Rogán be se ment a saját leendő minisztériumáról tartott vitára

2015.10.12. 16:00

A parlament hétfőn megvitatta és elfogadta azon törvénymódosításokat, mely a Rogán Antalra szabott új minisztérium felállításához szükségesek. A kommunikációs feladatokkal megbízott Miniszterelnöki Kabinetirodához három jogszabály módosítására volt szükség. Ezek:

  • a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló 2014. évi XX. törvény
  • a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény
  • és a költségvetési törvény

A  leadott szavazatokat böngészve több érdekességre bukkanhatunk:

  • A Jobbik-frakcióból annyira élesen támadták a tervezetet, hogy a végén senki nem adott le szavazatot.
  • A 140-en támogatták Rogán minisztériumát, ebből139 kormánypárti volt.
  • Igennel szavazott a Veszprémben ellenzéki támogatással mandátumot szerzett Kész Zoltán, de az Indexnek azt mondta, véletlenül félrenyomott, ellenzi a javaslatot.
  • A 30 ellenzéki nem mellett egyetlen ember tartózkodott: természetesen a magyar politika Nagy Tartózkodójáról, Fodor Gáborról van szó.

A politika iróniája – vagy az Orbánnnak ultimátumot adó Lázár büntetése –, hogy a tervezetet a Miniszterelnökség nyújtotta be. A minisztériumról már a múlt héten is éles vita folyt a parlamentben – melyről Rogán Antal szépen távozott is –, az érvek hétfőn sem nagyon változtak, és az sem, hogy a leendő miniszter hiányzott a saját leendő minisztériumáról szóló vitáról.

Ennek során a Jobbik saját módosító indítványát védte, mely előírta volna,

a minisztérium egy személyből álljon

Hiszen egy Rogánhoz hasonló „géniusz” egyedül is el tudja látni a körülírt feladatokat. A szocialisták felmelegítették a „drága ajándék ez Rogánnak a hűségéért” paneleket, Bárándi Gergely sem értette, miért nem lett Rogán inkább tárca nélküli miniszter. A kritikák között szerepelt az is, hogy Nagy János államtitkár úgy kerül a minisztérium állományába, hogy közben nem is Rogán lesz a közvetlen főnöke , hanem személyesen Orbán, akinek a programjait fogja szervezni. A DK képviselője, Varju László mondta végül ki, amire minden Klubrádió-hallgató várt:

A világ első propagandaminisztériumát Goebbels vezette, a másodikat Rogán fogja.

Kovács Zoltán – nem a kormányszóvivő, hanem az államtitkár – leszögezte: nem igaz, hogy Lázár János és Rogán Antal nincsenek beszélő viszonyban, de igazából a kormányoldal maga sem próbált nyomós érveket felsorakoztatni, csak ennyivel indokolt:

A kormány célja a hatékony kormányzás, ennek jegyében hozták létre az új minisztériumot.

Mondjuk Witzmann Mihály fideszes képviselő azzal is próbálta mentegetni az elképzelést, hogy 

nem egy gigaminisztérium jön létre, ez pusztán egy technikai változtatás.

L. Simon László pedig amiatt panaszkodott, hogy a vita

  • durva 
  • személyeskedő 
  • méltatlan

volt.