A Fidesz hozzányúlhat a választási szabályokhoz, Simicskának is odaszúr

2015.10.15. 17:12
Nem tervez a Fidesz átfogó választási reformot, de bizonyos pontokon módosít majd a választási szabályokon. Erről beszélt Gulyás Gergely egy választási konferencián csütörtökön. Az egyik legérdekesebb tervezett változtatás nagyon rosszul fog esni Simicska Lajosnak.

Érdekes dolgok derültek ki a Political Capital és a Friedrich Ebert Alapítvány közös választási konferenciáján csütörtökön. Habár a fideszes Gulyás Gergely azt bizonygatta, hogy a jelenlegi választási rendszer jól vizsgázott és alapvető változtatásra nincs szükség, a beszélgetésből kiderült, hogy a kormánypárt több ponton hozzányúl a rendszerhez.

A Political Capital a konferenciára készített egy tanulmányt, ezt az Index be is mutatta, amely szerint több ponton problémás a jelenlegi rendszer, és látható, hogy mód van visszaélésekre.

A Fidesz változtat

A fideszes Gulyás Gergely az MSZP-s Bárándy Gergellyel vívott vitáján elismerte, hogy vannak olyan szabályok, amelyeknél érdemes megfontolni a változtatást.  A törvényalkotási bizottság elnöke persze eleinte védte a mundér becsületét, hogy jól vizsgázott a rendszer tavaly, átfogó változtatásokra nincs szükség, azonban néhány ponton mégis lesz módosítás.

Gulyás például elismerte, hogy a jelöltállításnál a jelölteknek adott kampánypénzzel visszaélések történhettek. "Tény, hogy ezzel a támogatással tudtak élni olyanok, akik nem fizették vissza", és ezeket a visszaéléseket ki kell küszöbölni, sőt akár büntetőeljárást is kell indítani a nem fizetők ellen. Az is megoldás lehet, hogy a következő választáson nem engedik indulni a szabályokkal visszaélő jelölteket, pártokat.

A Fidesz a választókerületi térképhez nem akar hozzányúlni – mivel a módosításhoz kétharmad kell, ellenzéki segítség nélkül nem is tud. Ám előállhat egy kényszerhelyzet, ha a lakosságmozgások miatt át kell rajzolni a kerületeket, ismerte el Gulyás. Egyelőre nincs még döntés arról, miként tennék ezt meg.

Odaszúrás Simicskának

A politikai szempontból legpikánsabb módosítás azonban a köztéri hirdetéseket érintheti. Sokan kritizálták és támadták a Fideszt, amiért úgy alakította ki a szabályokat, hogy a médiában való politikai reklámokat szinte ellehetetlenítette, a köztéri hirdetések piacát átláthatatlanná tette és gyakorlatilag monopolizálta.

A jelenlegi szabályok szerint az írott sajtónak nyilvánosságra kell hoznia a listaárakat, illetve hogy melyik párt és jelölt mennyiért vásárolt hirdetést, a kereskedelmi tévéknek, rádióknak viszont ingyen kell közzétenniük a politikai hirdetéseket (szinte semelyik médium nem adott ingyen műsoridőt a temérdek pártnak).

A köztéri hirdetéseknél ezzel szemben nem volt semmilyen átláthatósági szabály. Nem tudjuk, mennyi plakátot vásárolt a kormány, a Fidesz, a CÖF, esetleg Fodor Gábor, és mennyit fizetett ezért. Az ellenzék és több civil szervezet szerint egyértelműen a plakátpiacot uraló Simicska Lajosnak akartak kedvezni ezzel a szabállyal.

Ám mint ismert, most új szelek fújnak, Orbán Viktor és Simicska Lajos kapcsolata megromlott, így a Fidesz várhatóan változtat az előnyös helyzeten. Gulyás Gergely szerint a köztéri hirdetések területén is megfontolható az átláthatóság:

nem lenne baj, ha teljes átláthatóság felé lépnénk még egyet.

Ez Simicska Lajos számára egyértelműen hátrányt jelentene, hiszen így bárki megtudná, hogy a hozzá tartozó Mahir kinek és mennyiért ad reklámot a kampányban.

Az MSZP-s Bárándy Gergely meg is jegyezte, hogy a kérdés újraszabályozása attól függ, "a Fidesz gazdasági hátországában hogy sikerül ezt elrendezni", mert a közterületi hirdetési felületek túlnyomó többsége "a kormánypárthoz köthető cégbirodalom" kezében volt 2014-ben. Gulyás erre csak annyit mondott, hogy Bárándy biztosan jobban ismeri nála a fideszes hátországot.

Tényleg küldhetnek levélcsomagot halottnak

A rendezvényen a Nemzeti Választási Irodát vezető Pálffy Ilona is a szükséges módosításokról beszélt. A PC által felvetett egyik legérdekesebb visszaélési lehetőséggel, az elhunyt választóknak kiküldött levélcsomagokkal kapcsolatban például Pálffy Ilona elismerte, hogy az NVI valóban nem tudja ellenőrizni, hogy a regisztrált választópolgár él-e még. És tényleg nagy gondot jelent, hogy nem tudják a határon túli magyarok adatbázisát frissíteni.

Pálffy elmondta, hogy folyamatosan keresik a megoldást. A napokban 470 ezer levelet küldenek ki a névjegyzékben szereplő határon túli magyaroknak, felkérve őket, hogy jelezzék az adataikban bekövetkezett változásokat. De az NVI szeretné elérni, hogy frissíthető legyen az adatbázis. Például úgy, ahogyan azt a Political Capital javasolja, hogy aki nem vesz részt a választáson és nem küldi vissza a neki küldött hivatalos levelet, azt törölnék a névjegyzékből. De erről egyelőre nincs jogszabály.

Pálffy Ilona megemlítette, hogy kormányzati körökből úgy hallja, hogy amíg az Alkotmánybíróság nem dönt a külképviseleti szavazások és a határon túliak voksolása ügyében, addig nem "nyúlnak hozzá" a törvényhez. Pálffy szerint így viszont "félő, hogy csak 2017 végén módosítják a jogszabályt, holott a választási szerveknek időre lenne szükségük a felkészüléshez".