Lemondott Giró-Szász András

2015.10.01. 14:33
Menekülthelyzet, esetleges horvát határzár, Orbán Viktor az ENSZ-ben, kormányátalakítás. Most sem maradt téma nélkül Lázár János és Giró-Szász András. Jubileumi 25. Kormányinfó. Giró-Szász András ezen - mint kiderült - utoljára vett részt.
  • Giró-Szász András kommunikációs államtitkár benyújtotta a lemondását, távozik a kormányból.
  • Épül folyamatosan a határzár a horvát-magyar határon, hamarosan biztosítani tudják a teljes határszakaszt.
  • Rendszeresen találnak szifiliszes, Hepatitis B-, Hepatitis C-, illetve HIV-fertőzött betegeket is a bevándorlók között, ezért kell meggondolni a menekültek tömeges beengedését.
  • Közös határrendészeti, határvédelmi együttműködésre léphetnek a V4-ek, azaz a visegrádi országok.
  • A bürokráciacsökkentés érdekében 110 törvény módosítanak, az okmánycseréért, a forgalmi engedélyért, valamint az erkölcsi bizonyítványért fizetendő díj is megszűnik.
  • Lázár János útépítésekre vonatkozó Kehi-vizsgálatot rendelt el, ez érinti Simicska Lajos Közgépét is.
  • Összehívják a nemzetbiztonsági kabinetet az oroszok szíriai bombázása miatt.

Giró-Szász András lemondott

Giró-Szász András kommunikációs államtitkár benyújtotta a lemondását a mai nappal.Ezt maga az államtitkár jelentette be a Kormányinfón. Giró-Szász azt mondta, hogy a miniszterelnök 10-11 hónappal ezelőtt arra kérte, hogy térjen vissza, mert kaotikusnak ítélte a kommunikációt, akkor szívesen el is vállalta a munkát.

Az Miniszterelnöki Kabinetiroda létrehozása után új helyzet állt elő, Rogán Antal pedig megkérte, hogy ugyanebben a munkakörben folytassa, azonban ezt nem tudta vállalni. Lázár János ezután felkért a miniszterhelyettesi pozícióra a Miniszterelnökségen, de ezt sem vállalta Giró-Szász András. A leköszönő államtitkár elmondta azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felvetett egy elképzelést a további közös munkával kapcsolatban, de ez még nincs olyan stádiumban, hogy nyilatkozzon róla.

Lázár János ehhez annyit tett hozzá, hogy

az elmúlt öt évben ha gond volt a kormányzati kommunikációval, akkor András beugrott. Eddig erre kétszer volt szükség, nem zárható ki, hogy harmadjára is szükség lesz rá.

Giró-Szász azért a távozása előtt még beszólt a fideszes Gulyás Gergelynek, aki a kormányzati kommunikációt kritizálta. Giró-Szász azt mondta, hogy Gulyás Gergelyt soha nem látta döntéshozóként, és ha az újságíró nem azonosította volna őt, nem is tudná, hogy kiről van szól. Egy brit konzervatív miniszterelnökre hivatkozva még hozzátette, a tapasztalat és a tudás hiánya katasztrófához vezet.

Épül a horvát kerítés

Épül folyamatosan a határzár a horvát-magyar határon, ahol szeptember 14-től mostanáig 87 233 fő jött át illegálisan - mondta Lázár János. A szerb-magyar határon a szeptember 15-i új időszámítás óta néhány ezren jöttek át. A miniszter szerint az adatokból egyértelművé vált, hogy "szervezett akció zajlik", és Lázár szerint embercsempészek irányítják, vagy "homályos, hogy kicsodák".

Lázár szerint a következő időszakban sem csökken majd a migrációs nyomás, a héten megérkezik Magyarországra a 300 ezredik bevándorló. A magyar kormány ezért rövidesen eljut arra pontra, hogy képes biztosítani a horvát határt, élőerőt is oda tud vezényelni - mondta Lázár, aki szerint így lehet megvédeni az országot. A horvát határon 78, illetve 38 kilométeren kész a védőkerítés.

Ausztriának is döntenie kell, hogy egyetért a kerítéssel, vagy fogadja a menekülteket, és akkor a magyar kormány egy korridort alkotva Ausztriába viszi a bevándorlókat. Lázár szerint erre még nem kapott választ a magyar kormány.

Fertőzött menekültek

Lázár azzal érzékeltette ezután, hogy milyen nagy veszélyt jelent a migráció, hogy az egészségügyi szűrésen átvizsgált bevándorlók között

rendszeresen találnak szifiliszes, Hepatitis B- és Hepatitis C-, illetve HIV-fertőzött betegeket is.

Egy újságíró később a zákányi polgármester panaszáról kérdezte Lázárt. A településvezető arra panaszkodott, hogy a menekültek miatt plusz költségei vannak a településnek, például a sok szemét miatt. Lázár János azt mondta, hogy a kiegészítő közfoglalkoztatás lehetősége ezeknek a városoknak adott lesz, és a kormány kész pénzt adni ezeknek a településeknek.

