Lemondott Devecz Miklós, a szegedi egyetem kancellárja

2015.09.28. 15:25

A felsőoktatási intézmény első számú vezetője három napja egy botrányos Facebook-bejegyzés miatt került a sajtó kereszttüzébe: migránsokkal kapcsolatos szexista vicc került ki megosztásként oldalára.

A Délmagyar információi szerint szenátusi ülést tartottak hétfő délután a Szegedi Tudományegyetemen. Ennek oka, hogy lemondott Devecz Miklós, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. A felsőoktatási intézmény első számú vezetője három napja egy botrányos Facebook-bejegyzés miatt került a sajtó kereszttüzébe: migránsokkal kapcsolatos szexista vicc került ki megosztásként oldalára. Profilját azóta eltávolították, az egyetem pedig közleményt adott ki az ügyben.

Három napja ezt a közleményt adta ki az egyetem:

A Szegedi Tudományegyetem értékrendjének középpontjában az emberei méltóság tisztelete áll, elutasítunk mindent ami ezzel  összeegyeztethetetlen, így természetesen a kiszolgáltatott embertársaink rovására történő éretlen tréfálkozást is. Amennyiben ezt bármely munkatársunk megtenné, azt a leghatározottabban elítélnénk. Egy, a médiában a megjelent hír az SZTE kancellárját a közösségi médiában talált ízléstelen bejegyzéssel hozza kapcsolatba. Kancellár úr megdöbbenését fejezte ki a számára nyilvánvalóan nem ismert, véleménye szerint valamilyen formában hamisított bejegyzés miatt, és közölte, hogy személyiségi jogainak megsértése miatt ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tesz.

Most ezt a közleményt adta ki az egyetem:

A Szegedi Tudományegyetem 2015. szeptember 28-i szenátusi ülésén Devecz Miklós az SZTE kancellárja ismételten megdöbbenését fejezte ki azzal a személyét érintő lejárató kampánnyal kapcsolatban melynek alapja egy, a véleménye szerint valamilyen formában hamisított bejegyzés bejegyzés a közösségi médiában. Bejelentette, hogy azért, hogy az intézményt megkímélje a személyét érintő támadások következményeitől felajánlotta lemondását a felette munkáltatói jogokat gyakorló emberi erőforrások miniszterének. Az üggyel kapcsolatban a fenntartó döntéséig az Egyetem további információt nem kíván közölni.

Frissítés: A miniszter elfogadta a lemondást

Az Átlátszó Oktatás megkereste az emberi erőforrások minisztériumának sajtóosztályát, ahonnan azt a választ kapták: "A miniszter tudomásul vette Devecz Miklós lemondását.“