Jogi csapdát rejt a horvát határzár

2015.09.24. 12:09
A szeptember 15.-én életbe lépett menekültügyi csomaggal a törvénybe betonozták, hogy csak a szegedi bíróság járhat el a migránsok kerítésmászós bűnügyeiben. Ez logikus is volt, amíg csak a szerb határon állt kerítés, de ha a horvátoknál is kész lesz a határzár, onnan Szegedre átcipelni a vádlottakat elég nagy macerát jelentene. A problémát csak törvénymódosítással lehet megoldani, de az meg elakadt a parlamentben.

Tekintettel az ilyen ügyek speciális jellegére és a várható tömeges előfordulásra szükségessé vált különös illetékesség meghatározása

– ezzel indokolta az előterjesztő, a belügyminiszter, hogy a menekültügyi törvénycsomag miért jelölte ki a szegedi bíróságot az összes határzárral kapcsolatos bűncselekmény, tipikusan a kerítésmászások elbírálására. Miután megszavazták, és szeptember 15-én hatályba is lépett a módosítás, a büntetőeljárási törvény rögzíti ezt a szabályt, változtatni rajta csak újabb törvénymódosítással lehet.

Amikor kiderült, hogy a magyar-szerb után a horvát határon is kerítést építünk, hamar landolt is a parlamentnél egy törvénymódosítási javaslat a fideszes Tuzson Bencétől. Az indoklás arra hivatkozik, hogy a kormány elrendelte a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet Baranya megye, Somogy megy, Zala megye és Vas megye területére is, és így a szegedi járásbíróság "kizárólagos illetékességének a fenntartása a nagy távolságok és a végrehajtás hatékonyságának a csökkenése miatt nem indokolt".

A Tuzson-féle módosító azt mondaná ki, hogy

  • a Barcsi Járásbíróság illetékességi területéhez tartozó települések (26 ilyen van, felsorolásuk itt) területén és Baranya megye területén a pécsi bíróság.
  • a Zala megye, Somogy megye (kivéve a Barcsi Járásbíróság területéhez tartozó települések) területén a zalaegerszegi bíróság jár el.

Közben az idő elkezdett szorítani. Hétfőn a Fidesz megpróbálta, de nem sikerült villámgyorsan keresztülvinnie a módosítót, mert a baloldali ellenzék keresztbe tett, nem szavazta meg a házszabálytól való eltérést. Négyötödös többség kellett volna, de az MSZP-sek tartózkodtak, a DK-sok és az LMP-sek nemmel szavaztak. Csak a sürgősséggel tárgyalást sikerült megszavazni a jobbikosokkal, ahhoz elég volt a kétharmad.

Így viszont jövő kedden tudják leghamarabb megszavazni a törvénymódosítást, és csak a kihirdetése utáni napon lépne hatályba. Ha Áder János még aznap aláírja, és aznap meg is jelenik a Magyar Közlönyben, akkor ez azt jelenti, hogy

legkorábban jövő szerdától tudják alkalmazni. A horvát határ lezárására most ennél hamarabb lehet számítani.

„Napokon belül elkészül a kerítés a magyar-horvát határszakaszon, ott, ahol a földrajzi viszonyok ezt szükségessé teszik” – mondta legutóbb, szerda este Kovács Zoltán, a kormányszóvivő. Rogán Antal leköszönő frakcióvezető a hétvégére, jövő hét elejére prognosztizálta a horvát kerítés elkészültét.

Ha kész lesz a határzár, minden valószínűség szerint megjelennek az első határzársértők, vagyis a kerítésen átmászó migránsok is. Ha őket Szegedre kell vinni, az például a Zákány-Szeged viszonylatban jó 4 órás kocsiutat jelent, és az is kérdéses, hogy a szegedi bíróság hogyan birkózna meg egy újabb nagy ügyhullámmal, mikor a migránsügyek miatt már a dolgozószobáikból is kiszorultak a bírák a Széchenyi téri épületben.

A tetten ért határzársértőket gyorsított eljárásban 8 napon belül bíróság elé kell állítani, ha az ügyük megítélése egyszerű (ezt a jogvédők vitatják, de a hatóságok megítélése szerint rendszerint az) és vannak bizonyítékok. Ha előbb lesz kész a határzár, minthogy sikerülne a pécsi és a zalaegerszegi bíróságot munkába állítani, valószínűleg megpróbálnak majd kivárni a bíróság elé állítással ezen a 8 napos kereten belül, de eléggé ki lesz centizve a dolog, és a napok alatt felgyűlt ügyek egyszerre fognak a frissen kijelölt bíróságokra zúdulni.

Ráadásul a bíróságoknak még fel is kell készülnie a dömpingre, Handó Tündének ki kell jelölnie a határzársértési ügyekben ítélkező bírákat, Szegeden szükség volt az ügyfélfogadási rend ideiglenes átalakítására, plusz munkaerő és plusz eszközök odairányítására is. Szegeden az első 8 nap alatt 151 ítéletet hoztak.