A horvátok kiszámlázzák a nálunk lefoglalt vonatot

2015.10.09. 19:12
A "Kinek van jobb humora?" - című vetélkedőt a migránsválság kirobbanása óta játssza Magyarország és Horvátország. A verseny a hírhedt, nem lefegyverzős vonatlefoglalásban csúcsosodott ki. Legalábbis eddig. Azt hihettük, mi állunk jobban, de a horvátok most mérföldeket vertek ránk: 30 ezer eurót kérnek a MÁV-tól a hetekig nálunk veszteglő szerelvény miatt.

A horvát vasutak (HZ) kiszámlázza a MÁV Magyar Államvasutak Zrt.-nek azokat a költségeket, amelyeket a horvát szerelvény lefoglalása miatt elszenvedett a társaság, mondta pénteken Zágrábban Sinisa Hajdas Doncic tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszter, írja az MTI.

A vonatot nagyon rossz állapotban, tele szeméttel küldték vissza Magyarországról...A közel 30 ezer eurós számla magába foglalja a takarítás költségeit és azt, hogy a fekália, a bűz és a szemét komoly károkat okozott a vagonokban, amiért azok több hétig ott álltak a magyar oldalon"

− mondta.

Ez a tízmillió forintos összeg egészen másképp hangzik, mint a horvát elnök korábbi kijelentése, amit hazájában egy interjúban mondott a vonattal kapcsolatos újságírói kérdésre:

ezt a vonatot ott hagyhatjuk nekik, ha már elvették az INA-t

− mondta akkor.

Szeptember közepén, amikor még nem alakult ki a tökéletes migránsátadási-rendszer a horvát-magyar határon, ezer migránst hoztak a horvátok egy vonattal Magyarországra. A vonat nem állt meg a horvát oldalon, hanem átjött Magyarországra, a vonaton pedig horvát rendőrök kísérték a migránsokat. A horvát rendőrök oldalán pedig kézifegyverek lógtak.

És elindult az őrület:

  • Kovács Zoltán kormányszóvivő súlyos határincidensnek nevezte a történteket
  • Bakondi György bejelntette, hogy amozdonyvezetőt őrizetbe vették, a horvát rendőröket lefegyverezték
  • A horvát rendőrség tagadta a lefegyverzést
  • A rendőrség kiadott egy közleményt, amiben azt állították, hogy a horvát rendőrök fegyvertelenek voltak, szó nem volt lefegyverzésről

A vonatot mindenesetre lefoglaltuk. A vonat ügye most Orbán Viktor és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő október 7-i tárgyalásán került szóba újra. A horvát elnök kérésére a kormány úgy döntött, hogy a vonatszerelvény a vasútbiztonsági vizsgálatok befejeződését követően visszatérhet Horvátországba. A szerelvény október 8-án délelőtt érkezett vissza a drávaszögi Pélmonostorra (Beli Manastir).

Újabb csodanyilatkozat

A magyar büntetőeljárás bejelentésére reagálva a horvát közlekedési miniszter úgy reagált: Magyarország államfője túlságosan jobboldali beállítottságú, és a saját országában azt csinál amit akar, de Horvátország sorsáról nem dönthet.

Még 1918-ban leszedtük a magyar szimbólumokat a vasútállomásokról és a vonatokról, és nem fogjuk megengedni, hogy újra felkerüljenek

- szögezte le, írja az MTI.

A horvát vonat visszaszolgáltatása komoly vitát váltott ki a leköszönő szociáldemokrata kormány és a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) által jelölt Kolinda Grabar-Kitarovic államfő között is. A kormány vitatja, hogy az államfő érdeme lenne, hogy a vonat visszakerülhetett Horvátországba.  • Hírek
  • Árfolyam