Rendhagyó, politikamentes temetése lesz Göncz Árpádnak

2015.10.14. 17:15 Módosítva: 2015.10.14. 17:27

Göncz Árpádot november 6-án az Óbudai temetőben temetik el, a szokásoktól eltérően nem az állami protokollnak megfelelően, írja az Egyenlítő blog. A volt köztársasági elnök tisztában volt vele, hogy alapbeállításként állami temetés járna neki, de erre nem tartott igényt, ezért végakaratában rendelkezett temetésének pontos körülményeiről. 

Eszerint a szokásoktól eltérően nem a Fiumei úti Nemzet Sírkertben, hanem Óbudán temetik el Bibó István, Litván György és Vásárhelyi Miklós közelébe. Nem mondanak beszédet a kormány és az Országgyűlés jelenlegi vezetői, és Áder János jelenlegi köztársasági elnök sem. Nem lesznek ott gyászoló közintézmények, és hivatalos minőségben magyar vagy külföldi politikusok. Nem lesz katonai tiszteletadás és díszsortűz, ami egyébként járna Göncznek, mint volt hadsereg-főparancsnoknak. 

Ehelyett Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, és Mécs Imre volt 56-os rabtársa, volt SZDSZ-es politikus mondanak gyászbeszédet. A temetés így sokkal inkább lesz majd magánjellegű, mint protokolláris, ami teljes szakítás a hagyományokkal a volt elnökök esetében. A temetésen ettől függetlenül természetesen magánemberként részt vehetnek, és valószínűleg részt is fognak venni magyar és külföldi politikusok egyaránt.

A végrendelet temetésre vonatkozó része valószínűleg a Göncz utolsó bírálata a kormányzat felé, a volt köztársasági elnök holtában is szeretett volna biztos távolságot tartani a jelenlegi rezsimtől. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport