Orbán Viktor megnyerte az MSZP-Jobbik-Liberálisok triót is

2015.09.24. 12:40
Támogatom a miniszterelnök hat pontját; Orbán Viktor reális, jó javaslatot tett. Ezeket nem kormánypárti sajtótájékoztatón hallhattuk, hanem egy menekültügyi beszélgetésen ellenzéki politikusok szájából. Egy pártpolitikai vita, amelyen alig volt vita.

A menekültügy tényleg megrengeti a hazai belpolitikát. Ritkán hallunk ugyanis ellenzéki politikusoktól olyan nyilatkozatokat, amelyek Orbán Viktort dicsérik. Márpedig a Liberálisok menekültügyi kerekasztal-beszélgetésén csütörtök délelőtt eljött a békebeli pillanat: az MSZP-s, a jobbikos és a liberális résztvevő is egyetértően bólogatott a magyar miniszterelnök legutóbbi húzására.

Azt hihettük volna, hogy ha egy asztalhoz ül a fideszes Németh Zsolt, az MSZP-s Mesterházy Attila, a jobbikos Z. Kárpát Dániel és a volt SZDSZ-es, most Fodor Gábor-párti Szent-Iványi István, akkor ott egymás torkának esnek a politikusok. Ezzel szemben a szereplők a közös pontokat keresték, és szinte ugyanazokat a menekültügyi általánosságokat ismételgették más szavakkal.

A legfőbb téma persze a legaktuálisabb történés volt, az EU-csúcs, amelyre Orbán Viktor ugye egy hatpontos javaslattal érkezett. Mint azt mi is megírtuk, a magyar miniszterelnök sokat átvett az uniós vezetők  korábbi terveiből, és visszakozott a korábbi álláspontjából.


Az nem meglepetés, hogy Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke nem kritizálta a csomagot, ám arra kevesebben számíthattak, hogy az ellenzéki politikusok is ennyire tapsolnak a miniszterelnöki ötletnek:

  • Mesterházy Attila (MSZP): "Támogatom a miniszterelnök hat pontját, amit elvitt Brüsszelbe, e mögé fel lehet sorakozni."
  • Z. Kárpát Dániel (Jobbik): "A világkvóta az egyetlen, amit nem tudunk támogatni az Orbán-csomagból, mert minden kvótára nemet mondunk."
  • Szent-Iványi István (Magyar Liberális Párt): "Reális és jó javaslat volt, átfedés korábbi  javaslatokkal, de ezzel nincs is semmi probléma."

A moderátor, Bombera Krisztina a beszélgetés felénél meg is jegyezte, hogy arra ő sem számított, hogy ennyire békés lesz mindenki, és semmi feszültség nem lesz a beszélgetésben. Így meg is kérdezte a kényesebb pontról a politikusokat.

Németh Zsoltnak például arra kellett válaszolni, hogy a kormány szerinte mennyire volt humánus a menekültekkel. Hiszen ezen a téren érte a legtöbb kritika Orbán Viktort. Németh szerint az emberiesség és a józanság szempontjainak egyensúlyát kell megtalálni ebben a kérdésben. Vagyis be kell fogadni a menekülteket, a bevándorlókat átlátható rendszerrel és magatartással kell fogadni, ám figyelembe kell venni Európa és Magyarország teherbíró képességét. Vagyis hogy nem tudunk a végtelenségig mindenkit befogadni.

Németh azt is megjegyezte, hogy nemcsak az tekinthető morálisan helyesnek, ha enni és inni adunk a menekülteknek, hanem az is, ha előre megmondjuk, hogy "ne gyere, áldozat leszel, kihasználnak az embercsempészek". Vagyis ezen a téren Németh nem talált kivetnivalót a kormány eljárásában. A röszkei összecsapást senki nem hozta szóba.

A diplomáciát rendbe kell hozni

Abban is ritka nagy volt az egyetértés, hogy az elmúlt napokban látott diplomáciai vitákat rendbe kell hozni. Emlékezetes, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az elmúlt napokban elég sok miniszterelnököt és külügyminisztert oktatott ki nem épp visszafogott hangnemben. Politikai kommunikációs tankönyvekbe illik, ahogy a különböző politikusok ezt a megfogalmazták:

  • Németh Zsolt: "megfelelő regionális egyeztetési mechanizmus kell a szomszéd országokkal".
  • Mesterházy Attila: "Szijjártó ámokfutását látjuk, összekeveri a Fidesz-szóvivői szerepet a külügyminiszteri szereppel".
  • Szent-Iványi István: "a diplomáciai viszonyokat gyorsan rendezni kéne - nem biztos, hogy ugyanaz a személy rendezni tudja".

Németh Zsolt azért kutya kötelességből megpróbálta kimagyarázni, hogy Szijjártó nem maga gerjesztette a vitákat, ő csak az európai vezetők (különösen a román és horvát miniszterelnökök) tűrhetetlen nyilatkozataira reagáltak. Ezután mindenki egyetértett azzal, hogy ezek valóban tűrhetetlen nyilatkozatok voltak.

Nagyjából tehát ilyen mederben folyt a vita, amelyből nem hiányoztak a pártok saját üzenetei. A fideszes Orbán javaslatait dicsérte, az MSZP-s a korábbi kormányzati plakátkampányt bírálta, a jobbikos bedobta a kvótás népszavazási ötletét is, a liberális politikus pedig a közös európai megoldást sürgette.

A beszélgetésből hiányoztak viszont igazi összecsapások, a résztvevők nagyon finoman kritizálták csak egymást, és nem is hozták igazán kényelmetlen helyzetbe a másikat. Látszik, hogy sokat járnak diplomaták között.