Fontosabb részletek

Percről percre Hétfőn tizenhárom határsértő migránst ítéltek el

Szombaton is több ezer menekült érkezett Horvátországból a magyar határra.
Az érkező menekülteket gépfegyveres magyar katonák figyelték Letenyénél, a rendőrök mindenki arcát levideózták.
Németország azt tervezi, hogy három évre tartózkodási engedélyt ad a szír menekülteknek, viszont megtagadja tőlük a családegyesítést.
Enyhül a horvát-szerb feszültség: péntek délután Horvátország megnyitotta a két legfontosabb közúti átkelőjét, mire Belgrád feloldotta a horvát kamionokra és árukra vonatkozó blokádot. Milanovic viszont újra lezárással fenyegetőzik.
Orbán Viktor pénteken Bécsben találkozott Werner Faymann osztrák kancellárral, aki egyértelművé tette, hogy nem akar a menekülteknek szabad utat engedő korridort.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
A magyar-szerb határzártól szeptember 20-ig tartó közvetítésünket itt találja meg.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Matteo Renzi olasz miniszterelnök problémának nevezte Európa számára az "újabb falat építő" Magyarországot egy New Yorkban mondott beszédében, írja a La Repubblica olasz napilap. Matteo Renzi a Clinton Global Initiative (CGI), Bill Clinton volt amerikai elnök alapítványa által rendezett New York-i találkozón szólalt fel.  Matteo Renzi szerint Európa jövője Oroszország nélkül "tragikus tévedés" lenne. Renzi hozzátette: az "igazi rizikó" Európa számára nem Oroszország vagy a gazdasági megszorítások, hanem Magyarország, amely egy új falat épített.  (MTI)

  • Hét akcióban ötszáz menekültet mentett ki a vízből az olasz parti őrség a Földközi-tengeren ezen a hétvégén, írja a thelocal.it. Többségük Nigériából, Ghánából, Szenegálból Sierra Leonéból és Líbiából érkezett.

    Európába idén 500 ezer menekült érkezett döntően Görögország és a Balkán, illetve Olaszország déli része felől a Földközi-tengeren. Január óta 2800 menekült fulladt a vízbe az olcsó lélekvesztőkön.

  • "Segíteni akarunk és a szívünk nagy, de a lehetőségeink végesek". Ezt Joachim Gauck, a tényleges hatalommal nem rendelkező német államfő, Joachim Gauck mondta. Ez azért már nem ugyanaz, mint amit Angela Merkel német kancellár mondott pár hete, amikor a menekültek befogadásáról kérdezték: "Megcsináljuk".

    Gauck figyelmeztette a beilleszkedésre képteleneket, hogy Németország nem akar vallási fanatizmust, erőszakot. (MTI)

  • A Migration Aid újra várja az adományokat a Verseny utcai 10. alatti raktárában, a naponta változó adománylist szerint hétfőn ezekre van a leginkább szükségük:

    • műzliszelet
    • jó reggelt szelet
    • alma, banán
    • szeletelt tartós kenyér
    • mackósajt (ha lehet, ne húsos/szalámis ízesítésű)
    • aszalt gyümölcs
    • csomagolt croissant
    • esőkabát
    • polár takaró
    • mobiltelefon feltöltőkártya (magyar és horvát telekom, a kapcsolattartók telefonszámlájának támogatásához)
    • benzinkártya (bármely töltőállomáshoz, az önkéntes fuvarozók benzinköltségeinek támogatásához)
    • uzsonnás zacskó
    • szemeteszsák
    • Berlinben egy filmes cég havi 990 euróért bérelt ki egy négyszobás lakást, majd felajánlotta a városnak, hogy költöztessenek oda menekülteket. A városvezetés 7 menekültet helyezett el a lakásban, és a cégnek minden egyes menekültért napi 50 eurót fizet. A cég így havi 10 500 eurót keres.
    • Egy berlini hostel az eddigi 280 helyett 700 ágyat helyezett el. Még a konyhákba is tettek ágyakat. A város itt is menekülteket helyez el, akikért napi 20 eurót fizet a hostelnek. A hostelben a normál vendégeknek egyébként 10 euróba kerül csak egy éjszaka.
    • A szászországi Bautzen egyik négycsillagos hotele is ajánlott fel helyeket menekülteknek. A hotel megtelt,miután 215 menekültet szállásoltak el, akikért napi 13 eurót kapnak. Ez naponta 2800 euró bevételt jelent. Egy év alatt így a hotel 1 millió eurót kasszírozhat a menekülteken. (Bild)
  • Gyorsított elejárásban ítélt el a kecskeméti bíróság egy romániai férfit, aki augusztus végén 40 szír menekültet zsúfolt be teherautójába, hogy Nyugat-Európába csempéssze őket. Ez azonban nem sikerült, mert az M5-ös autópályán felborult a kocsival. Az embercsempész és a migránsok igyekeztek elmenekülni a helyszínről. A rendőrök az embercsempészt Kunszálláson fogták el, míg hét sérült szír állampolgárt a kórházban találtak meg. A többiek elmenekültek.

