Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Bejárati ajtóval vesztegették meg a kórházi vezetőt

DKRCS20130228004
2015.10.14. 09:29

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség a győri kórház gazdálkodásért felelős egykori vezetője és négy társa ellen, minősített hűtlen kezelésért, csalásért és vesztegetésért.

A vád szerint a vezető 94 780 831 forint vagyoni hátrányt és kárt okozott.

A vádlott 2012 és 2014 között szerződést kötött egy kft.-vel a klímaberendezések karbantartására, noha a kórháznak voltak erre alkalmazottjai. A túlszámlázásokkal több mint 90 millió forintos kárt okozott.

Emellett havi 332 ezer forintért egy másik céggel is szerződött a kórház nővérhívó rendszerének karbantartására. A számlákat befogadta, noha a szerződésszerű teljesítés nem történt, mivel "úgysem kellett a nővérhívókkal semmit sem csinálni” – állt a Győri Járási Ügyészség közleményében.

A kiszámlázott összeg harmadát a kórházi gazdasági vezető maga kapta meg. A vád szerint a kórház több szerződéses partnerét vette rá a valós értéken felüli számlázásra, a különbözet egy részét magának juttatva.

Ezen kívül az egyik szerződött kft 2013-ban a kórházi vezető balatoni nyaralába egy bejárati ajtót is beszerelt, ellenszolgáltatás nélkül, a szerződési viszony fenntartása érdekében.

A kórház egykori vezető beosztású alkalmazottját különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és négy rendbeli minősített vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja, ami 5-15 év szabadságvesztéssel büntethető. A kft. vezetője minősített csalásért és vesztegetésért, a további vádlottak minősített vesztegetésért állnak bíróság elé.