Elindult a kormányátalakítás: Lázár lefokozta L. Simont

2015.09.24. 14:27
Menekülthelyzet az EU-csúcs után, mi lesz a horvát határon, Rogán Antal új minisztériuma - ismét rengeteg témája van Lázár Jánosnak és Giró-Szász Andrásnak. Kormányinfó újra.
 • Megkezdődött a kormányátalakítás: a Miniszerelnökségen L. Simon László helyett Csepreghy Nándor lesz Lázár János helyettese. Lázár megválik egy helyettes államtitkárától.
 • Távozik a Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnöke, Nobilis Márton.
 • Abszolút rekord volt illegális határátlépésben szerdán, Lázár szerint szervezett akció folyik Magyarország ellen, és ebben rossz esetben a szomszédos országok is részt vesznek.
 • Épül a kerítés a horvát és a román határon és a szlován határon is elkerülhetetlen, hogy felépüljön.
 • A horvátországi határzárról a csütörtök délután összeülő nemzetbiztonsági kabinet dönt.
 • Ha az osztrákok nem akarnak kerítést, nekik kell viselniük a következményeket.

Megkezdődött a kormányátalakítás

Orbán áttekintette kedden, hogyan lehet jobbá tenné a kormányzati tevékenységet. Maga Lázár is értékelte az államtitkárai munkáját. Lázár a következő döntéseket hozta.

 • Lázár megköszönte Bódi Gábor infokommunikáció összehangolásáért felelős helyettes államtitkár munkáját. A miniszter szerint sikeres munkát végzett, de megszűnik az államtitkárság is.
 • Benyújtotta lemondását Nobilis Márton, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnöke. A kormánnyal dolgozik továbbra is közbeszerzési területen.
 • A Nemzeti Kommunikációs Hivatal nem a Miniszterelnökségen lesz a továbbiakban. Lázár ezt nem említette, de feltehetően átkerül a hivatal Rogán Antal új minisztériumához, a Miniszterelnöki Kabinetirodához.
 • L. Simon László államtitkár marad, de tulajdonképpen Lázár lefokozza, örökségvédelemmel, kulturális kapcsolatokkal fog foglalkozni elsősorban. Lázár a barátjának nevezte L. Simont, aki eddig a helyettese, parlamenti államtitkára volt. 
 • Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai helyettes államtitkár viszont előlép, L. Simon helyett ő lesz a miniszter helyettese.

A további személyi kérdésekről azt mondta Lázár, hogy a kormány így is kéthetes csúszásban van, szeretnék minél előbb lezárni ezeket. Az új egészségügyi államtitkár személyéről Orbán Viktor már konzultált Balog Zoltánnal, de nevet nem mondott Lázár.

Giró-Szász András kommunikációs államtitkár távozásáról is felröppentek hírek, Giró-Szász András a dolgot most azzal intézi el, hogy a miniszterelnökkel majd egyeztet a dologról, ez előtt semmikéépp nem tud nyilatkozni erről.

Megszűnik a Kormányinfó?

Lázár János egy újságírói kérdésre azt mondja, hogy Rogán Antal felel majd a kormányzati kommunikációért, így az ő dolga lesz eldönteni, hogy szükség van-e "erre a kapcsolattartási formára". Ha Rogán meghagyja a kormányinfót, Lázár áll rendelkezésre, de nyilván Rogán dönti el, ki mikor tart Kormányinfót.

Lázár kapott egy provokatív kérdést arról, hogy kinek a szobája lesz közelebb Orbán Viktorhoz, Rogáné vagy Lázáré. Kinél kell kopogtatni, ha valaki be akar jutni a miniszterelnökhöz. Lázár rutinosan, viccesen intézi a dolgot:

sem házmester, sem házvezető tevékenységet nem folytatok.

Lázár azért elárulta, hogy hamarosan átköltözik a Miniszterelnökség a Budai Várba, ott mindenkinek meglesz a maga helye.

Szervezett akció Magyarország ellen

Több, mint 10 ezer illegális bevándorló lépett át szerdán Magyarországra, ez abszolút rekord - jelentette be Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter. A szerb-magyar határszakaszon csupán 109-en jöttek át, míg a horvát-magyar szakaszon tízezren.

Lázár ebből arra következtet, hogy szervezett akcióról van szó, hiszen nyilvánvaló az adatokból, hogy a kerítés felállítása után az embercsempészek megváltoztatták az útvonalat.

