Lajcsiék a hűvösön: halálos kórról, nyolc év börtönről írnak a bulvárlapok

2015.09.26. 12:08
A Blikk arról ír, Lajcsi felesége állítólag súlyos beteg, a Bors szerint erről a rendőröknek egy szót sem szóltak. Megnéztük, mit írnak a bulvárlapok az előzetesbe került mulatósról és bűntársairól.

Lagzi Lajcsit kedden vették őrizetbe, csütörtökön pedig előzetesbe helyezték, miután az ügyészség szerint mocsai lakóháza és tatai apartmanparjak esetében 10 és 5 évig a mérőórák megkerülésével használta az áramot, a vizet és a gázt. A szolgáltatók felé csak a mérőórákon jelzett minimális fogyasztást fizette, ezzel nagyjából 30 milliós kárt okozhatott, lopással és vesztegetéssel gyanúsítják. A Blikk most arról ír, a vele együtt rács mögé kerülő felesége súlyos beteg, a Bors viszont arról, hogy semmiféle egészségügyi problémát nem jeleztek a rendőröknek.

Hosszú börtönévek várhatnak a párra, de legalább Lajcsi trombitálhat a cellájában, cellatársai legnagyobb örömére.

Blikk: „Halálos kórral küzd Lajcsi felesége″

A Blikk szerint Lajcsi 49 éves felesége „súlyos légzőszervi betegségben szenved, amelyről hivatalos diagnózisa, orvosi leletei is vannak", és „ nagyjából kilenc hónapja diagnosztizálták a gyilkos kórt".

Erről ugyanakkor senki nem tud, állítólag azért, mert „a kemény csatáról senkinek sem beszélt még, de egy ideje már ekörül forog ötük élete″. A lap szerint azért nem hivatkoztak erre az előzetes letartóztatásról döntő tárgyaláson, mert „a betegség dokumentációja még nem érkezett meg″.

Ügyvédjük azonban a betegségre hivatkozva kérni fogja, hogy a nő szabadlábon vagy házi őrizetben védekezzen. A lap megkérdezte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát arról, hogy tudják-e kezelni a betegséget, ezt a választ kapták:

„A fogvatartottak egészségügyi ellátása, gyógyítása általában a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházában történik. Természetesen a betegségtől függően sor kerülhet civil kórházi gyógykezelésre is.”

Bors: „...semmiféle egészségügyi problémáról nem tett említést″

  • A Bors által megkérdezett ügyvéd szerint 5-50 millió forint közti lopás esetén a törvény alapesetben 1–5 évig terjedő szabadságvesztést ír elő, de ha bebizonyosul, hogy az elkövetők bűnszövetségben vagy üzletszerűen követték el a lopást, ez akár 8 év is lehet. A vesztegetésért alapesetben 3, minősített esetben 8 év is járhat.
  • Lajcsi szerint a hatóságok lehallgatták a telefonját.
  • A Bors azt írta, biztos forrásból származó információjuk szerint Lajcsi felesége semmiféle egészségügyi problémáról nem tett említést a befogadásakor, így fel sem merült, hogy a tököli rabkórházba szállítsák. 
  • Lajcsi többszemélyes zárkában lakik, napi háromszor kaphat enni, hetente egyszer zuhanyozhat, melegvizes mosdásra van lehetőség a zárkában is. 
  • Ahogy arra is, hogy egyéni kérésre és elbírálásra akár hangszert is kaphasson a börtönben. Így akár a gyakorlást sem kell abbahagynia.
  • Lajcsi egyelőre a rendőrség­gel nem működik együtt, megtagadta a vallomástételt, a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be, az előzetes elrendelését megfellebbezte.