Miskolcnak abba kell hagynia a romák kitelepítését

2015.10.13. 20:48

Azonnal végrehajtandó határozatban szólította fel a miskolci önkormányzatot a számozott utcákon élő emberek megfelelő elhelyezésére és a kitelepítésük felfüggesztésére az Egyenlő Bánásmód hatóság (EBH) még a nyáron. Miskolc a döntés felülvizsgálatát és a határozat felfüggesztését kérte, de a bíróság most kimondta, hogy az EBH határozata nem felfüggeszthető, mert sok ember emberi méltóságát sérti az önkormányzat gyakorlata, írja a Roma Sajtóközpont.

A miskolci számozott utcákon - tehát az egyik roma szegregátumban - élő családokat az utcák szomszédságában található stadion bővítéséré hivatkozva kezdték kitelepíteni. Az elküldött családok házait porig rombolták, másikat pedig nem kaptak cserébe, akkor sem, ha nem volt semmiféle tartozásuk az önkormányzat vagy a közszolgáltatók felé. Sokak az utcára, vagy más miskolci szegregátumokba kényszerültek. A miskolci önkormányzat kezdetben azt mondta, cserelakást, vagy 2 millió forintot ad a kitelepítetteknek azzal a feltétellel, hogy el kell költözniük Miskolcról.

Az EBH erről a  számozott utcák felszámolásáról júniusban kimondta, hogy a miskolci önkormányzat az ott lakó mintegy 900 embert hátrányosan megkülönböztette. Az EBH döntése szerint a város a telepfelszámolást anélkül kezdte meg és folytatta, hogy azt megfelelően előkészítette volna. Elmulasztották felmérni a telepfelszámolás ott élőkre gyakorolt hatását, illetve forrást sem rendeltek az intézkedéshez. Az ott élőket ezáltal a hajléktalanság vagy más szegregátumba való költözés veszélyének tették ki.

Az EBH a döntésében a várost 500.000,-Ft bírság megfizetésére, és olyan intézkedési tervek elkészítésére kötelezte, amelyek a lakók jogszabályoknak megfelelő elhelyezésére vonatkoznak. Ezen kívül arra szólították fel az önkormányzatot, hogy az intézkedési terv elkészültéig ne folytassa a telep felszámolását. A határozatot a bíróság döntése értelmében azonnal végre kellet hajtania az önkormányzatnak.

Miskolc azonban a döntés felülvizsgálatát és a határozat felfüggesztését kérte, mire egy másik bíróság kimondta, hogy erre nincs lehetőség, hiszen a határozat végrehajtásához közérdek fűződik, mert az önkormányzat gyakorlata, köztük sok ember, köztük sok kiskorú méltósághoz és lakhatáshoz való jogát sérti.