Lázár azt mondta, Magyarországnak jelenleg nincs bevándorlókra szüksége, és ha szüksége lenne, akkor is inkább a határon túli magyarokból merítene. Szerinte ez például Soros György véleményével sem esik egybe, de szerinte Sorosról nincsenek sok helyen jó véleménnyel.

A miniszer arról is tájékoztatott, hogy a jogi határzár nem okoz aránytalanul magas ügyszámot a bíróságoknak, 351 büntetőeljárás indult határsértőkkel szemben, 293 került bíróság elé, 279 esetben jogerősen megállapították a bűnösséget, 14-en pedig fellebbeztek.

Beszólás a horvátoknak és az osztrákoknak

Lázár a korábbi kormányzati kommunikációval összhangban ismét kritizálta a horvát, illetve az osztrák vezetést. 

  • Horvátország köteles regisztrálni a menekülteket, ha pedig erre képtelen, akkor komoly kételyek merülnek fel a horvátok európai uniós tagságát, illetve a schengeni csatlakozását illetően.
  • Orbán Viktor Bécsben a szocdem és a néppárti politikusok kérésére nem találkozott a szélsőjobboldali Szabadságpárt vezetőjével, amely egyre jobban erősödik. Lázár szerint nem kívántak a kampányba beavatkozni (jövő héten Bécsben tartanak önkormányzati választást), de ez a történet mutatja, "milyen fejlett demokrácia Ausztria". 

Közös határrendészet a V4-ekkel

Közös határrendészeti, határvédelmi együttműködésre léphetnek a V4-ek, azaz a visegrádi országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország), ezt is bejelentette Lázár. A határrendészeti együttműködés előkészítése már zajlik, Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatban a napokban diplomáciai lépéseket tesz - mondta a miniszter, aki rendkívüli jelentőségűnek nevezte a V4-eknek a migráció kérdésében egymás iránt tanúsított szolidaritását.

A kormány támogatja Szlovákia uniós kvóta elleni törekvéseit és ellenzi, hogy az Unió területén jöjjenek létre menekülttáborok, úgynevezett hotspotok.

Az új brüsszeli ember nagy feladata

Lázár János a brüsszeli útjáról is beszámolt, amelyen találkozott az állandó magyar képviselőt munkatársaival. Korábban írtuk, hogy Györkös Péter nagykövet helyett az új brüsszeli képviselet-vezető Várhelyi Olivér lett, aki előtte Brüsszelben a belső piacért felelős nagykövet volt. Lázár szerint nagy feladat hárul rá és a képviseletre, mert a magyar álláspontot kell képviselniük erőteljesen több kötelezettségszegési-eljárásban és az új földtörvényt illetően is.

Lázár nagy vitákra számít az Európai Bizottsággal Pakssal kapcsolatban is. 60 napja van a bizottságnak, hogy megállapítsa, történt-e tiltott állami támogatás. 

Ingyenes lesz az erkölcsi bizonyítvány

Január elsejével tucatnyi díj és járulék megszűnésére teszek javaslatot - mondta Lázár, aki szerint ezért benyújt a kormány egy 110 törvény módosítását tartalmazó, a bürokrácia csökkentését célzó csomagot.  Január 1-jével eltörölhetik egyebek mellett az okmánycserék, a gépjármű-üzembehelyezés, a forgalmi engedély, a törzskönyv, a cégkivonat, az adóigazolás, építésügyi engedélyek, az erkölcsi bizonyítvány, a tulajdoni lap kiadásának és a felsőoktatási felvételi eljárásnak a díját.

Rendkívüli Kehi-vizsgálat tisztázná a Közgépet

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) soron kívüli vizsgálatát rendelte el a Miniszterelnökséget vezető miniszter hazai útépítésekkel kapcsolatban az európai csalás elleni hivatal, vagyis az OLAF felvetései miatt. Lázár János azt mondta: az OLAF néhány vizsgálata alapján kételyek merültek fel a Közgépet (ez Simicska Lajos vállalkozása) és más cégeket is érintő beruházásokkal kapcsolatban, ezért tisztázni kell a helyzetet.  Jelezte: az uniós hivatal eljárásában nincs semmi rendkívüli, a kormány áll a szervezet rendelkezésére.

Problémák lehetnek a VW-botrányból

A VW-botrányról is beszélt a miniszter. Lázár János szerint Magyarország valószínűleg nem tudja elkerülni, hogy a botrány miatti gazdasági problémákkal szembesüljön. Változások lesznek az autóiparban, ezek hatással lesznek a magyar gyárakra is, ezért segíteni kell ezeket. Lázár nem számol válsággal, elbocsátásokkal, de forgalom-visszaesésre lehet számítanl. Az autógyárakat nem segítik meg közvetlenül, de Lázár nem tartja elképzelhetetlen, hogy valami autóipari tervet kidolgozzanak.

Nemzetbiztonsági kabinet a szíriai bombázás miatt

Az oroszok szíriai bombázásáról is kapott kérdést Lázár János, aki azt mondta: a nemzetbiztonsági kabinet összeüla következő napokban, ahol megvitatják majd, hogy Magyarországnak mi az álláspontja erről.