Nem lesz devizahiteles népszavazás

2015.10.14. 19:26

Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság a devizahitelekkel kapcsolatos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét, amelyet egy magánszemély nyújtott be - írja az MTI. Az NVB szerdai ülésén döntött úgy, hogy nem hagyja jóvá a kérdést, amely egyébként így hangzott volna: 

„Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés foglalja törvénybe azt, hogy a devizaalapú kölcsönszerződések devizafolyósítási árfolyamának emelkedéséből eredő devizaárfolyam-különbözet terhét a hitelező pénzügyi intézmények viseljék?”

Patyi András, a bizottság elnöke azzal indokolta a döntést, hogy az Országgyűlés hatáskörébe tartozó ügyről van szó, ráadásul a kérdés alapján nem lehet eldönteni, hogy a már megkötött vagy a mostantól megkötendő szerződésekre kellene alkalmazni a szabályt. Patyi szerint a kérdés burkoltan az Alaptörvény módosítására irányul, mivel aszerint egy jogszabály csak kivételes esetekben módosíthatja a hatálybalépése előtt megkötött szerződések tartalmát. Ha érvényes népszavazáson megszavaznák a kérdést, a parlamentnek az alkotmányt is módosítania kellene. 

A kérdést ugyanakkor nem egyhangúlag utasították el az NVB tagjai, a vitában az MSZP delegáltja, Litresits András például amellett érvelt, hogy ne hivatkozzanak az alaptörvény-módosítási szándékra, mert az Országgyűlés a témában megalkotott jogszabályokkal már megmutatta, hogy be lehet avatkozni ilyen ügyekbe. Fábián Adrián, a testület Országgyűlés által választott tagja pedig azt mondta, a kérdést hitelesíteni kellene, mert már született olyan törvényhozói döntés, amely az adósok terheit igyekezett csökkenteni.

Az elutasító határozattal szemben 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.