Hiába veszik fel őket, nem tudnak egyetemre járni a kerekesszékesek

2015.09.22. 12:44

A súlyosan mozgássérült, kerekesszékes fiataloknak szinte lehetetlen megfelelő szállást találniuk a sikeres felsőoktatási felvételit követően, a főiskolai kollégiumok és az albérletek döntő többsége ugyanis nem akadálymentes, írta közleményében a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). A szövetség most elszállásolt egy főiskolás fiatalt, de ezzel csak egyetlen ember problémáját oldotta meg.

Elfogadhatatlan, hogy ma Magyarországon egy jó képességű, súlyosan fogyatékos fiatal csak azért ne tudjon továbbtanulni, mert nem állnak rendelkezésére a tanulását segítő szolgáltatások és az akadálymentes szállás.

Az a fiú, akit végül a MEOSZ fogadott be két hónapon át keresett akadálymentes szállást, és ha a szövetség nem ajánlja fel a segítségét valószínűleg abba kellett volna hagynia a tanulmányait. A MEOSZ szerint a kormány egyáltalán nem érzékeli ezt a problémát. A 2015-2018-es időszakra szóló intézkedési tervbe ugyan bekerült az említett kollégiumok megteremtésének a lehetősége, a konkrét lépéseket azonban nem látni.

A fogyatékos fiatalok számára az olyan akadálymentesített kollégiumok lennének a legjobb megoldás, ahol az ép társaikkal együtt, integráltan lakhatnának, és az állapotuk súlyosságától függően esetleg más segítséget is kaphatnának.