Még mindig bevásárlókocsiban tolják a gyerekeket a szegedi klinikán

2015.10.11. 09:59 Módosítva: 2015.10.11. 12:04

Februárban egy szülő Facebook-posztjából derült ki, hogy bevásárlókocsiban tolják az 5 év alatti gyerekeket a szegedi gyerekklinikán, mivel speciális gyermekszállító eszközökból nincs sokféle, viszont drágák, a kézben hordozásnál viszont még ez is biztonságosabb.

Akkor az Emmi azt a cinikus választ adta a problémára, hogy

az Egészségügyért Felelős Államtitkárságnak nem volt tudomása az esetről. A mi feladatunk az, hogy meghatározzuk a biztonságos és megfelelő minőségű ellátáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket. Ennek biztosítása az intézmények menedzsmentjének, illetve a fenntartónak a feladata.

Egy hatvani cég azonban észbekapott, és felajánlott a szegedi gyerekklinikának egy komplett NTS-t, azaz újszülött szállító eszközt.

A Délmagyar cikke szerint viszont hét hónap alatt sem történt semmi változás, ugyanis hiába indult gyűjtés a Facebookon (közel 500 ezer forintot dobtak össze az emberek), a vállalkozó által  legyártott guruló gyermekhordágyak használhatatlannak bizonyultak.

A Lifetilt szervezet gyűjtésének köszönhetően elkészült gyermekágyakat – melyeket a piaci ár töredékéért, önköltségi áron igazolta vissza a gyártó – a cég leszállította. Munkatársaink az eszközöket ellenőrizék használatuk előtt, ám a vizsgálat során kiderült, hogy nem alkalmasak a gyermekek biztonságos szállítására: nem felelt meg az oldalrácsszorító mechanika

- nyilatkozta a lapnak Bereczki Csaba, a Szegedi Tudományegyetem gyermekklinika vezetője.

Mint mondta, a cég képviselője ígéretet tett a mechanika cseréjére mind az öt eszközön október 20-áig. Ugyanakkor a válallkozó saját költségére felajánlott két transzportkocsit is, amiknek leszállítása december elejére várható.

Ha szeretne még többet olvasni a pénzszűke miatti egészségügyi kreatívitásról, akkor kattintson a Barkácsfúróval és horgászdamillal is dolgoznak a műtőben című cikkünkre.