Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Nézőpont: Egy éve nem volt ilyen erős a Fidesz

HUS 0220 ok
2015.09.28. 10:32 Módosítva: 2015.09.28. 10:36

Szeptember végére 5 százalékponttal 34 százalékra erősödött a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében, ezt mutatja a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása. A Jobbik 17 százalékra erősödött, az MSZP, a DK és az LMP augusztushoz képest 1 százalékkal gyengült. szeptember 16-i röszkei atrocitás óta eltelt egy hét alatt 18 százalékponttal nőtt a magyar-szerb zöldhatáron létesített biztonsági határzár támogatottsága, ezzel a magyarok már közel háromnegyede (73 százaléka) támogatja azt.

Módszertan

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2015. szeptember 19-24. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

A Fidesz-KDNP tábora tavaly szeptemberben, a tervezett internetadó bejelentése előtt volt legutóbb ilyen erős. A szeptember 19-24. között készült reprezentatív közvélemény-kutatás alapján így néz ki a teljes népesség körében a pártok támogatottsága: 

Fotó: Nézőpont Intézet

 

A Jobbikkal 17 százalék szimpatizál, ami statisztikailag megegyezik az augusztusi 15 százalékkal. Az MSZP, a DK és az LMP támogatottsága egyaránt a statisztikai hibahatáron belül, egyenként 1 százalékponttal csökkent. A szocialistákkal így a teljes népesség 8, a DK-val 5, míg az LMP-vel 4 százaléka szimpatizál.  Az Együtt támogatottsága ezúttal is 1 százalékos, míg az egyéb párttámogatók aránya 3 százalék.

A rejtőzködők és nem szavazók összességében az augusztusi 34 százalék után most a teljes népesség 28 százalékát teszik ki, a Fidesz-KDNP így vélhetően innen erősödött.

A várható választási eredményhez legközelebbi adatok, azaz a potenciális szavazók alapján a pártok támogatottsága így néz ki.

Fotó: Nézőpont Intézet

Az egyéb pártok potenciális szavazói tábora 4 százalékos. A Fidesz-KDNP ezzel a potenciális szavazók között is erősített, a migránskérdés ugyanis tartósan aktivizálta a kormánypártok szimpatizánsi táborát. Ezzel szemben a DK-támogatókat elbizonytalanította a bevándorlási helyzet: a párt potenciális szavazótábora 5 százalékponttal csökkent.

A teljes népesség körében egy hét alatt 18 százalékponttal, 55 százalékról 73 százalékra nőtt a magyar-szerb zöldhatáron létesített biztonsági határzár támogatottsága, ezzel a magyarok már közel háromnegyede támogatja azt.

A határvédelemmel való elégedettséget mutatja az is, hogy a kerítés román és horvát határszakaszok irányába való bővítését közel azonos mértékben, 71 százalékban támogatják.