A vezérkari főnök szerint nem állítják vissza a hadkötelezettséget

2015.09.21. 15:33

A Honvéd Vezérkar főnöke hétfőn az MTI-nek összefoglalta, amit a honvédség szerepéről tudni kell a menekültválságban. Benkő Tibor vezérezredes először is a státuszt tisztázta; leszögezte, hogy békeidőszak van, semmiféle összeírás, mozgósítás nincs Magyarországon, és a hadkötelezettség visszaállítása fel sem merült. A honvédség felkészült az illegális bevándorlásból fakadó "további feladatokra".  Az MTI-nek a helyzetet így jellemezte:

Békeidőszak van, olyan válsághelyzettel, amelyet kezelni kell 

Az elmúlt hetekben a Magyar Honvédség az ideiglenes biztonsági határzár építésében való részvétel mellett a "Határozott fellépés 2015" fedőnevű soron kívüli gyakorlaton készült a menekülthelyzet kezelésére. Rendkívülisége ellenére a Határozott fellépést nem kellett a NATO-nak jelezni, mert az ország határain belül tartják, de a szerbekkel való kétoldalú megállapodás miatt Belgrád felé jelezni kellett a csapatmozgást.

A gyakorlat szeptember 9-én kezdődött, és a tervek szerint a napokban fejeződik be. Elrendelésekor két megyére terjedt ki, majd további megyéket vontak be helyszínként. A Magyar Honvédség katonái Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Zala és Vas megyében több mint húsz különböző helyszínen, több mint 570 haditechnikai eszközzel hajtották végre feladataikat. A gyakorlat végrehajtásába több mint 4300 katonát vontak be.

Benkő Tibor szerint a katonák felkészültek az olyan feladatokra, mint a hibrid hadviselés vagy a rendészeti jellegű feladatok, melyek csak részben számítanak újnak, hiszen a tömegkezelést már a balkáni missziók során gyakorolták. A vezérkari főnök elmondta, az ötszáz önkéntes tartalékos behívása egyáltalán nem rendkívüli eset, a 2013-as nagy dunai árvíz elleni védekezésre például több mint 1400 önkéntes tartalékost rendelt be a honvédség. Most a több mint ötezer tartalékosból csak ötszázat hívtak be. Ezért szó sincs tömeges behívásról.

A behívottak azoknak a katonáknak a munkáját veszik át a laktanyákban, akik a határokon teljesítenek szolgálatot. Elsődlegesen annál a katonai egységhez, laktanyába vezénylik őket, ahol korábban szolgáltak. De volt olyan tartalékos, aki jelezte, hogy határvédelmi feladatokban szeretne részt venni, és többen a behívót megelőzve jelezték, hogy segítenének.

A vezérkari főnök nem számít gyors megoldásra a menekültválságban. Benkő szerint

elhúzódó, hosszú folyamat lesz, mire a migrációs helyzet rendeződik.

És Európában a biztonságot úgy lehet megteremteni, ha van egyetértés, együttműködés ezekben a kérdésekben.