Fidesz-KDNP-MSZP-Jobbik-LMP-s összefogás az ügyvédekért

2015.10.09. 11:09

Valamennyi parlamenti frakció képviselője aláírta azt a javaslatot, amely az ügyvédekről szóló törvényt módosítaná. A fideszes Völner Pál, a KDNP-s Vejkey Imre, az MSZP-s Bárándy Gergely, a jobbikos Lukács László és az LMP-s Schmuck Erzsébet a Budapesti Ügyvédi Kamaránál kialakult helyzet miatt fogott össze.

A Fővárosi Ítélőtábla nemrég jogerős ítéletében megsemmisítette a szervezet tavalyi tisztújításáról szóló határozatait. A bíró a döntés kihirdetésekor közölte, súlyos jogsértések történtek, ezért szükségszerűen meg kell ismételni a választásokat.

A mostani javaslat célja, hogy az ügyvédi kamara autonómiájának tiszteletben tartásával legyenek rendezhetőek az olyan jogbizonytalanságot eredményező helyzetek, amelyek az átmenetileg működésképtelenné vált területi kamara közfeladatainak ellátását veszélyeztetik.

Az indoklás szerint ebben az átmeneti időszakban - kiindulva a köztestületi autonómia és az önszabályozás alapelvéből - a törvényjavaslat a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, illetve elnöksége kezébe helyezné a döntést az átmenetileg működésképtelenné vált területi kamara által ellátandó feladatok "szétosztásról".

A Fidesz-frakció közölte, hogy a javaslat valamennyi parlamenti képviselőcsoport mellett az Igazságügyi Minisztérium és a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének támogatását is élvezi.