Répássy ellentmondott Orbánnak, ezért kellett mennie

D  YT20150407005
2015.10.08. 07:54 Módosítva: 2015.10.08. 07:55

Egy titkos szavazás lehetett az oka annak, hogy a kormányfő menesztette Répássy Róbertet, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárát, írja a Figyelő

Répássy menesztése teljes meglepetésnek számított, nevéhez ugyanis az elmúlt években nem kapcsolódott sem szakmai, sem személyes botrány.  A Figyelő szerint azonban a kormányfő rossz szemmel nézte, hogy a közelmúltban egy sor, a kormány számára kedvezőtlen bírósági ítélet született.

A lap informátora szerint a másik ok az lehetett, hogy Répássy több, a politikai kormányzás szempontjából fontos ügyben a szükségesnél puhább vagy az irányadótól eltérő álláspontot képviselt. 

Az Országos Bírói Hivatal élére szánt Handó Tündére, Szájer József feleségére többen is nemmel szavaztak a Fidesz–KDNP-frakcióból. Az ügyben titkos szavazást tartottak, de az eredmény láttán a kormányfő a vasfegyelméről híres frakciót arra kérte, hogy aki nem értett egyet Handó kinevezésével, azt aznap délután várja egy kávéra, hogy személyesen meséljék el neki az álláspontjukat.

A történet szerint a megbeszélt időpontban meg is jelent a miniszterelnök irodájában egy humoráról ismert képviselő, aki miután megkérdezték tőle, mit keres ott, azt mondta: „Jöttem kávézni. Úgy hallottam, lesz itt hat felesleges csészével.” Orbán meghívása a kávéra tehát már eleve úgy csapódott le a frakcióban, hogy a nemmel szavazók eljátszották a kormányfő politikai bizalmát. A Figyelő szerint a nemmel szavazók közé tartozott Navracsics Tibor is, aki ma már Brüsszelben tartja a távolságot a hazai közélettől.