Tovább hasad a baloldal: megint új párt születik

2015.10.14. 06:49 Módosítva: 2015.10.14. 06:51
Hemzsegnek a közvélemény-kutatók által mérhetetlen mikropártok már most is a baloldalon, ennek ellenére a pártalapítási kedv töretlen, új párt van születőben. Az Együttből kivált Szolidaritásból kiválik Kónya Péter, és néhány szolissal új pártot alapít.

Az MSZP 2010-es veresége után nagy divat lett a baloldalon a pártalapítás. Ennek aztán az lett a vége, hogy 2014-ben hatalmas összeveszések után az egész társaság jól összefogott, majd az egész társaság jól kikapott a Fidesztől. A ciklus közben azonban sok elfoglaltságot adtak ezek a pártok és szereplők a baloldal belső ügyei iránt érdeklődőknek.

A baloldal hasadásának története most folytatódik.

Mégpedig

Az Index információja szerint az Együttből kivált Szolidaritás tovább bomlik. A „szolisok” (így nevezi őket a balos szleng) tiszteletbeli elnöke,

a parlamenti képviselő Kónya Péter kiválik a mozgalomból, és új pártot alapít.

A Szolidaritás elnöksége múlt héten döntött arról, hogy tudomásul veszi az új párt létrehozását, amely a mozgalomtól szervezetileg teljesen független lesz, értesült az Index. Az Elnökség tudomásul veszi, hogy Kónya Péter – részben a Magyar Szolidaritás Mozgalom egyesület egyes tagjainak részvételével – az egyesülettől szervezetileg teljesen független pártot kíván alapítani– áll az elnökség egyik határozatában.

Az elnökség arról tárgyalt, hogy kezelhetetlen már a belső ellentét két tábor között: a szolisok egy része pártot akart, míg a másik csapat civil mozgalmat. Kónya pártalapítása pedig feloldhatja ezt a belső feszültséget. Kónya jelezte, hogy amint bejegyezték az új pártot, lemond az elnöki tisztségről, kilép a mozgalomból, pontosabban csupán pártoló tag lesz. A Szolidaritás elnöksége pedig nem zárta ki, hogy egyszer majd együttműködik Kónyával, de ez most „nem időszerű.

A Szolidaritás elnökségi ülésének jegyzőkönyvében szerepel, hogy a mozgalom „a létrejövő új párt megalakításával kapcsolatban nem ad ki sajtóközleményt, és tartózkodik a közvélemény más módon történő befolyásolásától is.

Nem akar süllyesztőbe kerülni rögtön

Ezt a számítást most némileg keresztülhúztuk, és megkérdeztük Kónya Pétert az új pártjáról. Kónya azt mondta, hogy az új pártot nem jegyezték még be, sőt nincs semmilyen bejelenteni valója sincs, mert még gondolkodnak a dolgon.

Folynak beszélgetések, járom az országot, zajlik az igény felmérése

– mondta Kónya, aki jól meg akarja fontolni, nehogy rögtön a „süllyesztőbe kerüljön. Kónya már 2014-ben is beszélt új párt alapításáról, akkor a Szolidaritás – amelyet tiszteletbelileg elnökölt – elhatárolódott tőle.

Az új pártnak tehát még nem tudjuk a nevét, még nem tudni, mikor alapítják meg, csak annyit tudunk, hogy Kónya és néhány szolis újult erővel harcol majd Orbán Viktor ellen.

Az Együtt–PM-et 2013-ban hozták létre Bajnai Gordonék. 2014-ben azután elhagyta a szövetséget Bajnai Gordon, utána a PM vált külön, majd a Szolidaritás szakította meg a stratégiai együttműködést, majd most a Szolidaritásból kiválik Kónya Péter. Ha Kónya Péter új pártja is kettészakadna, és értesülünk róla, jelentkezünk.