Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Meglepő nevek, meglepően sok jelölt a Fidesz-alelnökségre

2015.10.02. 11:18
A Fideszben több az alelnök-jelölt, mint az alelnöki poszt: novemberben tisztújítást tartanak a kormánypártban, ahol lecserélődnek Orbán Viktor alelnökei. Három kiadó helyre háromnál több jelölt neve is felbukkant. Összeszedtük a most repkedő neveket Gulyástól Kubatovig.

A Fidesz országos elnökségének négy jelenlegi alelnöke közül novemberben a Fidesz-kongresszuson három országosan ismert politikus is távozik a testületből.

Lemond az eddig viselt tisztségéről

  • Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter
  • Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere,
  • és visszaadja alelnöki megbízását Kósa Lajos is,

Kósa azonban más formában így is marad: új frakcióvezetői megbízatása révén továbbra is állandó tagja lesz a testületnek.

Pelczné, a stabil pont

A Fidesz alapszabálya szerint az országos elnökségben a párt elnöke, a kongresszus által választott négy alelnök, az országos választmány elnöke, valamint az országgyűlési képviselőcsoport vezetője kapnak helyet.

A miniszterré előlépett Rogán Antal éppen a frakcióvezetői poszt leadása miatt kikerül a hivatalos pártelnökségi keretből, de ő a miniszterelnök-pártelnök politikai kabinetfőnökeként így is, úgy is közel marad a politikai döntésekhez.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke viszont marad, miután ő tölti be a Fidesz országos válaszmányi elnöki posztját is.

A szorosan vett országos pártelnökségben Orbán Viktor pártelnökön kívül egyedül Pelczné Gál Ildikó képviselheti a folyamatosságot.

Gulyás, Kubatov, Gyürk, Kocsis, Németh

A három megüresedő alelnöki posztra viszont jelenleg több jelölt is van. A november 15-i tisztújító kongresszuson azonban szinte biztos, hogy nem kell majd a többes jelöléssel bíbelődniük a küldötteknek:

az Orbán-Kövér-Rogán trió addigra választani fog a felmerült nevek közül.

Úgy tudjuk, hogy a jelenlegi helyzet szerint biztos befutónak számít Gulyás Gergely, a parlament jelenlegi alelnöke, aki az új alaptörvény elkészítése idején került be a Fidesz irányítói közé.

Szóba került Kubatov Gábor neve is. A pártigazgató bevonása ellen éppen a pártigazgatói posztja szól, amely az utóbbi években gyakorlatilag állandó stallumává vált. A Fideszben azonban eddig nem nagyon volt példa, hogy a politikai és a pártigazgató által megtestesített technikai vezetést egy kézbe egyesítsék.

A lehetséges új alelnökök között gyakran emlegetik a Fidesz potenciális kampányfőnökét, Gyürk Andrást is. Gyürknek viszont európai uniós képviselői mandátuma miatt lenne nehéz az elvárásoknak megfelelően kivennie a részét az alelnökök politikai munkájából.

Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármesterét az alelnökség mellett a Fidesz budapesti elnöki posztjával kapcsolatban is emlegetik. A párt kommunikációs igazgatója azonban eddig nemet mondott a felkérésekre.

Úgy tudjuk, benne van a kalapban Németh Szilárd rezsibiztos neve is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?