Rosszul emlékezett a külügy: mégiscsak keresték a Teslát

2015.10.05. 17:30
A Külgazdasági és Külügyminisztérium eddig nem kereste meg a Teslát, és nem is tartja reálisnak, hogy a luxuskategóriás elektromos autók gyártása átkerüljön Európába

közölte vasárnap a tárca sajtóirodája közvetlenül azt követően, hogy Elon Musk Hollandiában megnyitotta a Tesla első európai gyárát, és bejelentették: tervben van további európai gyárak felépítése is.

A külügy időközben rájött, hogy rossz választ adott ki a sajtónak.

A tárca legújabb adatai szerint a magyar diplomácia már fél éve dolgozik azon, hogy kapcsolatot építsen ki a világ egyik leginnovatívabb autógyártójával, és azt is kiderítette, mikor és mire lenne szüksége a Teslának.

Az első lépést Szemerkényi Réka magyar nagykövet tette meg március végén, amikor ellátogatott Kaliforniában a Tesla központjába.

Az olcsó Tesláknak kell majd új gyár

Egy hónappal később Szijjártó Orsolya hágai nagykövet – aki csak névrokona a miniszternek – találkozott az európai összeszerelő üzem vezetőjével. A diplomata a menedzserek finom utalásaiból tudta meg, hogy a Tesla autók tervezett olcsóbb, tömegszériája igényelni fog újabb összeszerelő üzemet vagy üzemeket, így a közép-kelet-európai térség elhelyezkedése miatt „logikus helyszín lenne”. Ez azonban a minisztérium szerint legkorábban 2016-ban merülhet fel az európai eladások felfutásának függvényében.

Szijjártó Péter a beérkezett információk alapján utasítást adott Czakó Judit New York-i külgazdasági attasénak arra, hogy egy célzott céglátogatást szervezzen a céghez, figyelembe véve hogy a jövő év elején elkezdhetik esetleges további európai gyártási központjuk helyszínének kiválasztását.