Nincs már bilincs a migránsokon Szegeden, de súlyosbító körülménynek számíthat az ügyek megszaporodása

2015.10.02. 07:08

Úgy néz ki, mostanra változott a rendőrök hozzáállása a szerb határon kerítésmászáson kapott, és ezért bíróság elé állított emberekhez. Miután szeptember 15., a migránsügyi törvénycsomag hatályba lépése után elkezdődtek a dömpingtárgyalások a Szegedi Járásbíróságon, az ott töltött első két-három alatt minden egyes vádlottá vált migráns kezén bilincset láttunk.

A tárgyalásoknak kezdetben gyakorlatilag állandó eleme volt, hogy a bíró megkérte a vádlottat kísérő rendőröket, vegyék le a bilincset. A tárgyalás végeztével azonban, hiába szűnt meg hivatalosan a kiutasításról szóló ítélet jogerőre emelkedésével a vádlott őrizete, a bilincset visszatették rá a rendőrök, úgy kísérték el a bevándorlási hivatal épületéhez, ahol lefolytatják a kiutasításhoz szükséges idegenrendészeti eljárást. Volt, amikor a védőügyvéd külön kérni próbálta a bilincs levételét a tárgyalás után, de hiába.

Két héttel később, most szerdán viszont már egyetlen kerítésmászó migráns kezén sem láttunk bilincset, amikor a Szegedi Járásbíróságon jártunk. Sem akkor, amikor a folyosón várakoztak rendőri kísérettel, sem akkor, amikor bent voltak a tárgyalóteremben.

Más egyébként nem nagyon változott a két héttel ezelőtt látott ügymenethez képest. Az, hogy mostanra kialakult a rutin, nem tette még gyorsabbá a tárgyalásokat, korábban nem hallott jogi érvek sem igazán kerültek elő, se a védelem, se a vád oldaláról.

Az újdonság, hogy súlyosító körülménynek számíthat most már a hasonló bűncselekmények elszaporodottsága. A szerdán látott három tárgyalásból ez kettőn is elhangzott. Az első napokban még az volt az általános, hogy semmilyen súlyosító körülményt nem talált senki ezekben az ügyekben, kizárólag enyhítőeket sorolt fel még az ügyész is. Azóta viszont már kétszázötvennél is több migránst marasztaltak el jogerősen a határzár tiltott átlépéséért. Gyakorlati következménye az elszaporodottság-érvnek nincsen, az ítéletek ettől nem lettek a szokott 1-2 éves kiutasításnál súlyosabbak.