Az ember, aki jobbnál jobb kormányzati állásokra mondott nemet

2015.10.01. 18:20
Másodszor is visszavonul a kormányzati szerepkörből Giró-Szász András.

A Miniszterelnökség kommunikációs államtitkára csütörtökön Lázár János szokásos kormányinfóján jelentette be, hogy benyújtotta a lemondását. Előtte tavaly nyáron vonult vissza, akkor a kormányszóvivői posztot hagyta ott nyilvános magyarázat nélkül.

Giró-Szász pozíciója a múlt héten, az új kormányzati struktúra bejelentésével vált kérdésessé.

Az új minisztérium, a miniszterelnöki kabinetiroda megalakulása azt jelentette, hogy a továbbiakban Rogán Antal feladatkörébe kerül át a kormányzati kommunikáció szervezése. Giró-Szászról azonban már azelőtt elterjedt, hogy távozni készül, hogy a Lázár-Rogán-vitában eldőlt volna, milyen szervezeti formában működik majd tovább a miniszterelnök környezete.

Az államtitkárról ismert volt, hogy a belső vitákban Lázár Jánoshoz lojális, de a változások óta annyira kifelé állt a szekérrúdja, hogy néhány napon belül három-négy – úgy egyébként kedvezőnek látszó – ajánlatot is visszautasított.

Giró-Szász távozásának bejelentésekor annyit elmondott, hogy Rogán ugyanezt a kommunikáció államtitkári munkakört ajánlotta fel neki, ha a maradás mellett dönt. Információink szerint azonban a miniszterelnöki kabinetfőnök több megoldást, köztük nyilvános szereplést nem igénylő háttérszerepet is felkínált, de ő azokra is nemet mondott.

Végül már Lázár János sem tudta marasztalni, pedig ő az L. Simon László lefokozása miatt megüresedett miniszterhelyettesi pozícióval csábította. A csütörtöki kormányinfón kiderült az is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is felvetett egy elképzelést a további közös munkával kapcsolatban, csakhogy az még nincs olyan stádiumban, hogy nyilatkozzon róla.

Giró-Szász kevesebb mint egy éve töltötte be az államtitkári posztot. Tavaly novemberben állt ismét munkába, miután – öt hónappal korábban – a 2014-es országgyűlési választást követő hetekben kilépett. Távozása hosszú ideig terítéken volt, a kományszóvivői iroda azonban rendre tagadta a pletykákat. Végül a nyilvánosság Kurucz Éva, a Hír TV korábbi műsorvezetőjének kivezesének híréből értesült a váltásról.

Giró-Szász szűk körben akkor azt - a Fidesz-frakció számos tagja által felháborodással  fogadott - indokot hozta fel, hogy belefáradt a kormányzati munkába, és egy év pihenőre visszavonul. Kormányzati források szerint azonban nem annyira a Századvég-birodalomban tehetőssé vált vállalkozó lazasága állt a döntés mögött, mint inkább magánéleti nehézségei is.

Tény azonban, hogy Giró-Szásznak az átlag magyar politikusnál is kevésbé fog hiányozni a havi egymilliós államtitkári fizetés.

Giró-Szász a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. résztulajdonosa, valamint a Strategpolis alapító-tulajdonosa volt 2011-es kormányszóvivői kinevezése előtt.

Tavaly az államtitkári kinevezésekor leadott vagyonnyilatkozata szerint tulajdonostársai kivásárolták tulajdonrészét a Strategopolis Kft.-ben, és 750 millió forinttal tartoznak neki. Ezenkívül eladta a Normafánál lévő házát, így a céges pénztől függetlenül van 140 milliós megtakarítása, Range Roverrel jár, és van egy 25-30 milliós jachtja is.

Később az is kiderült, hogy 2014-ben, igaz csak 10%-os részesedéssel, beszállt egy 120 szobás belvárosi hotel építésébe is, ahol volt felesége testvére szervezte az ügyeket (a cégbeli részesedésétől nemrég megvált). Az V. kerületi ingatlanbizniszt egykori cégtársa, Heim Péter alapozta meg. Heim még Századvég igazgatósági elnökeként ütötte nyélbe azt 2,68 milliárdos ingatlanvásárlást, amely során privatizálták a Sofitel szálloda szomszédságában álló, Dorottya utcai épületet.

Az offshore cégen keresztül leszervezett vásárlás után a több darabból álló ingatlanportfólió kormányszóvivő volt sógorának kezelésébe került. Az V. kerületi ingatlanbotrány során előkerült ügyletről Giró-Szász azt állította, nem tudott róla, az épülettel kapcsolatban nem volt más információja, mindenki máshoz hasonlóan a sajtóból tájékozódott az ingatlan előtörténetéről.