Erzsébet
1 °C
4 °C

131 áldozata volt a lebombázott jemeni lakodalomnak

2015.09.29. 14:47

Az eddig ismert szám duplája, 131 halálos áldozata van annak a hétfői bombázásnak Jemenben, amely egy lakodalmat ért, és feltehetően a szaúdiak vezette szövetségesek hajtották végre tévedésből – írja az MTI helyi kórházi források alapján.

Az eset a Báb-el-Mandeb-szoros közelében, a Vörös-tenger partján fekvő al-Vahga faluban történt. Helyi lakosok szerint két rakéta csapódott be a lakodalmi sátrakba, ahol egy, a húszi lázadókkal szövetkező férfi esküvőjét tartották. Egy névtelenül nyilatkozó kormányzati illetékes szerint a szaúdiak vezette koalíció tévedésből mért légicsapást a násznépre, de maguk a szaúdiak határozottan cáfolták, hogy ők követték el a támadást. A koalíció szóvivője azt mondta, hogy feltehetően húszi lázadók lőtték ki a rakétákat.

Az áldozatokat a makbanai kórházba szállították, és ottani orvosok mondták azt, hogy 131-en haltak meg a légicsapásban. A jemeni biztonsági forrásokra hivatkozó hétfői hírügynökségi jelentések még 28 ember haláláról szóltak, mi pedig a France 24 értesülései alapján írtunk 70-ről.

Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője úgy nyilatkozott, hogy amennyiben igaz, hogy 131-en haltak meg, akkor ez a legsúlyosabb incidens az egy éve tartó jemeni fegyveres viszály kirobbanás óta. A civileket ért támadást Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára is elítélte. 

A jemeni konfliktusban a síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a nemzetközi közösség által elismert kormánnyal. A szaúdiak vezette, az Egyesült Államok támogatását élvező szövetségesek március óta intéznek légitámadásokat a lázadók ellen, de egyre több a civil áldozat. Az ENSZ emberi jogi irodájának adatai szerint a konfliktus kirobbanása óta több mint 4500-an haltak meg Jemenben, és közülük, ebből ádlozat 2355 civil volt.

A jemeni konfliktus okairól és a két hatalom közé szorult ország sorsáról itt írtunk részletesen:

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?