Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Már ketten kerülték el a kiutasítást

2015.10.02. 16:38

A Szegedi Törvényszék összevontan adta ki a migránsügyek csütörtöki és pénteki mérlegét. A járásbíróságon az elmúlt két nap összesen 37 ügyben tartottak gyorsított bírósági tárgyalást határzár tiltott átlépése miatt. 2 esetben visszaküldték az ügyésznek az iratokat, 35 ügyben ítélet született. Ahogy eddig, most is mindenkit bűnösnek találtak, de az egyik ítélet eltér a megszokottól. Az egyik ügyben a bíró a szokásos egy vagy két év kiutasítás helyett csak megrovást alkalmazott.

Számításaink szerint szeptember 15. óta összesen 311 ítélet született kerítésmászó migránsok ügyében Szegeden, és eddig mindössze egyszer, a múlt hétvégén fordult elő, hogy egy fiatalkorú csak megrovást kapott, és elkerülte a kiutasítást.

Az ítéletet szinte mindenki elfogadja, a vádlotti fellebbezések száma most összesen 13-nál jár, az elmúlt két napban 1-gyel nőtt.

A bírósági közlemény szerint a csütörtöki-pénteki egyik ügyben az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fent az esetleges fellebbezés bejelentésére. Ilyen még nem fordult elő: ügyész eddig még sosem fellebbezett az új típusú migránsügyekben. A közleményből nem derül ki, de valószínűleg a megrovás volt az az ítélet, amelynél fellebbezést fontolgat még az ügyész.

A vádlottak többsége szír és afgán állampolgárságúnak mondta magát, de volt köztük albán, koszovói és iraki is. Az ítélete írásos fordítását most sem kérte senki.