  • A szerb-horvát határra továbbra is naponta több ezren érkeznek, és a tömegnek utánpótlása is van: a szerb-macedón határon fekvő Presevóban naponta 2-3 ezer újabb migránsról számolnak be a helyi szervezetek. (MTI)

  • Helyreállt a forgalom a szerb-horvát és a szerb-magyar határon, a nyitva tartó átkelőhelyeken zavartalan a közlekedés. A szerbiai határőrség információi szerint a szerb-horvát határszakasz nyolc átkelője közül hármat lehet használni, ennyit nyitottak meg a horvát hatóságok. A Gombos-Erdőd (Bogojevo-Erdut) és a Sid-Tovarnik átkelőnél nem kell hosszabb várakozásra számítani, míg a Belgrádot Zágrábbal összekötő E70-es autópályán fekvő Batrovci-Bajakovo átkelőnél a személyforgalom zavartalan, a kamionoknak viszont körülbelül 90 percet kell várakozniuk Szerbia felől. A szerb-magyar határon is zavartalan a forgalom, a kamionosoknak sem kell 30 percnél tovább várakozniuk sem a Kelebia-Tompa, sem a Horgos-Röszke átkelőhelynél. (MTI)

  • Egy 15 fős társaság négy pakisztáni menekültet támadott meg a Drezdához közeli Heidenau vasútállomásánál. A pakisztániak dönert ettek a vasútállomás közelében, amikor a csoport rájuk támadt. Egyiküket egy sörösüveggel ütötték fejbe, egy másik könnyebb sérüléseket szenvedett. A menekültek azt mondták, a támadók oroszok lehettek, legalábbis orosz neveken szólítták egymást. Augusztusban Heidenauban súlyos zavargások törtek ki a városban tervezett befogadóállomás építése miatt. (Spiegel)

  • A hétvégén összesen 12 ezer menekült lépett be Horvátországba, ezzel már összesen 77 ezer menekültet fogadott az ország, közölte a helyi belügyminisztérium.

    (Index.hr)

  • Döbbenetes érvekkel védi Orbánt új amerikai szóvivője

    Miközben idehaza Soros György-támogatással vádolják a Migration Aidet, Amerikában a kormány menekültpolitikát rájuk hivatkozva fényezik. És azt tudta, hogy Magyarország a terjeszkedő oroszokat akarja féken tartani? Akcióban szóvivővé kinevezett washingtoni lobbistánk, aki most hihetetlenül profi online fegyverrel rukkolt elő.

  • A kormány felhatalmazása nélkül épült a dupla kerítés

    A kormánydöntésben a gyodáról nem volt szó. A HM a rendőrségnek passzolta tovább a labdát.

  • A menekültperek miatt össze kell rántani a parlamentet

    Ma a kérdések és azonnali kérdéseket tehetik fel a képviselők, kedden pedig rendkívüli ülést tart a parlament. Az ülés összehívását a Fidesz és a KDNP kezdeményezte.

