Bernát, Felícia
EUR 384,29 Ft
USD 363,43 Ft
7 °C
31 °C

Félmilliárdért csináltak felesleges oldalt a vakoknak

2015.10.07. 16:05
Webes olvasószoftver fejlesztésére kapott több mint 500 millió forintot a magyar államtól egy cég. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége nehezményezi, hogy nem vonták be a fejlesztésbe. Nem is értik, hogy erre miért van szükség: vannak már ilyen programok. A projekttel nem csak nekik vannak problémáik.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége felháborodott, hogy 538 millió forint közpénzt kapott a Chemium Kft. olvasószoftvere fejlesztésére. Az eselyegyenlito.hu lényege, hogy egy előzetes regisztráció után a felhasználó sérüléséhez igazít minden weboldalt. Az akadálymentesítés elérhető lesz epilepsziásoknak, vakoknak és gyengénlátóknak.

A fejlesztő a Gazdasági Operatív Programban nyert pénzt arra, hogy javítson a vakok közigazgatási és közösségi foglalkoztatásán. Az esélyegyenlítő oldal elvben valóban segítség lehet a sérült embereknek. De a vakok szövetsége szerint felesleges: ilyen programok már léteznek. Olvasószoftvereket és képernyőnagyítókat közel tíz éve biztosítanak a rászorulóknak. Pályázni lehet ezek ingyenes használatára.

Szabvány is van az internetes oldalak akadálymentesítésére: az ISO 40500. Az érdekvédelmi szervezet kiáll emellett, és szegregálónak nevezi a Esélyegyenlítő.hu-t. Báthori György, a fejlesztés vezetője pont a szabvány miatt tartja fontosnak az új oldalt. Az ISO 40500 szabványra külön oda kell figyelniük a fejlesztőknek, ami bonyolultabbá teszi a folyamatot – mondta el az Inforádióban.

A vakok szövetsége nehezményezi, hogy a Chemium nem vonta be az érdekvédelmi szervezetet a folyamatba. „Semmit rólunk nélkülünk” – írják szerdai közleményükben. A fejlesztő ezt azzal magyarázza, hogy fókuszcsoportokkal dolgoztak, és a folyamat végén majd a szövetséggel is véleményeztetik a programot.

Nem csak a szövetségnek vannak problémái a szoftverrel: egy vak férfi, Takács Péter feljelentette a Chemiumot az OLAF-nál, az Európai Unió korrupcióellenes hatóságánál.  „Feltalálták a meleg vizet 558 millióért. Igaz, kicsit langyosabb, mint az eredeti” – nyilatkozta Takács az Átlátszónak.

Az oknyomozó portál kiderítette, hogy a pályázattal több dolog nincs rendben. A GOP pályázatát eredetileg a Sysinform Kft nyerte meg. A cég később adta át a pályázatot. A Chemium nem is nyerhetett volna: fő tevékenységi köre a vegyiáru-kereskedelem, több közbeszerzést megnyertek ezen a területen. A Chemium a fejlesztésben segítséget kapott a Kincsinfó Kincstári Informatika Nonprofit Kft.-től, ez pedig a Magyar Államkincstárhoz tartozik.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás