Olivér
5 °C
8 °C

Nem is tavaly, idén íródott a migránsos TEK-tanulmány

2015-09-16T133622Z 1945230402 LR2EB9G11SBCF RTRMADP 3 EUROPE-MIG
2015.10.14. 08:17
A TEK azt állítja, hogy a dolgozatuk, amiben azt fejtegetik, hogy nincs összefüggés a terrorizmus és az illegális migráció között, még tavaly íródott. Csakhogy a lábjegyzetek szerint 2015. január 21-én is dolgozott rajta a szerző, sőt a párizsi terrorcselekményt is elemzi, ami szintén idén volt.

A terrorizmus és az illegális migráció összefüggéseit vizsgálta a Terrorelhárítási Központ Tudományos Tanácsának elnöke a TEK folyóiratában, Böröcz Miklós alezredes arra a következtetésre jutott, hogy nincs komoly terrorkockázat az illegális migrációban. Magáról a tanulmányról kedden írtunk az Indexen, miután érdekesnek találtuk, hogy az teljesen ellentmond annak a kormányzati kommunikációnak, miszerint az illegális migránsok között terroristák is vannak.

A TEK még kedden reagált is a cikkünkre. Azt írták, hogy a tanulmány – idézzük – „a Terrorelhárítási Központ Tudományos Tanácsának (T)Error & Elhárítás című folyóirat 2014/II. számában jelent meg, a párizsi terrortámadásokat megelőző időszakot elemzi. Ebben az időszakban napi szinten átlagosan néhány tucat illegális bevándorló jelent meg a magyar határokon, míg 2015-ben naponta átlagosan csaknem 10 ezer migránssal számolhatunk. Az idézett tanulmány megállapításai a jelenlegi migrációs tendenciákra így értelemszerűen nem vonatkoztathatók.”

A TEK válaszában közölteknek ellentmond ugyanakkor, hogy a tanulmányban a szerző a 14. oldalon említi a 2015-ös párizsi terrortámadást (ami január 7-én volt), sőt, ugyanúgy elemzi azt, akár a többit.

Ráadásul a lábjegyzetekből kiderül, hogy a referenciaként használt irodalmakat 2015 januárjában töltötte le az internetről, az utolsót, egy Origóban megjelent cikket január 21-én. Azaz a dolgozat nem tavaly év végén, hanem idén év elején íródott. Megkérdeztük a TEK-et, hogy mivel magyarázzák ezt az ellentmondást. Amint válaszolnak, közöljük. 

De érdemes a TEK másik állítására is odafigyelni. Ahogy írják, a párizsi terrortámadást megelőző időszakban napi szinten átlagosan néhány tucat illegális bevándorló jelent meg a magyar határokon. A statisztikák ennek ellentmondanak: míg 2012-ben 2074 migráns érkezett Magyarországra illegálisan, addig a 2014-es évben már 41 921.

Azaz naponta átlagosan több mint száz – és nem „néhány tucat”.   

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?