőknek Szerbia biztonságos harmadik országnak számít-e.

    A nagy üresség oka az, hogy lassan két hete már Horvátországba viszik a macedón-szerb határról a menekülteket.

  • Vasárnap délben egy svéd rendszámú autóval akarta elhagyni az országot három férfi, akik közül ketten érvényes svéd okmánnyal igazolta magát. A harmadiknak viszont csak egy svéd jogosítványa volt. Róla kiderült , hogy iraki, aki nem tudta igazolni, hogy jogosan tartózkodik Magyarországon.

    Az iraki férfit közokirat-hamisítással gyanúsítják, a két svéd férfi közül az egyiket pedig embercsempészettel.

    A police.hu híréből az nem derült ki, hogy ha a svédek egy irakit csempésznek, akkor miért nem észak felé, miért délre, Horvátországba vitték őt.