A menekültperek miatt össze kell rántani a parlamentet

2015.09.28. 06:33
Hétfőn a kérdések és azonnali kérdéseket tehetik fel a képviselők, kedden pedig rendkívüli ülést tart a parlament. Az ülés összehívását a Fidesz és a KDNP kezdeményezte.

Habár Kövér László házelnök az év elején bevezette a kétheti ülésezést, ezen a héten rögtön borul minden, és kétszer is összeül a parlament. Hétfőn a képviselők letudják a kötelező, kérdések, azonnali kérdések, kedden viszont rendkívüli ülést kell tartani.

A rendkívüli ülést a Fidesz és a KDNP kezdeményezte két sürgős ügy miatt:

  • a menekültperek Pécsett és Zalaegerszegen is lefolytathatók legyenek,
  • Rogán Antal új minisztériuma miatt törvényeket kell módosítani.

Tuzson Bence Fidesz-szóvivő pár nappal ezelőtt nyújtott be egy menekültügyi módosítást arról, hogy ne csak a Szegedi Járásbíróság, hanem - dunántúli esetekben, területekre lebontva - a pécsi és a zalaegerszegi is eljárhasson a határzárral kapcsolatos bűncselekményekben. Vagyis ha egy illegális határátlépőt a horvát határnál kapnak el, nem kell majd az amúgy is leterhelt szegedi bíróságra vinni az ügyét. 

A módosítást már múlt héten elfogadta volna a kormányoldal, a baloldali ellenzék viszont nem fogadta el a házszabálytól való eltérést. Négyötödös többség kellett volna, de az MSZP-sek tartózkodtak, a DK-sok és az LMP-sek nemmel szavaztak (152 igen, 14 nem, 28 tartózkodás). Így nem lehetett megtartani múlt héten a zárószavazást, nem maradt más választás, újra össze kellett mostanra hívni a parlamentet.

A menekültügyi szavazás után áttérnek a képviselők a másik lényeges kérdésre: Rogán Antal új minisztériumára, amelynek neve Miniszterelnöki Kabinetiroda lesz. Módosítani kell a tárcák felsorolásáról szóló jogszabályt, illetve az idei költségvetést is, hiszen új fejezetet kell nyitni a tárcának. 

Rogán Antal korábbi bejelentése szerint október elsejétől lesz a miniszterelnök kabinetfőnöke, helyette a Fidesz frakcióját Kósa Lajos vezeti. Ám mivel a módosítások végszavazást csak jövő héten tartják, így hivatalosan csúszik egy kicsit ez az időpont.