Dehogy pusztítják el a bonyhádi romot! Csak építenek rá egy utat, hogy megvédjék

2015.10.10. 15:20

Pusztán a sajtóhírekből tájékozódva talán önnek is úgy tűnhetett, hogy Bonyhád mellett azért akarják minél gyorsabban befedni egy úttal az ott feltárt, középkori templomromot, mert az építtető nem akar csúszni, és az eredetileg ígért októbert 23-i céldátummal akarja átadni az utat ahelyett, hogy teret adna a régészek szöszmötölésének.

Most kiderült, hogy dehogy, 

az út megépítésével pont hogy a romot védik!

A meglepő érvelést Ódor János, a régészeti kutatást végző Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója jegyzi, aki a Teol.hu-nak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy

mivel a rom jelenlegi, nyitott állapotában télen szétfagyna, ideiglenesen mindenképpen be kell temetni.

Micsoda szerencse, hogy „főút kiszélesedése miatt szükséges részleges elfedés egy, az örökségvédelmi jogszabályokban szabályozott, megoldási lehetőség”. Ódor szerint  a különböző közutas, régészeti és mérnöki adatok alapján biztosítják a romra nehezedő terhelés eloszlását, áttervezik az egyéb műtárgyakat (kandeláber, csapadékvíz-elvezető árok, egyéb közművek) úgy tervezik át, hogy azok elkerüljék a romot.

Ódor szerint igaz, hogy így a jelenlegi 20 százalékos elfedés 40 százalékosra nő, de

a folyamat visszafordítható, azaz később megfelelő szándék és anyagi források mellett lesz lehetőség a teljes feltárásra és a bemutatásra is.

Korábban több cikkben is írtuk, hogy veszélyben van a 6-700 éves gótikus templomrom, amelyre Bonyhád határában, néhány centiméterre az éppen bővítés alatt álló 6-os úttól bukkantak a régészek. Elkerülőút épülne fölé, az önkormányzat szerint nincsen lehetőség a leágazás áttervezésére. A jogszabály szerint nincsen akadálya, hogy utat húzzanak a rom fölé.

A jogszabály szerint összesen 30 nap van egy szakasz feltárásához. Ha valami izgalmas lelet bukkan elő, amire az Előzetes Régészeti Dokumentáció megírásakor nem számítottak, a további kutatás esélytelenné válik. Nyolc nap alatt kellene tájékoztatni a felelős minisztert, aki dönthet a feltárás meghosszabbításáról. Ezt a módszert a régész szakma már a bejelentéskor egy emberként ellenezte. A tavaly novemberi bejelentés után tavasszal mégis lényegi módosítások nélkül fogadták el.

Szegeden a törvény miatt áprilisban eltűnt egy Árpád-kori templom. A rom a Dóm tér 2,5 milliárdos felújításának volt az útjában. Hasonló sors vár a most feltárt romokra is.