Ha azt hinné, véget ért a menekültválság, akkor nézze meg ezt a számot

2015.10.12. 08:56 Módosítva: 2015.10.12. 10:28

Ezen a hétvégén péntek 0 órától vasárnap éjfélig

23 001

menekült jött át a déli határon. Ez annyi, mint Hajdúszoboszló lakossága, és több, mint Keszthely, Hatvan, Dombóvár vagy Komárom lakossága. Az emberek döntő többsége a horvát–magyar határon érkezik, de vannak, akik még most a kerítéssel lezárt szerb–magyar határon próbálkoznak: szombaton 12 embert fogtak el itt.

A Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépése miatt

36

eljárást indított. A migránsok közül hatan Kelebiánál, hárman Röszkénél, egy Csikériánál, míg a többiek ismeretlen helyen érkeztek Magyarországra. Huszonhatan a már mások által megrongált határzáron keresztül, a többiek a kerítés alatt vagy azon átmászva lépték át illegálisan a határt. Valamennyien elismerték a bűncselekmény elkövetését: huszonnégy szír, nyolc koszovói, kettő líbiai, egy-egy pedig afgán és iraki állampolgárnak vallotta magát. A migrációs válsághelyzet kihirdetése óta a Szegedi Járási Ügyészég összesen 477 emberrel szemben kezdeményezett gyorsított eljárást határzár tiltott átlépésének bűntette miatt. 

Január elseje óta Magyarország schengeni külső határain

357 000

emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. 

A Magyar Hírlap azt írja, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) adatai alapján

74

országból érkeztek menekültek Magyarországra. A kérelmet benyújtók nyolc európai, harmincnyolc afrikai, öt amerikai, huszonkét ázsiai és egy óceániai országból érkeztek, csaknem hatszáz ember ismeretlen állampolgárságúként szerepel a nyilvántartásban. Az adatok szerint a balkáni útvonalon megindultak a kameruniak is (júliusban 102-en, augusztusban 141-en), a nigériaiak és a szenegáliak száma pedig augusztusban megduplázódott, ezzel szemben a júliusi nagy mozgás után a Kongói Köztársaságból, az Egyenlítői Guineából és a Szudánból indulók augusztusban másfelé vették az irányt. Egy hónap alatt a bangladesiek száma a két és félszeresére, az irakiaké egyharmadával, a pakisztániaké hatvankét százalékkal emelkedett, a magukat szíriainak vallók száma pedig megduplázódott.

Szijjártó Péter külügyminiszter a Faktornak azt mondta: A horvát–magyar határon a műszaki határzár építése majdnem teljesen befejeződött. A fizikai akadály mellett elegendő rendőrre és katonára van szükség. A visegrádi országok hamarosan csapatokat küldenek a határ védelmére, így akár napokon belül lezárható lesz a zöldhatár. 

Szijjártó szerint nem zárható ki, hogy itt is erőszakos események történnek a határ lezárása után.

Úgy kell lezárni a zöld határt, hogy felkészültek legyünk az olyan erőszakos atrocitásokra, mint amilyenekkel Röszkénél kellett szembesülnünk.