Hiba a futószalagon, két bangladesinek felcsillant a remény

2015.09.21. 17:45

Mióta a kormány július 21-én biztonságos országnak nyilvánította Szerbiát, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a menedékkérelmek elbírálásakor rutinszerűen erre hivatkozva utasítja el, hogy bárkit menekültként ismerjen el, aki Szerbián át érkezik. Ha ugyanis Szerbia biztonságos, akkor az, aki tényleg menekült és nem gazdasági célok vezérlik, ott is beadhatta volna a kérelmét. Ha nem adta be, nem igazi menekült – ez a jogszabályok és a hatósági rutineljárás logikája.

A jogvédő szervezetek régóta kritizálják ezt a gyakorlatot. A szerb menekültügyi rendszert gyengének tartják, ami a menekülteknek, menedékkérőknek nem garantálja a hozzáférést a nemzetközi védelemhez, az államilag szervezett szállításuk során gyakran esélyük sincs a kérelmük formális benyújtására. A szerb befogadó állomásokon emellett olyan állapotok vannak, amelyek további veszélyeknek teszik ki az oda kerülőket.

A BÁH határozatai miatt a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak eddig nem kellett érdemben döntenie ilyen ügyben, mert bár érkeztek kérelmek, azokat a benyújtók időközben visszavonták, ezért az eljárásokat meg kellett szüntetni. Ma azonban rögtön kettő is érkezett, és a bíróság mindkét bangladesi kérelmező esetében hatályon kívül helyezte a BÁH elutasító döntését, új eljárás lefolytatására kötelezve a hivatalt. A két kérelmező jogi képviseletét a Helsinki Bizottság biztosította.

A bíróság zárt láncú videóközvetítéssel, tolmácsokon keresztül hallgatta meg a tranzitzónában tartózkodó kérelmezőket, akik közül az egyik az árvízre, a másik a rossz körülményekre hivatkozott. A bíróság szerint a BÁH nem vizsgálta egyedileg, a kérelmező konkrét esetében, hogy Szerbia biztonságos harmadik ország-e, és ezért kell új eljárás.

A közlemény ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a bíróság ezzel korántsem minősítette Szerbiát biztonságosnak, és a lépés nem eredményezi a két férfi menekültkénti elismerését. A két bangladesit nem lehet kiutasítani, a tranzitzónában várhatják a jogerős határozat megszületését.