Judit
2 °C
7 °C

Zsukov marsall nem maradhat? Akkor legyen Zsukov professzor!

2015.10.03. 16:01
A professzor a Nemzetközi Űrtörvénykezési Hivatal elnöke volt, 1924-ben született, tavaly halt meg. Ugyanúgy Zsukov, mint a marsall, csak nem akkora nagy kommunista. Így talán a szegedi jobbos képviselők is belemennek, hogy a Zsukov tér Zsukov tér maradjon, pardon, legyen.

2013 januárjától nem viselheti köztér olyan személy nevét, aki önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. Számos, kommunistákról elnevezett utcanév esett a parlamenti döntés áldozatául, de a lakók sok helyen próbálják valahogy megtartani a régi, jól bejáratott elnevezést. Nem is annyira ideológiai okokból, hanem a megszokotthoz való ragaszkodás miatt, na meg azért is, mert a címváltozás mindenféle kellemetlenséggel jár, például át kell azt írni a hivatalos iratokban.

A legtrükkösebb ellenállók minden bizonnyal a szegedi Zsukov tér lakói.

A Délmagyar szerint ötödször futnak neki a szegedi közgyűlés jobboldali képviselői, hogy a tápai Zsukov tér nevét lecseréljék. A KDNP-s Póda Jenő egy júniusi fórumon tizenkét Zsukov téri lakót próbált meggyőzni a cseréről: elmondta, hogy ő matematikus, nem akar történészi vitát, de azért tartja méltatlannak Zsukovot arra, hogy tér viselje a nevét, mert kétszer is meghatározó szerepet vállalt a magyar történelemben.

Georgij Konsztantyinovics Zsukov és Gennagyij Zsukov
Georgij Konsztantyinovics Zsukov és Gennagyij Zsukov

A lakók egyöntetűen ellenálltak, volt, aki azzal érvelt, hogy az MTA állásfoglalásában nem szerepelt Zsukov neve a megváltoztatandó elnevezések listáján, miközben elismerték, simán lehet, hogy ennek ellenére lenyomják erőből a torkukon a tér átnevezését. Végül Pávlicz Gábor, a Szedeák korábbi kosarazója állt elő egy mentőötlettel: legyen a tér Zsukov marsall helyett Zsukov professzorról elnevezve. Ha az űrhivatalnak megfelelt, a lakosoknak is jó lesz:

Az internetet böngészve találtam egy Gennagyij Zsukovot. A professzor a Nemzetközi Űrtörvénykezési Hivatal elnöke volt, 1924-ben született, tavaly halt meg. Ha az ő nevét venné fel a tér, akkor csak a névmagyarázó kistáblát kellene lecserélni

A névcserét forszírozó KDNP-s Póda Jenő pedig csodák csodájára pozitívan reagált:

Erre nem gondoltam. Szellemes, ügyes. Kihúzná a dolog méregfogát. Ha nincs kivetnivaló az életrajzában, én elfogadhatónak tartom.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?