Nem rohanunk bele a magyar-horvát határzárba

DSOKI20150928013
2015.09.28. 13:48

Úgy látszik, nem lesz hétfőn határzár Horvátország és Magyarország között. A múlt héten kormányzati források még ezt tartották valószínűnek, mostanra azonban úgy tűnik, erre a hét első napján nem kerül sor.

Nem is határzár

A hétfőnél későbbi határidő lehetőségét már Orbán Viktor nyilatkozata is sejtette: a kormányfő Ausztriában járva közölte, hogy a szerb kerítéstől eltérően a horvát szakasz műszaki határzárának ügyében Budapest egyeztet a V4-ek másik három tagjával, és a horvát miniszterelnökkel is.

Emellett Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn találkozott a szlovén belügyminiszterrel, és egyeztetett a közös határmenti járőrözésről, valamint valós idejű információcseréről.

Szlovénia volna az elsődleges elszenvedője a horvát-magyar szakasz határzárának, miután a Közel-Keletről és Afrikából érkező menekültek ezután elsősorban Szlovénia felé vennék útjukat – az őket a schengeni határokhoz szállító horvát hatóságok segítségével.

„A találkozók egy részét közvetlenül a kormányfő bonyolítja le, másik része miniszteri és egyéb intézményi szinteken zajlik” – közölte Kovács Zoltán az Index kérdésére. A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a köznyelvben határzárnak nevezett intézkedés valójában csak a zöldhatáron való illegális átlépést akarja megakadályozni. 

A tervek szerint tehát a határátkelőhelyek nyitva maradnak, nem volna fennakadás a Budapest és Zágráb közötti vasútvonalon sem.

„Működni fog a tranzitzóna is, a horvát határszakaszon is lesz mód a menedékkérelmek törvényes benyújtására” – mondta Kovács, megjegyezve, hogy Szerbia esetében sem volt cél a határátkelők lezárása. „Hogy ez Horgosnál mégis megtörtént, az a migránsok viselkedésének volt a következménye.”

Ha kell, bármikor lehet

Ennek alapján tehát a határzár életbe léptetése esetén a horvát-magyar átkelőknél is elképzelhető a lezárás, ha nincsen más mód az illegális határátlépés megakadályozására.

A múlt heti nyilatkozatok alapján csupán a műszaki határzár elkészülésétől – első körben a NATO-drót kihúzásától – tették függővé a határzár életbe léptetését. Most azonban látható, hogy a diplomáciai szkanderé lett a főszerep. Így az is elképzelhető, hogy a határzárra szerdáig nem kerül sor, amikor is Orbán horvát kollégájával, Zoran Milanoviccsal fog találkozni az ENSZ közgyűlésén New Yorkban.

Ugyanakkor a határzár nem csak a horvát-magyar relációtól függ, hanem az európai helyzettől is. Ha Ausztria vagy Németország zárná le a határait a menekültáradat megállítására, akkor ezt haladéktalanul megtenné Magyarország is.

Szerda előtt inkább nem?

Igaz, egyelőre nem tudni, hogyan is áll a műszaki határzár. A gyoda kihúzása – és később a szerbiai szakaszról már ismert magas kerítés felépítése – egyelőre még nem történt meg minden érintett szakaszon. A 348 kilométeres horvát-magyar határon körülbelül 90 kilométer a szárazföldi szakasz, a többit a Dráva és a Mura teszi nehezen megközelíthetővé.

A kormány a műszaki határzár elkészültekor közleményt fog kiadni.

A szerb szakasz egyszerűbb volt

A horvát-magyar határszakaszon „közel 120 kilométeren folyik a munka: talajelőkészítés, kitűzés, cölöpözés, szögesdrót és gyorstelepítésű drótakadály elhelyezése – közölte a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya.

Az írásos válasz felhívta a figyelmet, hogy a folyókal szabdalt határszakasz sokkal bonyolultabb, mint a szerb rész, így a műszaki határzár „terep járhatóságának függvényében több fajta megoldással valósul meg.

  • A nehezebben járható terepszakaszokon: gyorstelepítésű drótakadály  felhasználásával, különböző műszaki tartalommal
  • A könnyebben járható területeken: IBH rendszer kiépítésével, amely hasonló a magyar-szerb határszakaszon alkalmazott technológiával. ”

Hogy szerdánál előbb nem lesz határzár, arra utal a Zala megyei kormánymegbízott MTI-nek küldött nyilatkozata is. Rigó Csaba tudatta, hogy Letenyénél szerdán nyílik meg a tranzitzóna, ahol a migránsok legálisan is benyújthatják menedékkérelmüket.

Rigó azt is közölte, hogy Zala megyében nem csak a Mura által nem védett szakaszokon, de a folyó mentén is kiépítik a műszaki határzárt.