Orbán szerint az egész világban kellene szétosztani a menekülteket

2015.09.23. 13:29 Módosítva: 2015.09.23. 13:56

Orbán Viktor elsődleges célja a mai brüsszeli csúcson, hogy szembesítse az EU vezetőit a realitásokkal. Ehhez hat konkrét javaslatot fog tenni, jelentette be, miután a bajorországi Banz kolostorban (Kloster Banz)  részt vett a keresztényszociális unió (CSU) tartományi frakciójának ülésén.

Orbán javaslatai a következők:

  1. Meg kell nyerni Görögországot, hogy engedje át határvédelmét az Európai Unió közös rendészeti erejének, azoknak a tagországoknak, amelyek készek ebben részt venni.
  2. A menekülteket és a gazdasági bevándorlókat már a schengeni határokon kívül válasszák szét.
  3. A menekültek számára biztonságosnak tekintett országok listáját az EU határozza meg, értelemszerűen minden tagállam számítson biztonságos országnak.
  4. Mindenki növelje meg befizetéseit 1 százalékkal és csökkentse kiadásait 1 százalékkal. Ezzel 3 milliárd eurót lehet a válságkezelésre fordítani.
  5. Hozzanak létre kiemelt partnerséget azokkal az országokkal, amelyek nélkül nem tudják kezelni a helyzetet, elsősorban Törökországgal, de "újra kell gombolni a kabátot Oroszországgal is".
  6. Hozzanak létre világkontingenst, azaz a menekülteket ne csak európai szinten, hanem az egész világon osszák szét. Legyenek világkvóták.

A bajor CSU ülésén részt vevő Orbán at mondta: ma a schengeni külső határnál lehet megvédeni Bajorország határait, és ezt ma a déli magyar határ jelenti. Ő egyfajta  végvári kapitánya a bajor miniszterelnöknek, így kötelessége is volt eljönni és beszámolni a helyzetről.

  Orbán szerint Magyarország elsődleges célja továbbra is az, hogy be tudják tartani a törvényeket és az európai jogrendet, és legyen megfelelő katonai, rendészeti erő arra, hogy mederbe tereljék a menekültáradatot. Orbán ahhoz kér támogatást, hogy a válságot a jogrenden belül kezeljék. Ezért számára az első kérdés a határőrizet.

Mint egy kérdésre elmondta: a kerítés mint eszköz működik. A 175 kilométeres szerb-magyar határszakaszon a kerítés megépítése után töredékére csökkent az illegális határátlépések száma. Magyarország ezzel teljesíti az uniós előírásokat és sikeresen védi az EU schengeni külső határait. A szerb-magyar határra érkezőkről most már ott helyben el lehet dönteni, hogy menedékkérőként jogosultak-e belépni az EU területére. Ezt a határőrizeti feladatot egészen addig komolyan veszi Magyarország, amíg az Eurrópai Unió ez alól a feladat alól nem menti fel, mondta.

Mint mondta, mindent elkövetnek a 335 kilométeres horvát-magyar határszakasz, az EU másik külső schengeni határának megvédése érdekében is, még ha ebben a horvát kormány nem is partner.  "Ha az a jelentés érkezik, hogy képesek vagyunk érvényt szerezni a magyar jogszabályoknak és a fizikai határzárat a zöldhatáron életbe léptetni, és a belépni akarókat a kijelölt pontok felé vagyunk képesek irányítani, akkor el fogjuk rendelni az éles határzárat". A határzár után nem lesz lehetséges büntetőjogi következmények nélkül átlépni a zöldhatárt Horvátország és Magyarország között. Szavai szerint ez bármelyik nap bármelyik órájában bekövetkezhet.

Arra a kérdésre, hogy mit érzett, amikor Röszkénél a magyar rendőrök könnygázt vetettek be a menekültek ellen, Orbán azt válaszolta: 

Különbséget teszünk a menekültek és a bűnözők között. Akik a magyar rendőrökre támadnak, leszakítják a kerítést, köveket dobálnak, azok iránt nincs bennem részvét. Azok iránt van bennem, akiket becsaptak, akiknek a nyugat-európai politikusok azt mondták, mehetnek, most pedig vissza akarják küldeni őket.

Orbán szerint Magyarország kezdettől tiszta feltételeket teremtett. A keresztény felelősség számára azt diktálja, hogy a menekültek minél hamarabb ott folytathassák az életüket, ahonnan el kellett jönniük. "Amíg ez nem lehetséges, addig adjunk nekik védelmet, hogy aztán vissza tudjanak menni a hazájukba. Én így fogom fel a keresztény politikus felelősségét" - mondta Orbán.  A magyar miniszterelnök szerint olyan körülményeket kell teremteni a menekülteket kibocsátó országokban, hogy a menekültek minél előbb visszatérhessenek, hiszen az az ő életük.

Orbán a német bírálatokat azzal utasította el, hogy nem szereti a morális imperializmust. Nem vonja kétségbe Németország jogát arra, hogy morális követelményeket állítson fel maga számára, és eldöntse, minden menekültet befogad-e vagy nem. Akármire is jutnak azonban a németek, az csak a németekre legyen kötelező.

Mi magyarok vagyunk, nem tudunk német fejjel gondolkozni. Magyarországnak legyen joga arra, hogy egy tömeges bevándorlás hatására ne változzon meg. Ezt a magyar emberek nem akarják, azt kérjük, hogy tartsák tiszteletben a magyarok kérését.

A magyar miniszterelnök azt mondta: két külön dolog a menekültek európai szétosztását előíró, kötelező kvóta és az EU által most javasolt önkéntes alapú kontingens. Az elsőt elutasítjuk, az utóbbiról hajlandóak vagyunk tárgyalni.

 Történelmi jelentőségű, de kaotikus helyzet alakult ki a migránsválság következtében, a szabályokat pedig "német döntésre" helyezték hatályon kívül - mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök.    A konzervatív CSU elnöke szerint a német döntés miatt "rendszer, rend és szabályok nélküli" helyzet alakult ki, és emiatt "minden nap rögtönözni kell".

A helyzet rendezéséhez két irányban kell elindulni: korlátozni kell a bevándorlást, és gondoskodni kell a védelemre szoruló emberek integrációjáról. Ez a "két oszlop", amelyre építve meg lehet oldani a válságot - mondta Horst Seehofer. Kiemelte: Orbán Viktor miniszterelnök "nem bírálatot, hanem támogatást érdemel" tevékenységéért, amelyet "nagyon meggyőzően" ismertetett a CSU tartományi frakciójának tanácskozásán.