Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Már ketten kerülték el a kiutasítást

2015.10.02. 16:38

A Szegedi Törvényszék összevontan adta ki a migránsügyek csütörtöki és pénteki mérlegét. A járásbíróságon az elmúlt két nap összesen 37 ügyben tartottak gyorsított bírósági tárgyalást határzár tiltott átlépése miatt. 2 esetben visszaküldték az ügyésznek az iratokat, 35 ügyben ítélet született. Ahogy eddig, most is mindenkit bűnösnek találtak, de az egyik ítélet eltér a megszokottól. Az egyik ügyben a bíró a szokásos egy vagy két év kiutasítás helyett csak megrovást alkalmazott.

Számításaink szerint szeptember 15. óta összesen 311 ítélet született kerítésmászó migránsok ügyében Szegeden, és eddig mindössze egyszer, a múlt hétvégén fordult elő, hogy egy fiatalkorú csak megrovást kapott, és elkerülte a kiutasítást.

Az ítéletet szinte mindenki elfogadja, a vádlotti fellebbezések száma most összesen 13-nál jár, az elmúlt két napban 1-gyel nőtt.

A bírósági közlemény szerint a csütörtöki-pénteki egyik ügyben az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fent az esetleges fellebbezés bejelentésére. Ilyen még nem fordult elő: ügyész eddig még sosem fellebbezett az új típusú migránsügyekben. A közleményből nem derül ki, de valószínűleg a megrovás volt az az ítélet, amelynél fellebbezést fontolgat még az ügyész.

A vádlottak többsége szír és afgán állampolgárságúnak mondta magát, de volt köztük albán, koszovói és iraki is. Az ítélete írásos fordítását most sem kérte senki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!