Eddig tartott a két bangladesi reménye, helyrezökkent a futószalag

2015.10.06. 16:29

Eldőlt annak a két bangladesi embernek a sorsa, akiknél pár hete felcsillant a remény, mert a bíróság kimondta: csak azért, mert egy menedékkérő Szerbiából érkezik, még nem lehet automatikusan adottnak venni, hogy biztonságos országból jön.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a menedékkérelmeket rutinszerűen a Szerbiából érkezésre hivatkozva utasítja el, mióta a kormány biztonságos országnak nyilvánította Szerbiát. Ezt a - jogvédő szervezetek által - bírált gyakorlatot akasztotta meg szeptember 21-én a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, amikor a két bangladesi állampolgár ügyében hatályon kívül helyezte a BÁH menedékkérelmet elutasító határozatát, és kötelezte a bevándorlási hivatalt, hogy folytasson le új eljárást, vizsgálja meg egyedileg, hogy az adott két ember esetében biztonságos-e Szerbia vagy sem.

A BÁH az új eljárásban is elutasította a bangladesiek menedékkérelmét. Ők újra bírósági felülvizsgálatot kértek, így landolt az ügy újból a szegedi bíróság előtt hétfőn. A bíróság közleménye szerint a BÁH eleget tett a kötelezettségének, és most már egyedileg vizsgálta, hogy a két bangladesi ügyében biztonságos ország-e Szerbia.

A bíróság a távolból, kamerán keresztül meghallgatta a menedékkérőket, akik az eljárás alatt a tranzitzónában maradtak. A közlemény szerint nem jelölt meg a kérelmező olyan egyedi körülményt, amely alátámasztotta volna, hogy Szerbia számára nem biztonságos. A kérelmeket ezért végül elutasította a szegedi bíróság, a döntés így jogerős: a menedékkérőket kiutasítják az Európai Unió területéről.