Orbán: Ha nem lesz változás, Európa destabilizálódik

2015.09.30. 22:00

Európa nem lesz rá képes, hogy egyedül viselje ezt a terhet. Ha nem lesz változás a jelenlegi trendekben, Európa destabilizálódni fog - mondta a menekültválságról az ENSZ-közgyűlésen Orbán Viktor miniszterelnök. 

A magyar kormányfő az ENSZ rendkívüli menekültügyi tanácskozásán is sürgette a világkvóták bevezetését. Arra kérte Ban Ki Mun főtitkárt, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a menekültválság jelentette teher globális szintű megosztásáról.

A nemzetközi politika minden fontosabb szereplőjének be kell fogadnia a migránsok egy részét egy világkvótarendszer részeként.

A kormányfő azt is mondta, "őszinte részvétet érzünk azok iránt, akik otthonuk elhagyása mellett döntöttek". Szerinte ők több szempontból is áldozatok.

"Országaik rossz kormányzásának áldozatai, ami megfosztotta őket emberi méltóságuktól. Olyan elhibázott nemzetközi politikai döntések áldozatai, amelyek különböző térségekben háborúkhoz vezettek. A mi elhibázott, teljesíthetetlen várakozásokat keltő európai politikánk áldozatai. A jelentős üzletté vált emberkereskedelem áldozatai, szenvedésük elmondhatatlan".

Szerinte mindannyiunk erkölcsi kötelessége visszaadni számukra otthonukat és országukat. De "nem lehet az a célunk, hogy új európai életet nyújtsunk számukra. Abban kell támogatnunk őket, hogy visszakapják saját életüket saját hazájukban" - fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán arról is beszélt, hogy keresztény országból jön, és "a keresztény hozzáállás nem tűr meg semmilyen iszlámellenes politikát". 

A muszlim hit, amelyet becsülünk és tisztelünk, nem felelős e népvándorlás alapvető okaiért.

Orbán megkért mindenkit, hogy ne hagyja iszlámellenes hangulat terjedését.