Judit
2 °C
7 °C

84 ezer menekültet nem regisztráltunk

2015.10.01. 08:58

A Népszabadság tudósítása szerint Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt azt mondta, hogy

Magyarország nem regisztrált mintegy 84 ezer, a horvát határon át érkezett menekültet, mert azt feltételeztük, hogy a horvátok már megtették.

Ez a részlet az MTI híradásában nem szerepelt, pedig elég érdekes körülmény tekintve, hogy Magyarország a nemzetközi fórumokon azzal magyarázza a kerítésépítést a déli határainkon, hogy meg akarjuk védeni a schengeni határokat.

Eddig csak Szijjártó Péter külügyminiszter tett arra utaló megjegyzést, hogy az eddigi állításokkal szemben talán mégsem minden menekültet regisztrálunk. Hétfőn - miközben a francia igazságügyi minisztert oktatta ki - azt mondta,

Magyarországra idén eddig 275 389 bevándorló érkezett. Magyarország, vállalva a komoly terheket, a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően ellátta az illegális bevándorlókat és többségüket regisztrálta.

Azt persze a sajtó már legalább egy hete észrevette, hogy a Horvátországból Magyarországra áttolt menekülteket valószínűleg nem regisztráljuk, hiszen ahogy átérnek a határon, buszokra, vonatokra rakjuk, és elszállítjuk őket Hegyeshalomba, hogy onnan gyalog tegyék meg az utat Ausztriába. Pintér azonban most először hivatalosan is elismerte, hogy nem tartjuk be a schengeni szabályokat.

Ráadásul a horvátok feltehetően szintén nem regisztrálnak, hiszen az opatovaci menekülttáborban erre se infrastruktúra, se elegendő tolmács nincsen. Tudósítások szerint a táborban mindössze egy-két órát töltenek a menekültek, ami legfeljebb azt teszi lehetővé, hogy felírják a nevüket, és rögzítsék az általuk bemondott származási országot. 

Mindez azt jelenti, hogy a menekülteket először Ausztriában vagy Németországban regisztrálják, ami azzal járhat, hogy a dublini rendelet alapján nem küldhetőek vissza Magyarországra. Viszont Németország jogosan orrolhat meg, hiszen nem teljesítettük kötelességeinket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?