L. Simon kioktatta a régészeket a bonyhádi romról

2015.10.12. 16:56
A Miniszterelnökség államtitkára a parlamentben Rómer Flórisra hivatkozva mondta el, hogy miért nem lehet a leletet magyar Pompeiiként emlegetni. Az is kiderült, hogy a minisztérium kitolná a határidőket, hogy feltárhassák a romot.

Múlt héten írtunk róla, hogy a régészek Bonyhád határában egy gótikus templom romjaira bukkantak. A leletet a régészszakma páratlannak nevezte, de mégis megsemmisülhet, mert elkerülőutat építenének rá. A Tolna megyei város önkormányzata nem állna el a beruházástól, az illetékes kormányhivatal pedig zöld utat adott a romok elfedésének és az útépítésnek.

A maradványokat a régészek magyar Pompeiiként emlegetik: vulkanikus hamu helyett itt iszap konzerválta a gótikus épületet. L. Simon László emiatt oktatta ki a szakmát és a szocialista Harangozó Tamást, Tolna megyei MSZP-elnököt, aki írásban fordult a Miniszterelnökséghez, hogy mentsék meg a leletet. Az államtitkár Rómer Flóris szavait idézve elmondta: a magyar Pompeii Aquincum.

„Ha valaki azt mondja, a bonyhádi melletti romokra, hogy az a magyar Pompeii, az nem tudja, hogy mi van Pompeiiben” – jelentette ki. Ezután arról beszélt, hogy a rom feltárása azért sem lehetséges, mert egy része a jelenlegi 6-os főút alatt van: át kellene építeni a meglévő nyomvonalat. 

Harangozó nem fogadta el a válaszát, szerinte a Miniszterelnökségnek fontosabb a „pénzügyi elszámolás, mint a középkori lelet.” L. Simon László erre már közölte, hogy nyitottak a helyzet megoldására. Kérni fogják a feltárás meghosszabbítását, és ezért mindent megtesznek. De előtte újra elmondta, hogy miért nem lehet Pompeiinek nevezni a romot, mert ez a név foglalt a magyar kultúrtörténetben.