  • A hétvégén 24 258 menekülttel szemben intézkedtek a rendőrök. A szerb-magyar  határszakaszon 636 embert, a magyar-horvát határon 23 591 ember jött át. (Police.hu) 

  • Tömegverekedés tört ki Németországban a kassel-caldeni menekülttáborban vasárnap. A több órás összecsapásokban több mint 400 ember vett részt a sátortáborban. Az első verekedés a tolakodás miatt tört ki az ételkiosztásnál egy 80 éves öregember és egy fiatal között, amibe hetvenen kapcsolódtak be a pakisztáni és a koszovói menekültek közül. A rendőrség beavatkozott, de a konfliktus délután újra fellángolt. Ekkor már legalább 400 ember esett egymásnak. Sokan botokkal felszerelkezve vettek részt a verekedésben, és volt, aki gázsprayvel fújta le a töbieket. A zavargásokat csak több óra alatt sikerült megfékezni. Az összecsapásokban 14 ember sérült meg, köztük három rendőr. (Frankfurter Allgeimeine Zeitung) 

  • Több ezer migráns lépte át a magyar-osztrák határt Hegyeshalomnál, írja az MTI. A menekültek négy különvonattal érkeztek, amelyeken mintegy 1500-1800-an utaztak. 

    Az emberek rendőri biztosítás mellett gyalogoltak a hegyeshalmi vasútállomásról a magyar-osztrák határig.

    A városvezető elmondta, hogy a határ magyar oldalán a Magyar Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet és több önkéntes is meleg ételt, teát, ruhákat és pokrócokat oszt a rászorulóknak.

  • Az Európai Bizottság (EB) állítólag azért bírálja Németországot, mert az elutasított menekülteket nem toloncolja ki országából a dublini szabályoknak megfelelően - írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).

    A hír azért érdemel figyelmet, mert a magyar miniszterelnök (többek közt) a dublini szabályokra hivatkozva lép fel ilyen keményen a menekültek ellen. Orbán azzal érvelt, hogy bár a migránsok csak tranzitországként használják Magyarországot, de a dublini szabályok értelmében visszaküldik őket hozzánk. Szavainak súlyát eddig az csökkentette, hogy Magyarországra szinte senkit nem küldtek vissza a német hatóságok, részben éppen a kormányzat által teremtett embertelen viszonyok miatt.

    A téma számos kérdést felvet, többek közt azt is, hogy igaz-e a hír. A szírek befogadásával kapcsolatban ugyanis már megjelentek hamisnak bizonyuló információk. Olvassa el a teljes cikket itt.

  • Németország menekültügyi befogadóképessége nem végtelen, akkor sem, ha most még nem tudni, hogy hol vannak a határai, mondta a német szövetségi elnök egy vasárnapi beszédében.

    Joachim Gauck a mainzi katolikus székesegyházban egy rendezvényen azt mondta: "már bízunk magunkban annyira, hogy nyíltan beszéljünk ezeknek a napoknak az alapvető dilemmájáról: segíteni akarunk és a szívünk nagy, de a lehetőségeink végesek".

    Szerinte a menekültválság olyan feladat elé állítja Németországot, amelynek megoldásához nincsen követhető minta, máshonnan átvehető megoldás, de "az a nyugalom és kreatív tetterő, amellyel a lakosság túlnyomó többsége reagált erre a krízisre" felér egy "érettségi bizonyítvánnyal", és azt jelzi, hogy a németek az eljövendő vizsgákon is megfelelnek majd. (MTI)

  • A beremendi határt estére lezárta a magyar határőrség, jelentették tudósítóink. A magyar oldalon 16 busz várakozik, vélhetően a menekültekre. A sofőrök elmondták, hogy a rendőrök utasítására várnak. A környéken katonai teherautók és rendőrségi járművek mozognak.

  • Nincs szó arról, hogy hétfőtől leállítanák azokat a különvonatokat, amelyek Ausztriából Németországba szállítják a menekülteket, nyilatkozta a német belügyminisztérium egy szóvivője a dpa hírügynökségnek.

    A Salzburg-München vasútvonalon szeptember 17. óta nem közlekednek a menetrend szerinti járatok, és még legalább október 4-ig szünetel a személyszállítás. A forgalom a német határon visszaállított ellenőrzés miatt bénult meg. Az utazók iratainak vizsgálata olyan sokáig tart a vonatokon, hogy nem lehetett tartani a menetrendet.

    A bajor-osztrák határon megjelenő menedékkérők jelentős részét viszont különvonatokkal szállítja el a Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság.

    A DB igazgatóságának egyik tagja egy szombati lapinterjúban azt mondta, hogy az utóbbi három hétben száznál is több különvonatot indítottak, és ezekkel összesen 130 ezer menedékkérőt szállítottak.

