Kövér szerint Amerikának és Sorosnak is köze van az uniós válsághoz

K EPA20150901070
2015.10.01. 08:51

Kövér László házelnök interjút adott a Magyar Hírlapnak. A téma döntően a menekültválság, Európa, Amerika és a Fidesz volt. Íme, néhány érdekesség:

Az USA európai érdekéről "Nem állítom, hogy az uniós válságért elsősorban nem a brüsszeli és egyes nemzetállami vezetők a felelősek, de azt sem gondolom, hogy az amerikaiaknak semmi közük sincs mindehhez. Elég csak Soros György Európa jövője iránti aggodalmára utalnom."

Az Európai Unió víziója saját jövőjéről "Deák Ferencet idézve: ha a mellényt rosszul gomboltuk be, akkor azt először vissza kell gombolni, ha jól akarjuk viselni. De hivatkozhatnék Bibóra is, aki az Osztrák–Magyar Monarchia bukásának tanulságát általános érvényűen fogalmazta meg: hazugságra nem lehet tartós politikai konstruk­ciót építeni."

A menekültválságról "A migránshullám a nemzeti pártok erősödésével jár. Nemsokára teljesen átrajzolódhat Európa politikai térképe, de semmi sem garantálja, hogy a helyzet jobb lesz, mint most. Az biztos, hogy annyira kétségbeejtő állapotban van Európa, hogy valaminek történnie kell, és valószínűleg történni is fog."

Az olasz miniszterelnökről "Európának nem mi, hanem a fél Európát uraló kriptokommunisták, az olasz miniszterelnök és elvtársai jelentenek rizikót. Igaz, ma már szocialistáknak nevezik magukat, de valójában tőrőlmetszett posztkommunisták. Régi álmukat, a nemzetközivé leendő egész világot látják megvalósulni, s úgy érzik, hogy ez a harc lesz a végső."

A Fideszről "Továbbra is a legerősebb párt vagyunk még közép-európai léptékkel mérve is. Viszont nem vagyunk olyan erőben, mint kétezer-tízben voltunk. Az energiáinkat ugyanis nem a pártépítésre, hanem a kormányzásra fordítjuk. Most viszont még időben láttunk neki annak a munkának, hogy a következő választásokig szervezetileg is megújítsuk a Fideszt."

Rogán Antal miniszteri kinevezéséről "A miniszterelnöké a felelősség, és ő fogalmazhatja meg munkatársai felé az elvárásokat is. Nem kormányzati szereplőként logikus lépésnek tartom Rogán Antal miniszteri megbízását."