Az AI felszólítja az EU-t, hogy vonja felelősségre Magyarországot

2015.10.08. 10:09

Az Amnesty International 28 oldalas jelentést készített a magyar menekültpolitikáról, melynek főbb megállapítása szerint

a magyar kormány eddig több mint 31 milliárd forintot költött szögesdrót kerítés építésére és határellenőrzésre, hogy az országon kívül tartsa a menekülteket és migránsokat. Ez az összeg háromszorosa annak, amit az ország a menedékkérők fogadására költ évente.

A jelentés szerint Magyarország szigorú határellenőrzési intézkedései többszörösen megsértették a nemzetközi jogot. Abból az alkalomból, hogy az EU miniszterei október 8-án összegyűlnek Luxemburgban, hogy legfelsőbb szinten tárgyaljanak a válságról, az Amnesty International felszólítja az EU-t, hogy vonja felelősségre Magyarországot az emberi jogok megsértéséért, valamint nyújtson védelmet az úton levőknek azáltal, hogy még a tél beállta előtt biztonságos és legális útvonalakat nyit Európa felé.

A jogvédő szervezet szerint a szögesdrót kerítés megépítése és az ezen átjutó, az országba irregulárisan érkező emberek kriminalizálása, valamint az, hogy sietősen visszaküldik őket a Balkán tranzitországaiba, azt a célt szolgálja, hogy Magyarországot elszigetelje a globális és európai menekültválságtól. Mindennek ára az emberi jogok iránti tisztelet teljes hiánya.

Ezért az Amnesty International felszólítja az EU tagországait és intézményeit, hogy a további emberi jogi jogsértések megelőzése érdekében Magyarországon aktiválja az Európai Unió működéséről szóló szerződés 7. cikkében foglaltak szerinti védelmi mechanizmust. Ez a mechanizmus felhatalmazza az Európai Tanácsot arra, hogy figyelmeztetésben részesítse azt a tagországot, ahol nyilvánvalóan fennáll annak kockázata, hogy sérül a jogállamiság és az emberi jogok.

Az Index menekülttérképe itt elérhető.