    A menekülthullám a Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről szeptember 5-re virradó éjjel hozott döntés után erősödött fel. Alig néhány nap alatt több tízezer ember érkezett vonattal Bajorországba regisztráció és hatósági ellenőrzés nélkül.

    A német kormány szeptember 13-án állította vissza a határellenőrzést, hogy lassítsa és biztonságosabb, rendezettebb mederbe terelje a folyamatot.

    Faymann utazási iroda

    A napokban a bajor konzervatív CSU több vezetője élesen bírálta Ausztria menekültügyi tevékenységét. A tartományt egyedül kormányzó párt bírálatát a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint az váltotta ki, hogy továbbra is ellenőrizetlenül áramlanak menedékkérők át a bajor-osztrák határon a kisebb átkelőknél és a zöldhatáron, ami annak tulajdonítható, hogy Ausztria az utóbbi két hétben a német hatóságokkal nem egyeztetett módon buszokkal szállított Ausztriában már regisztrált menedékkérőket a határra.

    A "Faymann utazási iroda" tevékenységét be kell szüntetni - hangoztatta Andreas Scheuer, a CSU főtitkára, utalva arra a vélekedésére, hogy Werner Faymann osztrák kancellár rendelhette el a menedékkérők elszállítását a bajor határra.

    A BR hírportáljának (br.de) beszámolója szerint a határ menti térségek számos CSU-s képviselőjét is bosszantja, hogy az osztrákok tevékenysége abban merül ki, hogy némi úti élelmet adnak a menekülteknek és kirakják őket a határon.

    A Der Spiegel című hírmagazin szombati számában a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi belügyminiszter egy telefonkonferenciájáról készült jegyzőkönyvre hivatkozva azt írta, hogy német megítélés szerint az osztrák kormány "eltávolodik aNémetországgal egyeztetett irányvonaltól", és sokkal több menedékkérőt engedett át, mint az a 7 ezer fő, amelynek átvételéről Berlin megállapodott Béccsel, amikor közösen döntöttek a Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről.

  • A menekültek azonban valahol máshol mennek át, nem ott, ahol a kerítés épül.

    Tudósítónk a helyszínről jelenti:

    A határon GYODA, amíg a szem ellát, kivéve egy pár méter széles rést egy diófa árnyékában, itt két rendőr strázsál. A rendőröktől úgy hallottam, hogy most nem jönnek a menekültek. Mi sem látunk érkezőket, és úgy néz ki, egyhamar nem is jönnek. Másfelé vitték végül azokat, akiket most ide vártak.

  • A zákányi vasútállomáson este fél ötkor nincsenek menekültek, de továbbra is rengeteg rendőr, katona és önkéntes várja a következő hullámot. A több helyről érkezett menekültek arról beszéltek, hogy ma két vonat futott ki erről az állomásról, körülbelül 1000-1000 emberrel, és legalább még kettővel számolnak. Tegnap egyébként közel kétszer annyi ember érkezett ide, mint amennyivel számoltak. Az önkéntesek szerint probléma, hogy nincs elég idejük foglalkozni az érkező menekültekkel, sokszor már a vonatablakon kell beadniuk az ételt, folyadékot. Most vasárnap pedig az nehezíti a munkájukat, hogy a boltok zárva vannak, így az ország több pontjáról, különböző ma nyitva tartó boltokból szerzik be azt, amire szükségük van.

  • Afganisztánból induló menekülthullámtól tart a német kormány a Welt am Sonntag című vasárnapi lap szerint, írja az MTI.

    Az afgán hatóságok az év eleje óta újfajta, biometrikus útlevelet adnak a kérelmezőknek, amellyel német biztonsági körök becslése szerint havonta nagyjából 100 ezren indulnak útnak. Sokan Iránban, Pakisztánban vagy az Egyesült Arab Emírségekben akarnak munkát vállalni, de sokan Németországot célozzák meg, és német biztonsági szervek munkatársai részben az új típusú, szabadabb mozgást biztosító magánútlevélnek tulajdonítják, hogy Németországban emelkedik az afgán menedékkérők száma.

    Egy további tényező, hogy miután a német kormány augusztusban 450 ezerről 800 ezerre módosította az idén várható menedékkérők számáról adott előrejelzését, Afganisztánban embercsempészek elkezdték terjeszteni, hogy Németország a 800 ezer menedékkérőn felül senkit nem fogad be. Ennek következménye pedig afgánok "spontán és tömeges" távozása hazájukból - írta a Welt am Sonntag.

    Idén eddig 70 ezer afgán állampolgár érkezett Európába.

  • Francois Hollande francia elnök jelentette be percekkel ezelőtt a tévében. Ezek voltak a francia légierő első csapásai, Deir és Zor városánál csaptak le, az elnök szerint a következő hetekben folytatni fogják az offenzívát. (ITV)

  • Kovács Zoltán kormányszóvivő interjút adott az Al Jazeerának a röszkei határnál történt összecsapásról. Az újságíró nem teketóriázott, kerek-perc megkérdezte: 

    Az ön miniszterelnöke, Orbán úr azzal reagált a menekültválságra, hogy az európai identitás a kereszténységen alapul. Jézus vajon elfogadhatónak tartotta volna a szír kisgyerekek lekönnygázazását a múlt héten?

    Kovács nem jött zavarba, nem ment bele abba, hogy Jézusról vitázzanak, hanem ismertette a kormány álláspontját, ami természetesen az, hogy kisgyerekeket nem fújtak le könnygázzal. 

  • A berzencei határátkelőnél (magyar-horvát határ) is kitették már a gyodát. Jobbra és balra is, ameddig szem ellát ott van, nagy tornyokbanm áll az előkészített, de még ki nem feszített gyoda. Az átkelőtől nem messze horvát oldalon láthatósági mellényes munkások hátrahagyott holmikat, szemetet szednek, úgy látszik, ezen az útvonalon is jöttek nemrég migránsok.

  • Abszurd autósüldözés végződött karambollal az M5-ös autópályán, Lajosmizsénél.

    A 14 menekültet a német rendszámú autójában szállító szerb embercsempészt a Csongrád megyei Zákányszéken akarták igazoltatni a járőrök, de inkább tovább hajtott. 

    A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a történtekről értesítette a Bács megyei rendőröket, akik saját területükön átvették az autó követését.

    A nagy sebességgel haladó gépkocsi egyik első kereke Lajosmizse közelében kitört, és az M5-ös autópályán több járművel összeütközött. Eddig úgy tudni, az ütközés következtében személyi sérülés nem történt.

    A szerb embercsempészt és a vele utazó 14 külföldit a helyszínen elfogták.

  • A francia elnöki hivatal vasárnapi közleménye szerint Franciaország az elmúlt több mint két hétben végrehajtott felderítő repülések során szerzett információk alapján mért légicsapásokat az Iszlám Állam szíriai állásaira, és összehangolta akcióját a térségbeli partnerországokkal.

    A közlemény szerint Párizs eltökélt abban, hogy harcolni fog az IÁ jelentette terrorista veszély ellen, és minden esetben lecsap a szervezetre, ha veszélybe kerül az ország biztonsága. A szíriai káoszra átfogó választ kell adni, a polgári lakosságot meg kell védeni mindenfajta erőszaktól, attól, amelyet az IÁ és más terrorszervezetek képviselnek, de Bassár el-Aszad elnök gyilkos bombázásai ellen is. Az elnöki hivatal szerint minden korábbinál sürgetőbb a szíriai politikai átmenet létrejötte a damaszkuszi rezsim egyes elemeinek és a mérsékelt ellenzéknek a részvételével. (MTI)

  • A salzburgi pályaudvaron várhatóan kritikus helyzet alakul majd ki, hiszen a városba naponta kétezer ember érkezik és a szolgálatot teljesítők már így is a kapacitásaik határán vannak.

    Heinz Schaden, Salzburg polgármestere, aki a helyzet kiéleződésétől tart, elmondta: a Vöröskereszt és a Caritas segélyszervezet humanitárius és egészségügyi katasztrófára figyelmeztetett. (MTI)

  • Az ENSZ menekültügyi hivatalának trikóját viselte a zenész a "Volt egyszer egy Ifipark..." című kiállítás megnyitóján, jobbján Csomor Csillával. 

    Fotó: Várkert Bazár