A szokásosnál hevesebben köszönt be az ősz

2015.09.24. 13:31

Csütörtök délutántól beköszönt az a fajta ősz, melyet egyetlen költő sem versel meg - vagy ha igen, akkor kizárólag másnapos, depressziós napjain: jön a hideg szél, a bús eső és a kabát után kiáltó hideg.

A hidegfront Nyugatról felől közeledik, ezért míg a keleti országrészben még 23-29 fok várható, a Nyugat-Dunántúlon már csak 18-22 fok lesz. Éjszakára összezáródik a felhőtakaró, és egyre nagyobb területen várható eső, zápor, zivatar, az ország keleti részén néhol felhőszakadás is. 

Pénteken jobbára erősen felhős, vagy borult idő várható, délelőtt esetleg az északkeleti határvidéken, majd a Dél-Alföldön szakadozhat fel rövid ideig a felhőzet. Országos, jelentős csapadékra van kilátás esővel, rövid ideig, de több helyen intenzív záporokkal, zivatarokkal. Ezek során a Dél-Dunántúlon akár 30-50, másutt 15-30 mm csapadék is lezúdulhat, viharos szél közepette. Pénteken a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11, 18 fok között alakul, és a hőmérő nappal se sokkal kúszik följebb: a Dunántúlon 13, 18, másutt 18, 23 fok között valószínű.

A hétvégén sem lesz nagy változás: eső, zápor, zivatar; annyi különbséggel, hogy a Dunántúlon gyérül a csapadék. A viharos északi széllökések is maradnak, és tovább tart a lassú lehűlés: az éjszakai  hőmérséklet 10 és 16, a nappali hőmérséklet 13 és 19 fok között alakul.