Embert csempészett, kitiltották Vas megyéből

2015.10.02. 13:29

A kőszegi járásbíróság másfél év felfüggesztett börtönre ítélt egy magyar embercsempészt, és mellékbüntetésül három évre kitiltott Vas megyéből, írja az MTI.

A férfi pénzért vitt külföldieket a magyar-osztrák határhoz, Lövő és Ólmod közelébe szeptember 5-én. A migránsok a zöldhatáron át is jutottak Ausztriába, az embercsempészt később elfogták a kőszegi járőrök. Az ítélet jogerős.

A bíróságok viszonylag ritkán alkalmazzák mellékbüntetésként a kitiltást, tavaly kilencszer éltek ezzel a lehetőséggel. Két embercsempész volt köztük.

A kitiltás

57. §

(1) E törvényben meghatározott esetekben azt, akinek ott tartózkodása a közérdeket veszélyezteti, egy vagy több településről, vagy egy település, illetve az ország meghatározott részéből ki lehet tiltani.

(2) A kitiltás legrövidebb tartama egy év, leghosszabb tartama öt év.

(3) A kitiltás tartama az ítélet jogerőre emelkedésével kezdődik. Ha a kitiltást szabadságvesztés mellett szabják ki, annak tartamába nem számít bele az az idő, amely alatt az elítélt a szabadságvesztést tölti, illetve amíg kivonja magát a szabadságvesztés végrehajtása alól. Ha a feltételes szabadságot nem szüntetik meg, a feltételes szabadságon töltött időt a kitiltás tartamába be kell számítani. (forrás: Btk.)