Szervezett akció Magyarország ellen, veszélyt jelent minden magyar honfitársunkra.

Optimista esetben embercsempészek szervezik, rosszabb esetben viszont segítenek azok a szomszédos országok, amelyeken áthaladnak a migránsok - mondta Lázár. Orbán Viktor délután négy órára összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet, itt erről is tárgyalnak, illetve a miniszterelnök beszámol az EU-csúcson történtekről.

Épül a kerítés a horvát, a román és a szlovén határon

A kerítés épül a horvát és a román határon is, és elkerülhetetlen Lázár szerint, hogy a szlovén határon is felépítsék.

Később dönt a kormány arról, hogy Horvátországban is bevezetik-e a teljes határzárat, mint a szerb határnál. Lázár szerint a magyar kormánynak az a tapasztalata, hogy a schengeni határokat azzal a határzárral lehet megvédeni, amelyet a magyarok a szerb határnál alkalmaztak.

Ha ez nem tetszik a horvátoknak vagy az osztrákoknak, akkor nekik kell más megoldást javasolniuk - mondta Lázár, aki szerint veszélyes az osztrák kancellár nyilatkozata, miszerint nincs szükség kerítésre. Nem tudjuk ugyanis, hogy hány menekült érkezik majd a déli határra. Ha az osztrákok nem akarnak kerítést, nekik kell viselni a következményeket - mondta a miniszter. Lázár később úgy szólt be Werner Faymann kancellárnak: "az osztrák kancellár hangereje és bölcsessége arra terjed ki, hogy elmondja nekünk, mennyire vagyunk fasiszták".

A horvát határzár bevezetéséről a nemzetbiztonsági kabinet ülésén dönthetnek.

Rossz döntés született az EU-csúcson

Az EU-csúcson a kormány szerint rossz döntés született, Magyarország továbbra sem ért egyet a kvótarendszerrel - mondta Lázár. Ám mielőtt a kormány döntene arról, hogy bíróságon is megtámadja a döntést, egyeztet a magyar parlamenti pártokkal - jelentette be a miniszter. Szerinte nincs semmi gond azzal, ha valaki úgy akarja megoldani a demográfiai és foglalkoztatottsági problémáit, hogy menekülteket fogad be. Egy magyar városnak viszont ezért nem szükséges senkit befogadnia, ha nem akar.

A kvóta a morális imperializmusnak a példája, amit Németország erőltet Európára

- mondta Lázár. A miniszter elismételte Orbán hatpontos javaslatcsomagját is, amelyből a görögökre vonatkozó részt - a kormány sajnálatára - nem fogadták el az uniós vezetők. Lázár nem győzi ismételgetni, hogy magyarországi hotspotok (EU-s menekülttáboron) nem lesznek Magyarország területén.

Vannak terroristák a bevándorlók között?

Erre a kérdésre Lázár, aki a hírszerzést is felügyeli, úgy válaszol, hogy a szövetséges hírszerzési szolgálatok szerint is komoly kockázatot vállalnak azok az országok, akik ellenőrizetlenül engedik be a migránsokat. "Felbecsülhetetlen biztonsági kockázata van, ezt minden titkosszolgálat így látja" - mondta a miniszter.

Földtörvény, Paks2, EU-pénzek

A menekülthelyzet mellett szó esett más témákról is:

 • Hamarosan elfogadják az új földtörvényt, a kormány célja, hogy  leginkább a kicsik és közepes termelők részesüljenek a földvagyonból. A kormány azt szeretné, hogy ha az erdők kivételével a föld a magyar földművesek kezébe kerüljön, magyar termelők kezébe.
 • 2018-ra meglesz Paks2 üzembehelyezési engedélye, addig tisztázzák a versenyjogi kérdéseket. Bécsben hétórás konzultációt tartottak az új atomerőműről, és több környező országban lesz még ilyen konzultáció.
 • A magyar kormány kifizetette azt a hét év alatt lehívható 8200 milliárd forintot, amelyet az EU adott Magyarországnak ebben a költségvetési ciklusban. 7 év alatt 200 ezer új munkahely, és 0,1 százalékos GDP-növekedés volt ennek köszönhető a kormány számítása szerint. Magyarország nettó 4800 milliárddal gazdagodott.


 • Tippek
 • Bankszámla