ORÖ: A jövőben, esetleg, valamikor, talán

2015.09.29. 17:11 Módosítva: 2015.09.29. 17:12

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy, a Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány elveszi a kiemelt EU-s projekteket a botrányokkal sújtott Országos Roma Önkormányzattól (ORÖ). Az összesen 10 milliárdos nagyságrendű programok a Türr István Képző és Kutató Intézethez (TKKI) kerülnek.

Ez az állami intézmény idáig szoros együttműködésben dolgozott az ORÖ-vel, ők is benne voltak a pénzügyi problémákkal teli projektekben – így a változás csak részleges, részben még az alkalmazottak is ugyanazok lesznek.

Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat vezetője keddre sajtótájékoztatót hirdetett meg, amin ez volt a téma, illetve ezt hivatott tisztázni. A sok megfoghatatlan, konkrétumokat nem tartalmazó állítás mellett − illetve azokkal együtt − a következőt lehetett kihámozni abból, amit mondott:

  • A Magyar Közlönyben ugyan tényleg megjelent, hogy a kiemelt uniós projekteket elveszik az ORÖ-től, de az „mégsincs kőbe vésve".
  • Találkozott a kormány „jeles képviselőivel" (Czibere Károllyal, az Emmi államtitkárával, Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárral és Garai Péterrel, az EU-fejlesztések végrehajtásáért felelős helyettes államtitkárral), akiktől ígéretet kapott arra, hogy a kormány:

a jövőben, valamikor, talán, esetleg megváltoztatja álláspontját.

  • A kormány szerinte továbbra is stratégiai partnerként tekint az ORÖ-re.
  • A bizalom az ORÖ-vel szemben a cigányság köreiben nem veszett el, ezek a pénz- és projektelvonós hírek pedig „a vidéken élő cigány emberek között labilis állapotot idéztek elő".
  • Szerinte minden romákkal kapcsolatos programban valamilyen módon részt fog venni az ORÖ, hiszen abban a romák által demokratikusan megválasztott képviselők dolgoznak. Ha mégsem lehet benne az ORÖ, akkor a cigányság tudja, mi a dolga. Hogy pontosan mire gondolt, sajnos nem derült ki.
  • Hegedüs szerint az ORÖ elnökségében tényleg van, aki nem őt szeretné elnökként látni, de hogy lemond-e, vagy lemondatják, azzal nem is akar most foglalkozni, nem is látja realitását:

Naponta szólítanak fel embereket lemondásra, ilyen a politika.

− mondta. 

Ahogy arról beszámoltunk, megrendülhet az ORÖ pénzügyi helyzete egy keddi döntés után. Az Országos Roma Önkormányzat botrányai hónapok óta napirenden vannak a sajtóban és az országos politikában. Az egész a Híd a munka világába programmal kezdődött, az elvileg a hátrányos helyzetű romák munkaerőpiacra való visszasegítéséről szóló program költségvetése hihetetlen elemekkel van tele, miközben valós működésnek kevés nyomát látni. Az EU-s program ügyében a NAV három ügyben is nyomoz, az EU-s projekteket felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pedig pénzügyi szabálytalanságok miatt vizsgálódott.

Az Emmi vizsgálatainak megszületett az eredménye. Mint azt Rétvári Bence kedden az Országgyűlésben nyilvánosságra hozta: a minisztériumi vizsgálat arra jutott, hogy 272 millió forintot költöttek el szabálytalanul a programban, az ORÖ-t ebből 228 millió visszafizetésére kötelezték.

Az államtitkár arról nem beszélt, de a nyilvános számokból kikövetkeztethető, hogy a döntés miatt pénzügyileg nagyon súlyos helyzetbe kerül majd a roma önkormányzat. Az ORÖ normatív támogatása az állami költségvetésből 2016-ban 361 millió forint lesz — ennek tehát közel kétharmadát elveszítheti a szervezet.